VREMENSKA LINIJA SUĐENJA ATIFU DUDAKOVIĆU I DRUGIMA

Izvor i link članka
DETEKTOR.BA
Autor/ica članka
BISCE.BA

Za nekoliko dana navršava se pet godina od hapšenja nekadašnjeg komandant Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifa Dudakovića i još 11 osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Bihaća.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Atifa Dudakovića sa Ekremom Dedićem (u međuvremenu preminuo), Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

27/04/2018

Uhapšen Atif Dudaković i drugi osumnjičeni za zločine u Bihaću

Po nalogu Državnog tužilaštva uhapšen je nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atif Dudaković i još 11 osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Bihaća.

27/04/2018

Uhapšena još jedna osoba u sklopu istrage protiv Dudakovića

U sklopu istrage koja se provodi u predmetu protiv bivšeg komandanta Petog korupsa Armije BiH Atifa Dudakovića i još 11 osoba, uhapšena je još jedna osoba po ulasku na teritorij BiH, saopštili su iz Državnog tužilaštva.

28/04/2018

Zatražen pritvor za Dudakovića i ostale, odbrane se oštro usprotivile

Bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković i 12 ostalih osumnjičenih učestvovali su u širokom i sistematičnom napadu protiv srpskog stanovništva kroz progon, ubistva i druge zločine, kazala je tužiteljica Vedrana Mijović obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora.

29/04/2018

Dudaković i ostali pušteni na slobodu uz mjere zabrane

Državni sud odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da odredi jednomjesečni pritvor bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i 12 ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom na području Bosanske krajine.

03/05/2018

Podnesena žalba zbog puštanja Dudakovića i drugih iz pritvora

Tužilaštvo BiH podnijelo je žalbu Sudu BiH zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i dvanaestorici ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

09/05/2018

Odbijena žalba Tužilaštva na puštanje iz pritvora Dudakovića i ostalih

Sud BiH odbio je kao neosnovanu žalbu koju je Tužilaštvo BiH podnijelo zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i dvanaestorici ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

14/08/2018

Dudaković i ostali: Predložene mjere za nova dva osumnjičena

Državno tužilaštvo predložilo je mjere zabrane za Sanela Šabića i Edina Domazeta, pojasnivši da se oni sumnjiče zajedno s bivšim komandantom Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifom Dudakovićem za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

24/10/2018

Potvrđena optužnica protiv Atifa Dudakovića i ostalih

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te još 16 pripadnika ovog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine.

31/10/2018

Dudaković i ostali: Zatraženo produženje i određivanje mjera zabrane

Nakon potvrđivanja optužnice protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 16 pripadnika ovog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine, Državno tužilaštvo je zatražilo da se optuženima produže i odrede nove mjere zabrane.

19/12/2018

Dudaković i ostali negirali krivicu

Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 15 bivših pripadnika ovog korpusa, koji su optuženi zbog zločina počinjenih na području Krajine, negirali su krivicu pred Sudom BiH. Pored Dudakovića, za zločine koji, prema navodima Tužilaštva, obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata

04/02/2019

Dudaković i ostali: Izvođenje dokaza trajat će više od 500 sati

Na statusnoj koferenciji održanoj pred početak suđenja Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 16 bivših pripadnika ovog korpusa navedeno je da će Tužilaštvo BiH saslušati 447 svjedoka i uložiti 1.105 materijalnih dokaza.

15/04/2019

Počelo suđenje Atifu Dudakoviću i ostalima

Suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH i još 16 bivših pripadnika ovog korpusa koji se terete za zločine počinjene na području Krajine, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva.

22/04/2019

Dudaković i ostali: Cilj bio pobijediti srpsku vojsku

Odbrana Atifa Dudakovića najavila je da će dokazivati kako je veliki broj Srba u četiri krajiške opštine stradao zbog borbi snaga Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije BiH (ABiH).

13/05/2019

Dudaković i ostali: Saznanja o smrti tetke

Na suđenju Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH (ABiH), prva svjedokinja Optužbe je ispričala kako su joj u Bosanskom Petrovcu nestali brat i tetka koji se ekshumirani 1999. godine.

20/05/2019

Atif Dudaković i ostali: Suprug nestao u Bosanskom Petrovcu

Svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je na suđenju Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH (ABiH), da joj je suprug Čedo nestao na području Bosanskog Petrovca u septembru 1995. kada se vratio kući po kolica bolesnoj djeci.

17/06/2019

Dudaković i ostali: U Reveniku vidio tijelo

Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je sredinom septembra 1995. godine, kada se povlačio s grupom saboraca nakon ofanzive Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u selu Revenik kod Bosanskog Petrovca vidio mrtvo tijelo Dmitra Jevića.

24/06/2019

Dudaković i ostali: Go i krvav pred komandantom

Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je ispričao kako je zlostavljan nakon što su ga zarobili pripadnici Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

24/07/2019

Atif Dudaković i ostali: Stričev nestanak

Svjedok Tužilaštva BiH rekao je na suđenju Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kako nikada nije pronašao posmrtne ostatke svog strica koji je sredinom septembra 1995. godine ostao u selu Vođenica kod Bosanskog Petrovca.

