Reakcije u BiH na izjavu haškog osuđenika Kordića da je svaka sekunda rata i zatvora ‘vrijedila’

Izvor i link članka
RSE
Autor/ica članka
RSE

Na izjave Darija Kordića – koga je Haški tribunal osudio na 25 godine zatvora za zločine nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini 90-ih godina, koji je rekao da je svaka sekunda zatvora i rata “vrijedila” i da bi “sve ponovio” – uslijedile su reakcije pojedinih zvaničnika u BiH.

Najprije su mediji objavili snimak na kojem bivši komandant Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kaže da ga je prijatelj sa sjevera Hrvatske pitao “da li je vrijedilo zatvora i rata”.

“Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila”, kaže Kordić na snimci, za koju se, kako su prenijeli mediji, pretpostavlja da je nastala u avgustu prošle godine.

Predsjednik partije Demokratske fronte i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na ove Kordićeve navode, istakavši da “kultura zatvaranja očiju nije pomogla i da su velikodržavni planovi, prijetnje i ponašanje međunarodne zajednice ostali isti te da su naivci u Sarajevu i dalje prisutni kao ranije”.

Predsjednik stranke Narod i Pravda te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je da je “izjava ratnog zločinca Darija Kordića (…) jedna je od najstrašnijih izjava u postratnom periodu u BIH”.

“Svjesni da oko nas žive takvi ljudi naš imperativ mora biti izgradnja zdravog i funkcionalnog društva, snažnih institucija koje mogu reagovati na sve opasnosti i izazove”, kazao je Konaković.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i prvi čovjek Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić naveo je da bi “jedino ispravno bilo da se njemu [Kordiću], svim ostalim ratnim zločincima i onima koji ih veličaju, ne daje prostor da šire svoje bolesne ideje”.

“Ovo je samo još jedan dokaz da kao društvo trebamo ojačati u spoznaji da se moramo ograditi od svih zločinaca. Nažalost, u BiH je mali broj onih koji su spremni suočiti se sa zločinima u sopstvenim redovima”, smatra Nikšić.

Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije te potpredsjednik Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da snimak “potvrđuje ne samo da Kordić nije rehabilitovan već da se ponosi svojim zločinima i da ih je spreman ponoviti”.

“Pozivam pravosudne institucije, domaće političke aktere i partnere iz međunarodne zajednice na zajedničku koordinisanu akciju kojom ćemo konačno prevazići naslijeđe rata”, riječi su Lende.

Igor Stojanović iz SDP-a BiH i potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, poručio je da je “očigledno da kazna iz Haga nije djelovala”.

“Sve dok se Kordić ne pokloni žrtvama u Ahmićima, nema ni rehabilitacije ni pokajanja. Fašistički, genocidni stavovi i djela Darija Kordića pokazuju da ovakve ljude koji su sijali mržnju treba izolovati iz BiH ako želimo vraćati povjerenje i poštovanje”, rekao je Stojanović.

Hrvatsko narodno vijeće u BiH reagovalo je pozivom političkom vrhu Hrvata u Bosni i Hercegovini da se oglase i ograde od Kordićevih izjava.

“Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio”, navelo je, između ostalog, Hrvatsko narodno vijeće u BiH.

Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović je, pak, dostavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine prijavu protiv Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima”.

Haški tribunal osudio je Darija Kordića, ratnog komandanta HVO-a i potpredsjednika “Herceg-Bosne”, na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, srednja Bosna, tokom rata u BiH 1993. i 1994. godine.

Među zločinima zbog kojih je Kordić osuđen je i zločin u selu Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima 32 žene i 11 djece.

Kordić je 2014. godine oslobođen, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!