NESPOSOBNOST, UNUTARNJA KORUPCIJA I TAJNI DOGOVOR ? RAZOTKRIVANJE MISTERIJA IZA NERIJEŠENE KRAĐE NOVCA I DRUGIH DRAGOCJENIH VRIJEDNOSTI IZ TREZORA KANTONALNOG TUŽILAŠTVA UNSKO-SANSKOG KANTONA

Nedostatak volje u Visokom sudilačkom i tužilačkom vijeću BiH da otkrije diverzante u istrazi

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Krađa novca i dragocjenih vrijednosti iz trezora Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona je crna mrlja na pravosudnom sistemu. Šokantno, čak i nakon dugih petnaest mjeseci, istina iza ovog kriminalnog djela ostaje nedokučiva. Eklatantno pitanje koje se postavlja je tko opstruira istragu, i još važnije, tko štiti počinitelja? Neobjašnjiv izostanak napretka Tužiteljstva Kantona Sarajevo u hapšenju lopova izaziva zabrinutost u pogledu pouzdanosti i integriteta pravnog sistema.

Jedno od mogućih objašnjenja za spor napredak u rješavanju ove krađe mogao bi biti nedostatak dovoljnih sredstava dodijeljenih istrazi. U pravosudnom sistemu koji se bori s više slučajeva i ograničenim sredstvima, prioriteti Ureda tužioca možda su pogrešno postavljeni. Umjesto da posvete potrebnu pažnju i resurse ovom visokoprofilnom slučaju, tužilaštvo kantona Sarajevo se možda odlučilo usredotočiti na slučajeve koji se smatraju politički značajnijim ili lično korisnijim. Takav nemar u raspodjeli resursa služi samo za zaštitu počinitelja i omogućuje mu da izbjegne pravdu.

Nesposobnost, unutarnja korupcija i tajni dogovor ?

Još jedna obeshrabrujuća mogućnost je postojanje unutarnje korupcije i tajnog dogovora unutar samih institucija odgovornih za isporuku pravde. Počinitelj ove krađe može imati utjecajne veze ili može biti dio mreže koja nekažnjeno djeluje unutar pravnog sistema. Takav tajni dogovor mogao bi uključiti ključne osobe unutar Tužiteljstva Kantona Sarajevo, koje bi mogle aktivno štititi kriminalce ili opstruirati istragu kako bi zaštitile vlastite interese. Rasprostranjenost korupcije u institucijama Bosne i Hercegovine nije nikakva tajna i baca tamnu sjenu na traženje pravde u ovom slučaju.

Neuspjeh u hapšenju lopova također izaziva zabrinutost oko političke volje da se uhvati u koštac s korupcijom i kriminalom unutar pravosudnog sistema. Ako se istraga namjerno koči, to znači da postoje utjecajni pojedinci ili grupe kojima je u interesu zaštititi počinitelja. Ti pojedinci mogu imati značajnu moć i mogu biti zaštićeni svojim političkim vezama, čineći ih imunima na odgovornost. U takvom scenariju, nedostatak političke volje za rješavanje ovog zločina razotkriva duboko ukorijenjen problem koji ugrožava povjerenje građana u njihov pravosudni sistem.

Iako su možda u igri zlokobnija objašnjenja, ne možemo zanemariti mogućnost čiste nekompetentnosti i korumpiranosti unutar Tužilaštva kantona Sarajevo. Petnaest mjeseci bez značajnijeg pomaka u rješavanju krađe jasan je pokazatelj manjkavosti istražnog postupka ili nedostatka stručnosti. Takva nesposobnost loše se odražava na instituciju i nagriza povjerenje javnosti u njezinu sposobnost da donese pravdu. Dužnost je vlasti da se odmah pozabave ovim problemima i vrate vjeru u sistem.

Nedostatak volje u Visokom sudilačkom i tužilačkom vijeću BiH da otkrije diverzante u istrazi

No, krivnja za nepomak u ovoj istrazi ne može se pripisati samo istražnim tijelima već i očiglednom nedostatku volje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine da provede opsežnu istragu i otkrije one koji sabotiraju istjerivanje pravde. I ovaj neuspjeh da se riješi opstrukcija dodatno nagriza povjerenje javnosti u pravne institucije zemlje. Neuspjeh VSTV-a da pokaže proaktivan pristup u ispitivanju sabotaže istrage o krađi trezora dovodi u pitanje njegovu predanost transparentnosti i odgovornosti. Ne progoneći aktivno one koji su odgovorni za ometanje pravde, Visoko sudsko i tužilačko vijeće podriva sama načela koja ima zadatak podržavati.

Unutarnje borbe u Visokom sudilačkom i tužilačkom vijeću za moć mogu rezultirati nevoljkošću da se pozabave osjetljivim pitanjima, kao što je istraživanje potencijalnog nedoličnog ponašanja ili opstrukcije unutar pravosudnog sistema. Ukoliko pojedini članovi VSTV-a štite one koji su odgovorni za sabotiranje istrage o krađi iz trezora u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, to dodatno urušava povjerenje javnosti i narušava kredibilitet samog Vijeća. Neuspjeh Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da provede opsežnu istragu također može biti pod utjecajem političkog uplitanja. S obzirom na zamršen odnos između političkog establišmenta i pravosuđa u Bosni i Hercegovini, nije neuobičajeno da politički interesi kompromitiraju neovisnost i nepristranost u slučaju istrage o krađi iz trezora, utjecajne osobe s političkim vezama možda vrše pritisak na Visoko sudsko i tužilačko vijeće da izbjegne podrobnu istragu.

Na koncu, dugotrajni nerad i nepomak u rješavanju krađe iz trezora Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona duboko je zabrinjavajući. Pitanja oko toga tko opstruira istragu i štiti počinitelja zahtijevaju hitne odgovore. Potencijalni faktori koji ometaju napredak mogli bi varirati od neadekvatnih resursa i iskrivljenih prioriteta do unutarnje korupcije, tajnog dogovora i nedostatka političke volje. Zabrinjavajuće je nedostatak volje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da istraži i otkrije one koji potkopavaju istragu o pljački. Imperativ je da Visoko sudsko i tužilačko vijeće obnovi svoje opredjeljenje za transparentnost, provede temeljitu istragu i vrati povjerenje javnosti u traženje pravde. Neuspjeh da se to učini samo održava sistem u kojem počinitelji izbjegavaju posljedice, dodatno nagrizajući temelje poštenog, pravednog društva i održava okruženje u kojem kriminalci mogu djelovati nekažnjeno, potkopavajući same temelje pravde.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!