26/08/2019

Dudaković i ostali: Prikupljanje leševa na području Bosanskog Petrovca

Na suđenju Atifu Dudakoviću, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je rekao kako su njega, njegovu suprugu i kuma u septembru 1995. godine zarobili pripadnici Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

11/11/2019

Dudaković i ostali: Ranjen prilikom bjekstva

Na suđenju Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Tužilaštvo je pročitalo iskaz iz istrage preminulog svjedoka u kojem je naveo da je ranjen prilikom bjekstva na području Sanskog Mosta kada su ga zarobili pripadnici 17. ključke brigade.

09/12/2019

Dudaković i ostali: Ofanziva Petog korpusa ABiH

Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da mu je otac ostao u selu kada je u septembru 1995. počela ofanziva, a da je njegovo tijelo identifikovao u martu 1996.

23/12/2019

Dudaković i ostali: Posmrtni ostaci oca i brata u dvorištu kuće

Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je da su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci njenog oca i brata, koji su, kako je navela, ostali u selu Oraško Brdo (općina Bosanski Petrovac) 1995. godine.

06/01/2020

Dudaković i ostali: Tijela u Sanskom Mostu

Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, pročitani su iskazi preminulih svjedoka u kojima se navodi da su vidjeli tijela ubijenih na području Sanskog Mosta nakon akcije u septembru 1995. godine.

20/01/2020

Dudaković i ostali: Leševi u Bosanskom Petrovcu i Krnjeluši

Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je njen svekar ostao u zaseoku Lastve u mjestu Krnjeluša 14. septembra 1995.

03/02/2020

Dudaković i ostali: Civili bježali s vojskom

Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima, svjedok Državnog tužilaštva je kazao kako u zapovijedi za izvođenje operacije “Sana ’95” nije naznačeno da je njen cilj likvidacija srpskog stanovništva.

24/02/2020

Dudaković i ostali: Planiranje operacije “Sana ‘95”

Na suđenju Atifu Dudakoviću i još 15-orici optuženih, Odbrane su o operaciji “Sana ’95” unakrsno ispitivale svjedoka Envera Hadžihasanovića, koji je kazao da je 1995. godine bio načelnik Štaba u Generalštabu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i da nije učestvovao u planiranju ove operacije niti da zna ko jeste.

21/03/2022

Dudaković i ostali: Suđenje se nastavlja u aprilu, nakon više od dvije godine

Suđenje bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i još 14-orici optuženih, poslije više od dvije godine pauze, trebalo bi biti nastavljeno 25. aprila, rečeno je na statusnoj konferenciji. Prvooptuženi Dudaković nije prisustvovao ročištu zbog bolesti.

18/07/2022

Optuženi za zločine u Krajini sposoban pratiti suđenje

Ale Hodžić, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Krajine, sposoban je pratiti suđenje i učestvovati u postupku, zaključili su vještaci medicinske struke na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.

18/07/2022

Dudaković i drugi: Nastavak suđenja čeka dodatne zdravstvene pretrage

Suđenje bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i još 14-orici optuženih, neće biti nastavljeno ni narednih mjeseci dok se ne sačekaju dodatne zdravstvene pretrage.

12/12/2022

Dudaković i ostali: O učešću Sedmog korpusa u operaciji “Sana ‘95”

Suđenje bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i još 16-orici optuženih za zločine u četiri krajiške opštine nastavljeno je nakon dvije godine i deset mjeseci, saslušanjem svjedoka koji je govorio o učešću Sedmog korpusa u operaciji “Sana ’95”.

22/12/2022

Ale Hodžić: Ubistva sedam zatvorenika u Ključu

Iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane počelo je suđenje Ali Hodžiću, koji se tereti za zločine počinjene na području Krajine 1995. godine.

09/01/2023

Dudaković i ostali: Kretanje komandnog mjesta od Petrovca do Sanskog Mosta

Na suđenju za zločine na području više krajiških opština, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o kretanju isturenog komandnog mjesta Petog korpusa za vrijeme operacije “Sana” 1995. godine i dešavanjima u Petrovcu, Ključu i Sanskom Mostu.

16/01/2023

Dudaković i ostali: Prihvatni centri za srpske civile

Na suđenju za zločine na području više krajiških opština, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o aktivnostima ratnih predsjedništava, smještanju izbjeglica u napuštenim kućama i srpskih civila na određene lokacije.

27/02/2023

Dudaković i ostali: Nakon rata vidio spaljene pravoslavne crkve

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da je 40 crkvi bilo zapaljeno ili oštećeno kada je 1996. obišao područje opština Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most i Bosanska Krupa.

13/03/2023

Dudaković i ostali: Čuli za ubistva članova porodica u Oraškom Brdu

Na suđenju Atifu Dudakoviću i ostalim optuženim za zločine na području više krajiških opština, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o saznanjima u vezi s ubistvima članova njihovih porodica u Oraškom Brdu kod Bosanskog Petrovca u septembru 1995. godine.

10/04/2023

Dudaković i ostali: Svjedoku za novac sugerisano šta da kaže u istrazi

U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških općina, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je da mu je za novac sugerisano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage.

26/04/2023

Tužilaštvo zbog javnog govora predložilo pritvor za Atifa Dudakovića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je mjeru pritvora za Atifa Dudakovića, optuženog za ratne zločine, zbog sadržaja javnog govora koji je bivši general Armije BiH održao 15. aprila 2023. godine u Sarajevu.

27/04/2023

Sud BiH odbio prijedlog za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću

Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan prijedlog Državnog tužilaštva za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije BiH, te su mu ostale na snazi mjere zabrane.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!