OPASNA STAGNACIJA: (NE)RAD SKUPŠTINE UNSKO-SANSKOG KANTONA I KRITIČKA PROCJENA NEUČINKOVITOSTI, NESPOSOBNOSTI I NEODGOVORNOSTI SKUPŠTINE UNSKO-SANSKOG KANTONA

Nesposobnost Skupštine dodatno otežava šokantno neodgovorno financijsko upravljanje koje karakterizira njezino rasipništvo.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U vremenu u kojem je učinkovito upravljanje ključno za napredak društva, obeshrabrujuće je svjedočiti čistoj neučinkovitosti i nepoštivanju odgovornosti koje je Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) pokazala u mandatnom periodu 2022.-2025. Unatoč tome što je prošlo više od osam mjeseci od konstituisanja ovoga saziva, Skupština je pod vodstvom svog predsjednika održala tek pet sjednica, ne ispunjavajući svoju temeljnu dužnost donošenja zakona za dobrobit građana kantona.

Ovom lošem rekordu pridonose pretjerani financijski izdaci za zastupničke naknade i dodatke, što samo dodatno šteti. Takvo nemarno ponašanje predstavlja uvredu za načela demokratije i povjerenje dano ovim izabranim zastupnicima. U međuvremenu, Tuzlanski kanton uspio je održati impozantnih 12 sjednica svoje Skupštine. Takav oštar kontrast otkriva zabrinjavajuću nekompetentnost i neodgovornost kojom vlada Skupština Unsko-sanskog kantona.

Eklatantan nedostatak produktivnosti Skupštine USK je zapanjujući i neoprostiv. U pet dosad održanih sjednica niti jedan zakon nije temeljito razmotren niti usvojen. Ova stagnacija otkriva očigledno zanemarivanje odgovornosti koju su Skupštini povjerili ljudi koje ona navodno predstavlja. Iako bi Skupština trebala biti forum za snažnu raspravu, smislene rasprave i formuliranje učinkovitih politika, ono je umjesto toga postalo šuplja ljuštura, lišena bilo kakvih bitnih postignuća. Posljedice ove zakonodavne paralize su dalekosežne. Građani Unsko-sanskog kantona, koji od svojih zastupnika očekuju opipljiva poboljšanja kvalitete života, ostavljeni su u problemima koji ostaju neriješeni. Nedostatak zakonodavstva i donošenja politika produžava stagnaciju ključnih sektora kao što su zdravstvo, obrazovanje, infrastruktura i zapošljavanje, kočeći napredak i ostavljajući kanton zarobljen u krugu nerazvijenosti.

Nesposobnost Skupštine dodatno otežava šokantno neodgovorno financijsko upravljanje koje karakterizira njezino rasipništvo. Nevjerojatna suma od oko 800.000 KM, do danas izvučena iz budžeta USK, potrošena je na mjesečne naknade i razne dodatke zastupnicima. Ovaj rasipnički trošak nije ništa drugo nego izdaja povjerenja javnosti. Iako izabrani predstavnici zaslužuju razumnu naknadu za svoje usluge, pretjerani dodaci i dodaci koji su im dodijeljeni usprkos njihovom lošem radu nisu ništa drugo nego uvreda za građane kojima služe. Ova raskošna potrošnja predstavlja uvredu za porezne obveznike koji očekuju da se njihov teško zarađeni novac koristi razumno i za boljitak njihove zajednice. Krajnje je neprihvatljivo da se ovako neumjerenim iznosima bacaju na zastupnike koji nisu ispunili svoje osnovne dužnosti. Nepobitna je činjenica da su se ta sredstva mogla puno bolje iskoristiti za rješavanje gorućih potreba ljudi, kao što je poboljšanje uslova u zdravstvenim ustanovama, ulaganje u infrastrukturu ili otvaranje prilika za novo zapošljavanje.

Suprotan rad Skupštine Unsko-sanskog kantona i Skupštine Tuzlanskog kantona je osuđujuća optužba za neučinkovitost prve. Dok je Tuzlanski kanton do danas održato 12 produktivnih sjednica, uključivši se u sadržajne rasprave i unaprjeđujući zakonodavstvo, Skupština Unsko-sanskog kantona nije postigla ništa od toga. Ova upečatljiva usporedba naglašava duboke razlike u vodstvu, radnoj etici i predanosti javnoj službi između dviju skupština.

Loša evidencija aktuaonog saziva Skupštine Unsko-sanskog kantona uznemirujuća je potvrda nedostatka opredijeljenosti za učinkovito vladanje. Sa samo pet sazvanih sjednica, niti jednim razmotrenim niti usvojenim zakonom, te značajnim dijelom proračuna koji je rasipan na izdašne naknade i dodatke zastupnicima, Skupština nije ispunila svoje obveze prema građanima Unsko-sanskog kantona. Posljedice ovog neuspjeha su strašne jer hitna pitanja ostaju neriješena, a kanton i dalje pati od nedostatka napretka.

Građani Unsko-sanskog kantona zaslužuju bolje. Oni zaslužuju zakonodavno tijelo koje neumorno radi na donošenju smislenih zakona i razumno koristi javna sredstva za poticanje razvoja i poboljšanje njihovih života. Neophodno je da Skupština Unsko-sanskog kantona odgovara za svoju neučinkovitost i financijske malverzacije, te da se poduzmu mjere za otklanjanje ovih teških nedostataka. Tek tada Skupština može ponovno zadobiti povjerenje svojih birača i istinski služiti interesima naroda kojega je izabrana predstavljati.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!