(PRILOG VIDEO): SRAMOTNO! STANOVNICI USK VLASTITIM TEŠKO ZARAĐENIM NOVCEM SANIRAJU RAZORNE ŠTETE OD POPLAVA DOK JE U ISTO VRIJEME VLADI USK PRIMARNA DUŽNOST POTROŠITI 500.000 KM NA OBNOVU SREDNJEVJEKOVNIH RUŠEVINA

Vladi je primarna dužnost potrošiti 500.000 KM na obnovu srednjevjekovnih ruševina, a sekundarna zaštititi dobrobit i sredstva za život svojih građana

U šokantnom prikazu pogrešno postavljenih prioriteta, Vlada Unsko-sanskog kantona odobrila je izdvajanje vrtoglavih 500.000 KM javnih sredstava za obnovu ruševina iz srednjeg vijeka. U međuvremenu, stanovnici Unsko-sanskog kantona vlastitim teško zarađenim novcem saniraju razornu štetu od poplava koje su opustošile njihove domove i zajednice. Ova oštra suprotnost postavlja ozbiljna pitanja o osjećaju odgovornosti vlade i njezinoj predanosti dobrobiti svojih građana.

Odluka Vlade Unsko-sanskog kantona da stavi prioritet na obnovu srednjevjekovnih ruševina u odnosu na hitne potrebe svojih stanovnika je jasna izdaja njihovih odgovornosti. Vladi je primarna dužnost potrošiti 500.000 KM na obnovu srednjevjekovnih ruševina, a sekundarna dužnost je zaštititi dobrobit i sredstva za život svojih građana. Nedavne poplave uzrokovale su ogromnu patnju za stanovnike, s teško oštećenim domovima i poremećenim životima. Zapanjujuće je da umjesto pružanja potrebne podrške i pomoći, Vlada odlučuje usmjeriti javna sredstva u pothvat koji bi trebao biti od sekundarne važnosti pred tako gorućim problemima.

Obnova ruševina iz srednjeg vijeka se ne može usporediti s trenutnim potrebama stanovnika koji se bore da obnove svoje živote nakon poplava. To je obeshrabrujući primjer pogrešno postavljenih prioriteta vlade i zanemarivanja poteškoća s kojima se suočavaju njezini građani. Dok Vlada tvrdi da radi za dobrobit građana, njeni postupci otkrivaju nedostatak empatije i razumijevanja za trenutne izazove s kojima se suočavaju stanovnici Unsko-sanskog kantona.

Prepuštajući stanovnicima da sami snose financijski teret sanacije šteta od poplava, Vlada u biti prebacuje odgovornost s javne na privatnu sferu. Ovakav pristup stavlja nepravedan i nerazmjeran teret na već opterećene stanovnike, koji su prisiljeni dodatno se zadužiti kako bi sanirali svoje teško oštećene domove. Ozbiljna je nepravda što vlada odlučuje trošiti pretjerane iznose javnih sredstava na srednjevjekovne ruševine, a zanemaruje trenutne potrebe svojih građana.

YOUTUBE KANAL RADIO SLOBODNA EVROPA

Odluka o izdvajanju tako pozamašne sume javnog novca za obnovu srednjevjekovnih ruševina dovodi u pitanje transparentnost i odgovornost Vlade Unsko-sanskog kantona. Javnost ima pravo znati kako i zašto se takve odluke donose, osobito kada izravno utječu na njihovu dobrobit. Nedostatak transparentnosti samo pogoršava osjećaj razočaranja i nagriza povjerenje javnosti u sposobnost vlade da donosi odgovorne odluke kojima su prioritet potrebe građana.

Na koncu, odluka Vlade Unsko-sanskog kantona da izdvoji 500.000 KM javnih sredstava za obnovu srednjevjekovnih ruševina, a da svojim stanovnicima pogođenim poplavama prepusti teret obnove svojih domova, sramotno je iskazivanje pogrešno postavljenih prioriteta. Ističe vladinu nemarnost svojih primarnih odgovornosti prema svom narodu. Ova pogrešna raspodjela sredstava ne samo da pogoršava patnju stanovnika, već odražava i nedostatak transparentnosti i odgovornosti u procesu donošenja odluka. Vlada Unsko-sanskog kantona nije preispitala svoje prioritete i preusmjerila svoje resurse prema hitnim potrebama svojih građana, i nije pokazala istinsku predanost njihovoj dobrobiti i oporavku.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!