POJEDINI NOSIOCI PRAVOSUDNIH FUNKCIJA U UNSKO-SANSKOM KANTONU SUOČENI SU S NEMILOSRDNIM PRITISCIMA KORUMPIRANOG POLITIČKOG ESTABLIŠMENTA.

Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini ne smije zanemariti hitnost situacije. Vrijeme nesankcioniranja je prošlo.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U Unsko-sanskom kantonu Bosne i Hercegovine odvija se teška situacija koja ozbiljno ugrožava samo tkivo pravde i odgovornosti. Nemilosrdni pritisak koji vrši takozvani politički establišment čini praktički nemogućim pojedince nosioce pravosudnih funkcija da učinkovito obavljaju svoje dužnosti, posebno kada je u pitanju provođenje velikih korupcijskih istraga koji su direktno upleteni pojedini takozvani političari iz Unsko-sanskog kantona.

Međutim, ne može se zanemariti potencijalna uloga koju međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini mogu imati u održavanju ovog problema. Pasivnost i nezainteresiranost ovih institucija samo ohrabruje politički establišment u pokušajima manipulacije i kontrole nad pravosudnim sistemom Unsko-sanskog kantona. Ovaj neuspjeh u učinkovitom rješavanju ovog problema služi kao opasna motivacija za određenu frakciju političkog establišmenta u Unsko-sanskom kantonu da ustraje u svojim nastojanjima vršenja pritiska i utjecaja na pravosudni sistem. Ovo žalosno stanje zahtjeva hitnu pažnju djelovanje međunarodnih aktera u Bosni I Hercegovni. Očigledno uplitanje korumpiranog političkog establišmenta u pravosudni sistem Unsko-sanskog kantona predstavlja uvredu za načela pravde, pravičnosti i vladavine prava. To potkopava samu bit demokratije i nagriza povjerenje javnosti u institucije koje trebaju štititi prava i interese ljudi.

Međunarodne institucije koje djeluju u Bosni i Hercegovini imaju ključnu odgovornost da osiguraju zaštitu ljudskih prava, vladavinu prava i neovisnost pravosuđa. Njihov nedostatak ozbiljnog angažmana po pitanju političkih pritisaka na pojedince unutar pravosudnog sistema postavlja ozbiljna pitanja o njihovoj predanosti ovim temeljnim načelima. Zatvarajući oči pred teškim položajem pojedinih pravosudnih dužnosnika u Unsko-sanskom kantonu, međunarodne institucije nehotice doprinose održavanju duboko pogrešnog i korumpiranog sistema. Međutim, njihov slab odgovor na očigledne političke pritiske na pojedince unutar pravosudnog sistema Unsko-sanskog kantona samo jača odlučnost takozvanih političara koji žele manipulirati i kontrolirati tok pravde. Posljedice nedjelovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini su strašne i dalekosežne. Nosioci pravosudnih funkcija, kojima je povjerena ključna zadaća održavanja pravde i vladavine prava, ostavljeni su izolirani i ranjivi. Stalni politički pritisak koji se vrši na njih stvara atmosferu straha i prisile, potkopavajući njihovu sposobnost da svoje dužnosti izvršavaju nepristrano i bez uplitanja. Ova erozija pravde uzdrmava same temelje poštenog i demokratskog društva, baca sumnju na učinkovitost pravnog sistema i nagriza povjerenje javnosti.

Unsko-sanski kanton bori se s velikim istragama o korupciji koje izravno uključuju pojedine takozvane političare unutar njegovih granica. Ove su istrage ključne za razbijanje korumpiranih mreža, osiguravanje transparentnosti i držanje prijestupnika odgovornim. No, pod sjenom političkih pritisaka te istrage postaju bezube i neučinkovite. Međunarodne institucije svojom pasivnošću dopuštaju da se ovaj rak korupcije dalje širi, ugrožavajući budućnost demokratije i napretka u Unsko-sanskom kantonu. Izostanak oštrog odgovora međunarodne zajednice samo ohrabruje politički establišment u Unsko-sanskom kantonu da ustraje u svojoj štetnoj taktici. To korumpiranim političarima omogućuje da izbjegnu kontrolu i pravdu, održavajući kulturu nekažnjivosti koja nagriza tkivo upravljanja i demokracije.

