POLITIČKI NEPOTIZAM I DEMOKRATSKI DEFICIT: ZABRINJAVAJUĆI USPON PREDSJEDNIKA KANTONALNOG ODBORA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE

Opći izbori 2022. godine u Bosni i Hercegovini razotkrili su alarmantan disparitet u izbornom učinku Stranke demokratske akcije između grada Bihaća i Ključ.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U demokratskom društvu pravedna zastupljenost glasova građana i odsutnost favoriziranja ključni su principi koji podržavaju integritet političkog sustava. Međutim, imenovanje predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog političkog nepotizma i demokratskog deficita unutar stranke. Rukovodstvo stranke ne samo da je pokazalo favoriziranje već je obezvrijedilo trud i politički doprinos dugogodišnjih stranačkih članova iz Bihaća. Ovaj čin političkog nepotizma potkopava načela demokracije i šalje obeshrabrujuću poruku onima koji su neumorno radili na izgradnji temelja Stranke demokratske akcije USK.

Opći izbori 2022. godine u Bosni i Hercegovini razotkrili su alarmantan disparitet u izbornom učinku Stranke demokratske akcije između grada Bihaća i Ključ. Dok je Bihać, politički značajno središte, svjedočio značajnoj podršci birača SDA, situacija se drastično promijenila u opskurnoj općini Ključ, gdje je stranka dobila tek djelić glasova (4143 glasova) u usporedbi s Bihaćem (19451 glas). Postavlja se pitanje kako je kandidat iz ove neuspješne općine dospio na prestižnu poziciju predsjednika Kantonalnog odbora SDA USK i predsjednika Skupštine Unsko-sanskog kantona?

Uspon na mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDA i predsjednika Skupštine Unsko-sanskog kantona diže obrve i baca sjenu sumnje na privrženost kantonalnog rukovodstva stranke demokratskim načelima. Teško je previdjeti mogućnost političkog nepotizma, favoriziranja ili čak zakulisne manipulacije koja je možda dovela do ovih zbunjujućih imenovanja. Odluka kantonalnog odbora stranke ne samo da prkosi samoj biti demokratije nego i narušava povjerenje biračkog tijela u politički sustav u cjelini.

Stranka demokratske akcije Bihać je 33 godine okosnica stranačkog oslonca i političkog djelovanja u kantonu. Upravo su predani i lojalni članovi stranke neumorno radili na promicanju stranačkog programa, osiguranju glasova i izgradnji jakih političkih temelja. Pored imenovanja na pozicije predsjednika KO SDA USK i predsjednika Skupštine USK kandidata iz općine gdje je stranka dobila pet puta manje glasova u usporedbi s Bihaćem, kantonalni stranački vrh šalje poraznu poruku da su rad i doprinos vrijednih i odanih stranačkih članova podcijenjeni i obezvrijeđeni.

Dodatno imenovanje na mjesto predsjednika Skupštine Unsko-sanskog kantona, na temelju političkih veza, a ne zasluga, jasno je kršenje načela pravedne zastupljenosti, inkluzivnosti i jednakih mogućnosti. To potkopava povjerenje članova i rukovodstva bihaćke SDA u stranku da daju prednost interesima biračkog tijela nad osobnim i stranačkim probitcima.

Ova imenovanja ne samo da potkopavaju povjerenje koje su članovi SDA iz Bihaća imali u vlastito kantonalno vodstvo, već također šteti moralu i motivaciji cijele stranačke baze. Takvi postupci nagrizaju lojalnost i predanost dugogodišnjih članova, stvarajući razočaranje i osjećaj napuštenosti. Ova devalvacija političkog rada unutar Stranke demokratske akcije USK može imati dalekosežne posljedice, potencijalno otuđujući one koji su bili najvjerniji pristaše stranke.

Jedan od kamena temeljaca funkcionalne demokratije je pravedna zastupljenost preferencija građana. Ova imenovanja kandidata iz općine Ključ sa znatno nižom podrškom birača stranci SDA, kantonalno vodstvo SDA ne samo da zanemaruje načelo proporcionalnosti, već pokazuje i zabrinjavajući demokratski deficit unutar stranke, a imenovanja ne samo da umanjuje glas većine, nego također baca sumnju na predanost stranke zastupanju interesa i težnji ljudi kojima tvrdi da služi.

Imenovanja na pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDA i predsjednika Skupštine USK na ovako upitan način nanosi nepopravljivu štetu ugledu i vjerodostojnosti stranke. To nagriza povjerenje članova i jača percepciju da stranka daju prednost ličnim interesima i vezama u odnosu na dobrobit građana i članova koje bi trebala predstavljati. Takvi postupci rađaju cinizam, razočarenje među članovina bihaćke SDA i dodatno ih udaljava od demokratskog procesa i stranke.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!