IRFAN ČENGIĆ: Na organima SDP-a nisam došao dati podršku ovakvoj Vladi jer smatram da nije u skladu sa Programom SDP-a

Kao parlamentarac SDP-a koji u oba doma Parlamenta FBiH ima najveću podršku građana pokazanu na prošlim izborima, nemam luksuz da ne iskažem svoj stav u ovakvom vremenu, jer: “Tamo gdje svako isto razmišlja, tu niko mnogo ne razmišlja.”

O novoj Vladi FBiH: Čekao sam da se Vlada izabere i sada kada nema više SDA da moje stavove dežurni botovi lažno ne dovode me u vezu da pomažem ostanku loše SDA Vlade. Dužan sam objasniti da ja NISAM glasao za imenovanje ove Vlade jer sam u Domu naroda i ja ne glasam o imenovanju Vlade. Na organima SDP-a nisam došao dati podršku ovakvoj Vladi jer smatram da nije u skladu sa Programom SDP-a Kao što ja imam statutarno pravo na vlastito mišljenje, tako i drugi imaju mogućnost da snagom ruku nametnu svoje stavove da u vladama trebaju sjediti pravomoćno osuđeni za kriminal, ljudi sa crnih lista, bez izbornog legitimiteta… i meni je to sastavni dio demokratije. Odgovornost za imenovanje te Vlade je preuzeo Kristijan Šmit uzimajući ustavno pravo potpredsjedniku i 51 zastupnik koji ima ime i prezime.

Novoj Vladi FBiH želim sretan rad, imati će moju podršku u svemu dobrom u skladu sa ustavom, zakonima i Programom SDP-a. U bilo čemu lošem neće imati bez obzira na cijenu, jer domovina nema cijenu a mandat prođe valja nama svima hodati gradom, doduše dosta njih i ne hoda gradom. Dobro je da SDA odlazi u opoziciju, rukovodstvo SDA treba se pogledati u ogledalo i zapitati kako su sebe doveli u ovu situaciju i kako su državu doveli tu gdje jeste. Imaju veliku prednost jer mislim da će im način dolaska nove Vlade FBiH ekstremno brzo pomoći da povećaju broj glasova na narednim izborima

O nametnutoj Odluci OHR-a Sada kada više NEMA SDA i kada imamo novu Vladu trebamo iskreno govoriti o lošim namjerama Kristijana Šmita za ovu državu. Kao što nije istinu govorio 2.10. da je odblokirao FBiH, isto tako neistinu je rekao i jučer 27.4. da je dugoročno deblokirao FBiH jer nakon detaljnog čitanja nova Odluka ostavlja mogućnost blokade FBiH plus dodatno svih 10 kantona ukoliko to želi 14 delegata iz Kluba Hrvata. Dakle u članu 1. odluke je jednokratnim “ad hoc rješenjem” koje služi samo danas, Šmit odlučio uzeti pravo potpredsjedniku iz reda Bošnjaka koje mu garantuje Ustav i Washingtonski sporazum i svojim potpisom izabrati Vladu FBiH i poslati je Predstavničkom domu na potvrdu.

Svjestan da trojka ima samo 6 od 23 delegata u Klubu Bošnjaka koji su spremni prihvatiti jednokratna rješenja, odlučio je oduzeti Klubu Bošnjaka pravo da učestvuje, kakvo pravo imaju svi klubovi naroda u DN iza 2026. Razlog zašto 14 delegata a ne 2/3 je jednostavan, to je procjenjeni broj za koji se smatra da probosanske snage ne mogu nikada dobiti u Klubu Hrvata da bi izbacili HDZ iz vlasti.

A ako Klub Hrvata bude blokirao kao sada Klub Bošnjaka, tada neće više biti moguća intervencija OHR već će se Parlament i skupštine kantona moći u nedogled raspuštati i birati a Vlade u tehničkim mandatima ostajati. Jasno je da za 6 mjeseci neće doći do izborne reforme Ustava BiH, jer Šmit ne može intervirati na Ustav BiH a mi nemamo 2/3 u PS BiH i samo 1 od 5 Bošnjaka u Domu naroda PS BiH i tada nastaju novi veliki problemi. Puno bi jednostavnije za shvatiti bilo da je Kristijan Šmit napisao u Ustav da stranke HDZ i ostatak HNS-a uvijek moraju biti u vlasti bez obzira da li se uopšte i kandiduju za PD Parlamenta FBiH, jer ovim rješenjem im je to omogućio.

Nemam ja problem što se izbacuje SDA nego zato što se trajno stiti HDZ. Sa sam neopterećen pa mogu iskreno pisati, jer svaku svoju dužnost sam dobio glasovima naroda, bez nametanja,bez komoenzacija, bez imenovanja… i mogu čvrsto stajati u riječi koje su zapisane u Programu SDP-a. Većina samo komentariše ovu Vladu, mene više zanima ša smo dobili za 2026., 2030., 2034. iskreno porazno je kakvo smo rješenje za budućnost BiH dobili. Rješenje koje ubija građanske multietnicke stranke i građansku perspektivu.

IRFAN ČENGIĆ
Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!