SKUPŠTINA UNSKO-SANSKOG KANTONA BRLOG RASIPNIŠTVA, NEUČINKOVITOSTI I NEODGOVORNOSTI: ZASTUPNICIMA TREBA USKRATITI BEZOBRAZNO VISOKA MJESEČNA PRIMANJA KOJA DOBIVAJU ZA MIZERNIH ŠEST SATI RADA PO ODRŽANOJ SJEDNICI.

S obzirom na tešku situaciju o kojoj se radi, imperativ je da se zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona suoče s posljedicama svoje neučinkovitosti.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Aktuelni saziv Skupštine Unsko-sanskog kantona zasjeda više od osam mjeseci, a uspio je sazvati svega pet sjednica. Ovaj sumorni prikaz (ne)učinkovitosti, nekompetentnosti i neodgovornosti ne samo da je frustrirajući, već zahtijeva hitno djelovanje. Krajnje je vrijeme da se zastupnici suoče s posljedicama svog neuspješnog rada uskraćivanjem bezobrazno visokih mjesečnih primanja koja dobivaju za mizernih šest sati rada u skupštini.

Katastrofalno loša evidencija Skupštine o održavanju sjednica pokazuje očito nepoštivanje odgovornosti za koje su izabrani. Uz brojne goruće probleme s kojima se suočava Unsko-sanski kanton, poput zdravstva, obrazovanja, nezaposlenosti, korupcija nezamislivo je da se Skupština sastala samo pet puta. Ovako tužan rekord posjećenosti jasan je pokazatelj nedostatka predanosti i predanosti ljudima koje predstavljaju.

Nadalje, nesposobnost zastupnika da učinkovito rade u Skupštini dovodi do općeg stanja nesposobnosti. Građani Unsko-sanskog kantona zaslužuju izabrane dužnosnike koji se mogu pozabaviti njihovim problemima i marljivo raditi na poboljšanju njihovih života. Međutim, neuspjeh trenutno saziva Skupština da ispuni ovo osnovno očekivanje naglašava njihovu nesposobnost i neodgovornost da učinkovito vladaju.

Prihvaćajući neumjerena mjesečna primanja za samo šest sati rada, zastupnici u Skupštini iskazuju flagrantnu nebrigu za teško zarađeni novac poreznih obveznika. Neopravdano je da ti pojedinci budu bogato nagrađeni za djelić truda koji se od njih očekuje. Ta neodgovornost ne samo da ismijava sam koncept javne službe, već i nagriza povjerenje javnosti u politički sistem. Visoke plaće koje uživaju zastupnici mogle bi se bolje iskoristiti za financiranje projekata od koristi građanima Unsko-sanskog kantona. Novac potrošen na njihove pretjerane naknade mogao bi se preusmjeriti na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, infrastrukturu ili inicijative koje bi doista ekonoski uzdigle kanton. Ravnodušnost zastupnika u Skupštini prema ovoj pogrešnoj raspodjeli resursa dokaz je njihovog nedostatka brige za dobrobit svojih birača.

S obzirom na tešku situaciju o kojoj se radi, imperativ je da se zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona suoče s posljedicama svoje neučinkovitosti. Uskraćivanje njihovih nečuveno bezobrazno visokih mjesečnih primanja poslužilo bi kao poziv na uzbunu, prisiljavajući ih da ponovno procijene svoje prioritete i obnove svoju predanost javnoj službi. Osim toga, Skupština bi trebala uspostaviti stroge smjernice za prisustvovanje i učinak, pozivajući svoje članove na odgovornost za svoje odgovornosti.

Neprihvatljivo je da zastupnici mogu izbjegavati svoje dužnosti, a da pritom uživaju povlastice svojih položaja. Uvođenjem mjera za osiguranje redovitih sjednica i aktivnog sudjelovanja, Unsko-sanski kanton može ići ka odgovornijem i učinkovitijem tijelu vladanja. Uskraćivanje njihovih pretjeranih mjesečnih primanja nužan je korak prema njihovom pozivanju na odgovornost za njihov loš učinak i tjeranju da daju prioritet interesima građana. Građani Unsko-sanskog kantona zaslužuju sposobnu i posvećenu Skupštinu koja neumorno radi na rješavanju njihovih problema i poboljšanju njihovih života.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!