POGREŠNI PRIORITETI: IZDVAJANJE 500.000 KM ZA OBNOVU STARIH GRADOVA I UTVRDA OTVARA OZBILJNA PITANJA O RAZUMIJEVANJU VLASTI ZA GORUĆA PITANJA KOJA POGAĐAJU UNSKO-SANSKI KANTON

Dok se porodice i pojedinci i danas bore da obnove svoje živote nakon katastrofalnih poplava, duboko je zabrinjavajuće saznati da je Vlada odlučila dati prioritet obnovi starih gradova i utvrda umjesto pružanja prijeko potrebne pomoći pogođenim zajednicama.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Odluka Vlade Unsko-sanskog kantona da izdvoji značajnu sumu od 500.000 KM za obnovu starih gradova i utvrda u kantonu jasan je pokazatelj pogrešno raspoređenih prioriteta. Dok su očuvanje historije i kulturne baštine nedvojbeno važna, Vlada nije ispitala racionalnost takve raspodjele u svjetlu gorućih pitanja koja zahtijevaju hitnu pažnju i financiranje. Ovakvom odlukom Vlade svjedočimo zanemarivanju dijelova kantona oštećenih poplavama kojima su hitno potrebna sredstva za popravak.

U Unsko-sanskom kantonu koji se suočava s brojnim izazovima i urgentnim potrebama, izdvajanje 500.000 KM za obnovu starih gradova i utvrda otvara ozbiljna pitanja o razumijevanju vlasti za goruća pitanja koja pogađaju Unsko-sanski kanton. Unsko-sanski kanton nedavno je doživio katastrofalne poplave koje su teško oštetile brojna naselja, ostavivši iza sebe pustoš i očaj. Dok se porodice i pojedinci i danas bore da obnove svoje živote nakon ove katastrofe, duboko je zabrinjavajuće saznati da je Vlada odlučila dati prioritet obnovi starih gradova i utvrda umjesto pružanja prijeko potrebne pomoći pogođenim zajednicama. Ova odluka pokazuje očito zanemarivanje teškoća s kojima se suočavaju stanovnici koji se još uvijek bore s posljedicama poplava.

Unsko-sanski kanton se bori s brojnim izazovima koji zahtijevaju hitnu pažnju i financijsku potporu. Vladina dodjela sredstava za obnovu starih gradova i utvrda dolazi nauštrb obnove zajednica koje su pretrpjele veliku štetu. Osnovna infrastruktura, uključujući domove i javnu infrastrukturu dalje su u lošem stanju, što pogoršava poteškoće s kojima se suočavaju pogođeni stanovnici. Umjesto da se pozabavi ovim gorućim problemom i osigura brzi oporavak ovih zajednica, Vlada je odlučila ulagati u nebitne projekte, potkopavajući dobrobit vlastitih građana.

Odvajajući 500.000 KM za obnovu starih gradova i utvrda, Vlada ne samo da je ignorirala ove goruće probleme, već se nije pozabavila ni osnovnim potrebama i dobrobiti stanovništva. Odluka odražava nedostatak predviđanja i nesposobnost učinkovitog određivanja prioriteta.

Umjesto izdvajanja ovako pozamašnog iznosa za obnovu starih gradova i utvrda, Vlada nije imala imperativ je da stavi prioritet na potrebe svojih građana, naročito nakon prirodnih katastrofa. Odluka o izdvajanju značajnog iznosa za obnovu starih gradova i utvrda pokazuje pogrešan osjećaj za prioritete, budući da bi neposredne potrebe poplavama pogođenih zajednica trebale imati prednost. Zanemarujući sanaciju i obnovu poplavom oštećenih područja, Vlada nije ispunila svoju dužnost podrške i zaštite svojih građana.

Vlada Unsko-sanskog kantona nije htjela preispitati raspodjelu resursa i preusmjeriti svoje napore na popravak i rehabilitaciju zajednica uništenih u nedavnim poplavama. Izostala je neposredna akcija koja je trebala uključivati izdvajanje sredstava za obnovu domova i popravak infrastrukture. Vlada Unsko-sanskog kantona nije dala prednost dobrobiti i potrebama svojih građana u odnosu na druge nebitne projekte i nije uspostavila ravnotežu i razumnu raspodjela sredstva kako bi se osiguralo da oni koji su pogođeni prirodnim katastrofama ne budu zanemareni ili prepušteni da pate.

Na koncu, odluka Vlade Unsko-sanskog kantona da izdvoji 500.000 KM za obnovu starih gradova i tvrđava, a da se naselja stradala u poplavama ostave bez brige, teški je propust. Zanemarivanje hitnih potreba onih koji su pogođeni nedavnim katastrofalnim poplavama u korist nebitnih projekata otkriva nedostatak empatije i nestavljanje dobrobiti građana na prvo mjesto. Za Vladu nije bilo ključno da procijeni svoju raspodjelu resursa na popravak i rehabilitaciju pogođenih zajednica. Neodgovornim i nesuosjećajnim djelovanjem Vlada nije ispunila svoju dužnost prema građanima i potaknula održivi proces oporavka Unsko-sanskog kantona nakon poplava.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!