(PRILOG FOTOGRAFIJE POSLANE PORUKE ILDE ALIBEGOVIĆ UREDNIKU I VLASNIKU MEDIJA BISCE.BA): POLITIČKA REPRESIJA, PRISILA I PRIJETNJA IZ NARODNOG EVROPSKOG SAVEZA BiH NEZAVISNIM MEDIJIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U šokantnom prikazu autokratskog ponašanja, članica političke stranke Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH prešla je opasnu granicu. Bez ikakvog naloga suda ili tužilaštva drsko je zatražila psihijatrijsko vještačenje urednika i vlasnika nezavisnog elektroničkog medija bisce.ba samo na osnovu objavljenih tekstova. Ova gruba zloupotreba ovlasti ne samo da otkriva potpuno nepoštivanje načela pravde, već predstavlja i ozbiljnu prijetnju slobodi štampe i nezavisnosti medija u Bosni i Hercegovini.

Tražeći psihijatrijsko vještačenje tekstova vlasnika medija bisce.ba bez zakonske ovlasti, ova zastupnica Narodnog evropskog saveza grubo je povrijedila pravo pojedinca na privatnost. Čin stavljanja psihijatrije u oružje kako bi se ušutkali glasovi protivnika je nečuvena zloupotreba ovlasti i jasan pokušaj zastrašivanja neovisnih medija. Ova akcija šalje jezivu poruku novinarima i medijskim profesionalcima, stvarajući atmosferu straha i autocenzure koja potkopava samu bit slobode izražavanja. Pokušavajući patologizirati i diskreditirati urednika i vlasnika bisce.ba, ova zastupnica se oglušila o ova temeljna prava i prekršila zakone Bosne i Hercegovine i principe demokratskog društva.

Postupci ove zastupnice u Parlamentu Federacije BiH jasno pokazuju opasan trend gušenja slobode izražavanja. Sloboda štampe je kamen temeljac svakog demokratskog društva, omogućuje širenje različitih mišljenja i olakšava javnu raspravu. Iznuđivanjem psihijatrijskog vještačenja i najavom javne objave nalaza psihijatra putem drugih medijskih kuća i na društvenim mrežama članica Narodnog evropskog saveza BiH nastoji narušiti vjerodostojnost i legitimitet medija te odvratiti kritičko novinarstvo. Takvim taktikama nema mjesta u demokratskom društvu koje cijeni otvoreni dijalog i razmjenu ideja.

Bitno je naglasiti da je zastupnica u Parlamentu Federacije BiH nema ovlasti da djeluje i kao sutkinja i kao tužiteljica. Ovo prekoračenje ovlasti predstavlja ozbiljno kršenje zakona i demokratskih načela koja uređuju diobu vlasti i vladavinu prava. Stavljanje sebe iznad zakona i prisvajanje uloge sutkinje i tužiteljice radi utvrđivanja mentalnog zdravlja pojedinca samo na temelju objavljenih članaka očita je zloupotreba političke moći. Potkopava povjerenje javnosti i nagriza integritet političkog sistema.

Ovaj alarmantni incident ima dalekosežne implikacije na demokratsko tkivo Bosne i Hercegovine. Razotkriva krhkost demokratskih institucija i potencijal zloupotreba unutar političkog krajolika. Građani zaslužuju predstavnike koji poštuju i podržavaju demokratske vrijednosti i zakone, uključujući slobodu štampe. Postupci ovih predstavnika siju sjeme sumnje i cinizma u javnosti, ugrožavajući demokratske temelje na kojima se treba graditi budućnost Bosne i Hercegovine.

Neopravdani zahtjev za psihijatrijskim vještačenjem urednika i vlasnika medija bisce.ba, upućen bez ikakvog naloga suda ili tužilaštva, predstavlja nasrtaj na načela pravde, slobode izražavanja i samu demokratiju. Ovaj čin prisile i zastrašivanja predstavlja ozbiljnu prijetnju nezavisnim medijima i demokratskim vrijednostima koje Bosna i Hercegovina treba podržavati. Neophodno je da međunarodna zajednica, civilno društvo i građani nedvosmisleno osude ovakve postupke i zatraže političku i pravnu odgovornost onih koji zloupotrebljavaju svoju moć. Samo kroz zaštitu slobode štampe i zaštitu demokratskih institucija Bosna i Hercegovina može težiti svjetlijoj i inkluzivnijoj budućnosti.

#image_title
Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!