UPITAN BI BIO IZGOVOR ZBOG TEŠKE SITUACIJE U DRŽAVI: EVENTUALNA MANIPULACIJA STATUTOM U SDP-U BIH

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) dugo se nesmatra političkom snagom u zemlji. Međutim, događaji unutar stranke izazivaju zabrinutost oko integriteta njezinih unutrašnjih demokratskih procesa. Neželjeni prijedlog promjene stranačkog statuta pod izgovorom teške situacije u državi, zgodno koincidirajući kandidaturom Nermina Nikšića za četvrti mandat predsjednika stranke, zahtijeva kritičku provjeru.

Mogući prijedlog izmjene stranačkog statuta u izazovnoj nacionalnoj situaciji izazvalo bi čuđenje i bio bi oportunistički manevar da se Nerminu Nikšiću omogući produženje mandata predsjednika stranke. Vrijedno je napomenuti da važeći statut SDP-a BiH predviđa tranzicij stranačkog vodstva, osigurava redovne i poštene unutarstranačke izbore. Stoga bi eventualna iznenadna potreba za izmjenom statuta činila sumnjivom i potkopala bi stranačku predanost demokratskim načelima.

Eventualnom manipulacijom stranačkog statuta kako bi se određenom kandidatu omogućilo kontinuirano držanje vlasti izazvalo bi ozbiljnu zabrinutost za demokratsko funkcioniranje SDP BiH. Političke stranke trebale bi služiti kao sredstva za predstavljanje različitih glasova i ideja, s redovnim promjenama vodstva koje potiču unutrašnju demokratiju i pomlađivanje. Međutim, ako se dogode predložene promjene provode isključivo u interesu pojedinog kandidata, to potkopava demokratske vrijednosti koje stranka tvrdi da podržava.

Ovakav potez ne samo da bi još više narušio imidž stranke nego bi urušio njezine demokratske temelje. Eventualnim omogućavanjem Nerminu Nikšiću da se po četvrti put kandidira za predsjednika stranke, SDP BiH bi riskirao otuđenje stranačkih članova koji bi se mogli osjećati obespravljeno i isključeno iz procesa vođenja stranke. To bi zauzvrat moglo dovesti do novih unutarnjih podjela, gubitka povjerenja među članovima i smanjene sposobnosti za djelotvorno zastupanje interesa svojih pristaša.

Mijenjanjem stranačkog statuta pod krinkom teške nacionalne situacije bio bi opasan presedan za SDP BiH i, šire, za političku scenu u Bosni i Hercegovini. Ako stranački čelnici mogu manipulirati pravilima i propisima koji uređuju unutrašnje izbore, to nagriza demokratska načela koja podržavaju funkcioniranje političkih stranaka. Ovo nepoštivanje demokratskih normi ne samo da bi potkopalo legitimitet stranke, već bi dodatno oslabilo povjerenje u šire demokratske institucije zemlje.

Takav potez bi postavljao pitanja o motivima koji stoje iza eventualnih predloženih promjena statua i potencijalnoj eroziji demokratskih načela unutar stranke. Možebitnom izmjenom statuta, SDP BiH otkrio bi svoje stvarno opredjeljenje za demokratske procese, ispred interesa svojih članova stavio bi konsolidaciju vlasti pojedinaca.

AKO NISTE PROČITALI, PROČITAJTE

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!