IZDAJA BIHAĆA OD STRANE KANTONALNOG ODBORA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE USK: IGNORIRANJE GLASA NARODA ZBOG JURNJAVE ZA POZICIJE UNUTAR VRHA SDA BOSNE I HERCEGOVINE

U zamršenom svijetu politike igre moći i manipulacija nisu neuobičajeni i šokantnom iskazu nezahvalnosti i nepoštivanja demokratskog procesa, dio rukovodstva Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Unsko-sanskog kantona pokazalo je svoje pravo lice. Takav je slučaj sa političkim prljavim igrama pojedinaca iz Kantonalog odborom SDA USK i njihovom bespoštednom težnjom da osiguraju visoke pozicije unutar SDA BiH, ne obazirući se na štetne posljedice po bihaćku SDA i njene članove. Unatoč izvanrednom uspjehu stranke na općim izborima 2022. godine za Skupštinu USK, posebice u Bihaću gdje je osvojila 3.987 glasova, vodstvo je odlučilo ignorirati ključnu ulogu grada u njihovoj pobjedi. Propustom da kandidira niti jednog kandidata bošnjačke nacionalnosti iz Bihaća za ministarsko mjesto u vladi Unsko-sanskog kantona ili predsjednika Skupštine USK, pojedinci iz KO SDA USK su pokazali bešćutnost i nedostatak poštovanja prema ljudima koji su stranci ukazali povjerenje.

Organizirana grupa iz Kantonalnog odbora SDA USK je bezočno primjenjeju sumnjivu taktiku u svojoj jurnjavi za pozicijama unutar vrha SDA Bosne i Hercegovine. Čini se da im je primarni cilj manipuliranje unutarstranačkim izborima u SDA BiH osiguravanjem dovoljnog broja glasova za pojedince kako bi im osigurali vodeća mjesta unutar stranačke hijerarhije. Ovaj pristup gladan moći pokazuje očito nepoštivanje meritokracije i načela poštenog natjecanja. Umjesto toga, fokus je isključivo na konsolidaciji vlasti, čak i ako to znači žrtvovanje ideala i vrijednosti koje bi SDA USK trebala podržavati.

Jedna od najzabrinjavajućih taktika dijela rukovodstva Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona je imenovanje ministara u Vladi Unsko-sanskog kantona iz općinskih i gradskih organizacija iz Unsko-sanskog kantona, uprkos lošim izbornim rezultatima SDA USK na Općim izborima 2022. godine. Ova odluka pokazuje potpuno zanemarivanje glasa i izbora naroda, budući da bi izborni ishod trebao biti primarni čimbenik u određivanju ministarskih imenovanja. Bihać, grad sa svojim jedinstvenim nizom izazova i težnji, izašao je u velikom broju da podrži SDA na općim izborima. 3.987 glasova koje je stranka dobila u Bihaću nisu bili samo brojevi na glasačkom listiću; predstavljali su nade i snove ljudi koji su čeznuli za pozitivnom promjenom i učinkovitom zastupljenošću u kantonalnoj vladi. No, krnji kantonalni odbor SDA je u šokantnoj apatiji odlučio zanemariti glas Bihaća.

Možda najžalosnija posljedica igara moći pojedinaca iz vodstva SDA USK-a je štetan utjecaj koji ima na bihaćku SDA. Interesi i dobrobit bihaćke SDA kao da su zgodno stavljeni po strani u korist ambicija interesnih skupina iz političkog vrha SDA USK. Fokusirajući se isključivo na osiguranje ličnih pozicija u samom stranačkom vrhu SDA BiH, pojedinci iz čelništva SDA USK zanemaruje različite potrebe i težnje stranačkih konstituenata u Bihaću. Ovaj bezosjećajni pristup ne samo da šteti ugledu SDA, već i lomi povjerenje članova i simpatizera iz Bihaća, ostavljajući ih razočaranima u stranku koja ne zastupa njihove najbolje interese.

Za očekivati je bilo da će rukovodstvo SDA u Unsko-sanskom kantonu biti zahvalno na značajnoj podršci koju su dobili od Bišćanki i Bišćana. Uostalom, entuzijazam i povjerenje bihaćkih birača doveli su stranku do uspjeha. Međutim, umjesto izražavanja zahvalnosti, vodstvo je odlučilo izbjegavati upravo one ljude koji su im pomogli da ostvare pobjedu. Uskraćujući građanima Bihaća bilo kakvu zastupljenost u vlasti (predsjednik Skupštine USK ili ministarsko mjesto u vladi USK), Kantonalni odbor SDA pokazao je neuvažavanje podrške biračkog tijela. Ovaj potez odražava duboko ukorijenjeno nepoštivanje načela demokracije i aroganciju koja potkopava same temelje stranke.

Djelovanje bloka pojedinica iz rukovodstva Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona je u suprotnosti sa temeljnim principima demokratije unutar SDA. Težnja pojedinca ili grupe individualaca za moći i utjecajem pod svaku cijenu potkopava demokratske temelje na kojima je stranka izgrađena. Kada se u nadolazećim unutarstranačkim izborima u SDA BiH manipulira i kada se odluka o prijedlozima ministara u kantonalnoj vladi donose bez obzira na izborne rezultate, ušutkava se glas naroda, demokratski duh SDA USK se nagriza. Ovo očito nepoštivanje demokratskih načela prijeti integritetu stranke i slabi njezinu sposobnost da služi kao pravi predstavnik naroda.

Iako, SDA USK tvrdi da je pobornik demokratije, obećavajući da će zastupati interese građana i štititi njihova prava, odluka o isključenju Bošnjaka iz Bihaća s ministarskih pozicija ili predsjednika Skupštine USK iznevjerava upravo to opredjeljenje. To je jasan primjer neuspjeha stranke da se pridržava demokratskih načela koja navodno zastupa.

Bišćanke i Bišćani zaslužuju da se njihov glas čuje i da se njihovi interesi zastupaju u vlasti. Uskraćujući im to temeljno pravo, komadić rukovodstva SDA pokazao je prezir prema demokratskim idealima i spremnost da osobnim i političkim interesima da prednost nad voljom naroda.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!