UZNEMIRUJUĆA PRIČA O ETIČKOJ PRAZNINI U PRAVOSUĐU UNSKO-SANSKOG KANTONA

Od sudaca se očekuje da se pridržavaju strogog etičkog kodeksa, koji potragu za pravdom stavlja iznad ličnih interesa. Grubo je kršenje ovih načela da sudac bude postupajući u ovom predmetu koji uključuje člana uže porodice.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U mutnim dubinama pravosuđa Unsko-sanskog kantona pojavila se uznemirujuća priča o mogućoj korupciji i nepotizmu, ostavljajući pravdu bez daha. U središtu ovog skandala je sudac, pojedinac čija bi dužnost trebala biti poštivanje načela pravednosti, nepristranosti i vladavine prava. Nažalost, čini se da je ovaj sudac, možda bio obuzet nezasitnom ovisnošću o vlasništvu nad zemljištem, napustio ta načela u korist vlastite lične koristi.

Ne čekamo policiju, sami istražujemo.

Fadila Amidžić, Intervju Oslobodjenje, 29/08/2020.godine

Obeshrabrujuće je otkriće da je ovaj sudac imao smjelosti biti postupajući sudija u predmetu koji je izravno uključivao njegova oca, koji je bio tužen za (ne)zakonito prisvajanje zemljišta. Kako možemo vjerovati integritetu i objektivnosti suca koji očito ima interes u ishodu takvog slučaja? Odgovor je jednostavan: ne možemo. Sama bit pravde zahtijeva da suci ostanu nepristrani, ostavljajući po strani lične veze i sukobe interesa kako bi osigurali pošten i pravedan pravni proces.

Činjenica da je ovaj sudac presudio u korist njegova oca ne čudi. Uostalom, bilo bi glupo očekivati od mogućeg ovisnika da izabere bilo što drugo osim vlastitog poroka. U ovom slučaju, sučeva moguća ovisnost o posjedovanju zemljišta možda postaje odlučujući faktor u njegovom procesu donošenja odluka. Presuđujući u korist svog oca, on je možda pokazao jasnu pristranost koja potkopava načela pravednosti i nepristranosti. Ovo možebitno otvoreno pokazivanje favoriziranja ne samo da potkopava vjerodostojnost pravosuđa, već ismijava i sam pojam pravde. To je pljuska svima onima koji traže pravednost i jednakost pred zakonom

Ono što još više zabrinjava je sistemski promašaj koji je takvom pojedincu omogućio da se popne na takav položaj moći. Kako je proces odabira previdio očigledan sukob interesa koji je ovaj sudac predstavljao? Pravosuđe Unsko-sanskog kantona, koje bi trebalo biti svjetionik pravde, sada je zaraženo smradom kronizma i nepotizma. Od sudaca se očekuje da se pridržavaju strogog etičkog kodeksa, koji potragu za pravdom stavlja iznad ličnih interesa. Grubo je kršenje ovih načela da sudac bude postupajući u ovom predmetu koji uključuje člana uže porodice. Propust suca da se izuzme iz postupka ne samo da dovodi u sumnju njegov integritet, već i narušava povjerenje javnosti u pravosuđe u cjelini. Očigledno nepoštivanje etičkih granica kalja ugled pravosuđa i nagriza vjeru koju građani imaju u pravni sistem.

Vladavina prava zahtijeva da svaki građanin, bez obzira na njegov društveni status ili lične veze, podliježe istim pravnim standardima. Kada sudac možda koristi svoj položaj da zaštiti interese vlastite porodice, to stvara opasan presedan. Šalje poruku da bogati i dobro povezani mogu manipulirati pravnim sistemom u svoju korist, dok su obični građani prepušteni na milost i nemilost nepoštenom i kompromitiranom pravosuđu. Građanima, koji su već razočarani pravosudnim sistemom, preostaje da se pitaju hoće li njihovi slučajevi dobiti pošteno razmatranje ili će i oni postati žrtve hirova i osobnog interesa sudaca.

Neovisno pravosuđe temelj je svakog demokratskog društva, jer osigurava da se prema svakom građaninu postupa pravedno prema zakonu. Nesposobnost suca da odvoji svoje lične predrasude od svojih profesionalnih obaveza izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu neovisnosti pravosuđa u Unsko-sanskom kantonu. Presudom u korist svog oca pokazao je da njegove odluke možda mogu biti pod utjecajem ličnih interesa, dovodeći u pitanje integritet cjelokupnog pravosudnog sistema.

Za vraćanje vjere u pravosuđe moraju se poduzeti hitne mjere. Temeljita i transparentna istraga o ponašanju ovog suca je imperativ, popraćena odgovarajućim disciplinskim mjerama ako se proglasi krivim za kršenje etičkih standarda koji se očekuju od suca. Nadalje, potrebno je provesti sveobuhvatne reforme kako bi se osiguralo utvrđivanje i rješavanje sukoba interesa tokom odabira i imenovanja sudaca.

Pravda se nikada ne smije oslanjati na lične veze ili privlačnost lične dobiti. Pravosuđe Unsko-sanskog kantona mora se vratiti svojoj temeljnoj dužnosti: čuvaru pravde, neovisnom o vanjskim utjecajima i posvećenom zaštiti prava svih pojedinaca. Samo ponovnim traženjem ovih načela možemo se nadati da ćemo vratiti vjeru naroda i ponovno uspostaviti pravosuđe dostojno svog imena.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!