Pojedinci na pravosudnim funkcijama, kojima je povjerena odgovornost poštivanja zakona i osiguravanja prevladavanja pravde, nalaze se zarobljeni u nemogućoj misiji. Konstantni pritisak i zastrašivanje s kojima se suočavaju od strane korumpiranog dijela takozvanog političkog establišmenta ostavljaju ih paraliziranim i neuspješnim izvršavati svoje dužnosti bez straha od odmazde. Velike korupcijske istrage, koje su ključne za razotkrivanje i iskorjenjivanje sistemske korupcije, učinkovito su ugušene u takvim opresivnim uvjetima. Manipulativne taktike koje koriste korumpirani takozvani političari iz Unsko-sanskog kantona ometaju traganje za istinom, omogućujući onima koji su uključeni u korupciju da izbjegnu pravdu i održavaju kulturu nekažnjivosti.

Vrijeme je da međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini pojačaju i poduzmu odlučnu akciju. Prioritet im mora biti zaštita i podrška pojedincima unutar pravosudnog sistema Unsko-sanskog kantona koji se hrabro suprotstavljaju političkim pritiscima. Time međunarodne institucije mogu poslati odlučnu poruku da neće tolerirati eroziju pravde i potkopavanje demokratskih vrijednosti. Međunarodna zajednica ne smije zanemariti hitnost situacije. Moraju prepoznati težinu svog nedjelovanja i shvatiti da ono dodatno potiče motivaciju onih koji žele nastaviti s političkim pritiscima na pravosudni sistem Unsko-sanskog kantona. Zažmureći na ova nečuvena kršenja, međunarodna zajednica riskira da postane suučesnik u eroziji pravde i subverziji demokratskih načela. Zaštita pojedinaca koji vrše pravosudne funkcije i obnova neovisnosti pravosuđa moraju biti prioritet. Trebalo bi primijeniti snažne i odlučne mjere kako bi se ti pojedinci zaštitili od političkog uplitanja i osigurala njihova djelotvornost da vode istrage bez straha ili naklonosti. Međunarodna zajednica mora pokazati snagu i odlučnost da očuvaju integritet pravosudnog sistema u Unsko-sanskom kantonu. Time će poslati snažnu poruku da se politički pritisci i uplitanje neće tolerirati te da će pravda prevladati nad manipulacijom i korupcijom. Vrijeme nesankcioniranja je prošlo. 

Neuspjeh međunarodnih aktera da zauzmu čvrst i nedvosmislen stav protiv političkih pritisaka s kojima se suočavaju pojedinci unutar pravosudnog sistema Unsko-sanskog kantona duboko je razočaravajući. Njihovo nedjelovanje i zanemarivanje ovog pitanja samo ohrabruje korumpiranu političku vlast, dajući im dozvolu za nastavak napada na pravdu i odgovornost. Posljedice te pasivnosti su strašne. Politički pritisci s kojima se suočavaju pojedinci u pravosudnom sustavu Unsko-sanskog kantona ozbiljno potkopavaju njihovu sposobnost da djeluju neovisno, nepristrano i bez straha. Kada su sami pojedinci kojima je povjereno održavanje vladavine prava podvrgnuti prisili i manipulaciji, cijeli pravosudni sistem se raspada, a građani gube vjeru u svoju sposobnost da traže i dobiju pravdu. Neuspjeh da se to učini samo će ohrabriti takozvani politički establišment u Unsko-sanskom kantonu da nastavi s jačim pritiscima i sa održavanjem okruženja u kojem je pravda ugrožena, korupcija cvjeta, a demokratija potkopana.

Građani Unsko-sanskog kantona zaslužuju pravosudni sistem koji poštuje najviše standarde integriteta, transparentnosti i odgovornosti. Borba protiv korupcije zahtijeva zajedničke napore svih dionika u međunarodnoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Vrijeme samozadovoljstva i nerada je prošlo. Unsko-sanski kanton više ne može dozvoliti da bude talac korumpiranog političkog establišmenta. Budućnost pravosuđa u kantonu ovisi o međunarodnoj zajednici da zaštiti neovisnost pravosuđa i zaštiti prava građana u Usnko-sanskom kantonu.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!