BOSNOM I HERCEGOVINOM HARAJU VOZAČI UBOJICE: SMRTONOSNA PRIJETNJA KOJU SU OMOGUĆILE NESPOSOBNE VLASTI I SLAB PRAVOSUDNI SISTEM

Ulice Bosne i Hercegovine postale su zastrašujuće bojno polje gdje pijani vozači bez dozvole nekažnjeno oduzimaju živote nedužnim pješacima

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Ulice Bosne i Hercegovine pretvorile su se u jezivu smrtonosnu zamku za pješake, dok pijani vozači bez dozvole nastavljaju svoje smrtonosno divljanje, ostavljajući trag izgubljenih nevinih života i unesrećenih porodica. Ovaj užasan scenarij dovodi u pitanje ne samo krivnju ovih bešćutnih vozača, već i odgovornost vlasti na svim nivoima koje nisu uspjele zaustaviti ovu epidemiju nasilja za volanom. Došlo je vrijeme za sveobuhvatno ispitivanje kolektivne odgovornosti i nužnu hitnu akciju kako bi se stala na kraj ovim besmislenim ubojstvima.

Epidemija ubojitog nemara i nesposobnost vlasti

Vozači bez dozvole, pod dejstvom alkohola i drugih opijata, postali su pošast na bosanskohercegovačkim ulicama. Oni predstavljaju dvostruku prijetnju — nepoštivanje zakona i otvoreno nepoštivanje ljudskog života. Njihovi postupci nisu ništa drugo do ubojiti nemar. Bezbrojni nedužni pješaci, koji su samo obavljali svoje svakodnevne poslove, postali su žrtve ovih sebičnih pojedinaca koji su odlučili voziti ilegalno u pijanom stanju.

Dok sami vozači snose izravnu odgovornost za svoje gnusne postupke, vlasti moraju snositi svoj dio krivnje za njihov dugotrajni nerad. Iz godine u godinu, vlasti su propustile provesti učinkovite mjere za suzbijanje ove krize, čime su ovim ubojicama omogućili da slobodno šetaju ulicama. Nemogućnost obuzdavanja ovog vala nasilja postavlja ozbiljna pitanja o sposobnosti i predanosti onih koji su na vlasti.

Nedostatak provedbe zakona i slab pravosudni sustav

Nedostatak snažnog provođenja zakona glavni je faktor koji pijanim vozačima bez dozvole omogućuje nekažnjeno djelovanje. Unatoč postojećim prometnim propisima i kaznama, ti se prijestupnici i dalje provlače kroz pukotine evidentno pokvarenog sistema. Nepostojanje proaktivnih mjera kao što su strogi nadzor, nasumični alkotestovi i pojačana prisutnost policije pokazuje nedostatak prioriteta i odlučnosti u rješavanju ovog ozbiljnog problema. Takvi sistemski nedostaci rađaju kulturu popustljivosti i pridonose održavanju ove krvave cestovne epidemije.

Neadekvatnost pravosudnog sistema u rješavanju pijanih vozača bez dozvole pogoršava problem. Blage kazne ne djeluju kao faktor odvraćanja, nego ohrabruju ponovljene prijestupnike i dodatno ugrožavaju živote nevinih. Pravosuđe mora zauzeti čvrst stav izricanjem strogih kazni, uključujući dulje zatvorske kazne, pozamašne novčane kazne i obavezne rehabilitacijske programe, kako bi poslalo jasnu poruku da se ovakvo ponašanje neće tolerirati.

Nedostatak programa rehabilitacije i zahtijevanje odgovornosti

Rješavanje osnovnih uzroka ovog problema ključno je za sprječavanje budućih tragedija. Učinkovita strategija trebala bi uključivati provedbu sveobuhvatnih programa rehabilitacije za vozače osuđene u alkoholiziranom stanju, koji bi se bavili i njihovom ovisnošću o alkoholu i neposjedovanjem vozačkih dozvola. Ti bi se programi trebali usredotočiti na obrazovanje, savjetovanje i reintegraciju u društvo, pružajući potrebne alate za pojedince da se reformiraju i ponovno zauzmu svoje mjesto odgovornih građana.

Krajnje je vrijeme da građani Bosne i Hercegovine zatraže odgovornost od vlasti. Stalni gubitak nedužnih života u rukama pijanih vozača bez dozvole zahtijeva hitnu akciju, uključujući jačanje zakonodavstva, poboljšanje provedbe zakona i njegovanje kulture odgovorne vožnje. Vlasti moraju dati prioritet sigurnosti na cestama, dodijeliti sredstva za učinkovitu borbu protiv ovog problema i uključiti se u inicijative koje pokreće zajednica za podizanje svijesti i promicanje odgovornog ponašanja.

Ulice Bosne i Hercegovine postale su zastrašujuće bojno polje gdje pijani vozači bez dozvole nekažnjeno oduzimaju živote nedužnim pješacima. Dok neposrednu odgovornost snose sami vozači, vlasti se moraju suočiti s vlastitom krivnjom za neuspjeh u zaštiti života svojih građana. Krajnje je vrijeme za sveobuhvatnu reviziju sistema, uz strogu primjenu, oštre kazne i rehabilitacijske mjere. Samo zajedničkim radom možemo iskorijeniti ovu kulturu nemara i spriječiti daljnja stradanja na krvavim cestama Bosne i Hercegovine.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!