PARALIZA NAPRETKA

UPOZORENJE GRADONAČELNIKA NERMINA OGREŠEVIĆA O ZASTOJU VLADANJA BOSNOM I HERCEGOVINOM I DA DODIKOVA POLITIČKA MATRICA OSTAJE NEPROMIJENJENA, ČAK DA POSTAJE AGRESIVNIJA

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U oštroj kritici trenutnog stanja vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH), gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević upozorio je zbog alarmantnog izostanka napretka i pogoršanja stanja gotovo godinu dana nakon formiranja vlasti na državnom nivou. Otišao je toliko daleko da je ustvrdio da ne samo da nije bilo opipljivih rezultata, nego je situacija zapravo nazadovala, bacajući sjenu neizvjesnosti na budućnost nacije.

Srž Ogreševićeve kritike je očiti fokus koalicije “Trojka”, u partnerstvu s SNSD-om I HDZ-om BiH, koja se čini više zainteresirana za osiguranje i očuvanje svojih političkih fotelja nego za višom misijom napretka nacije. Ova teza postavlja duboka pitanja o motivima i prioritetima onih koji su izabrani na čelo. U naciji u kojoj bi jedinstvo i napredak trebali biti najvažniji, ideja da lične karijere imaju prednost pred kolektivnom dobrobiti građana BiH je u najmanju ruku obeshrabrujuća. Surova je stvarnost da političko manevriranje i borba za moć često zasjenjuju temeljnu svrhu rukovođenja, a to je služenje najboljim interesima nacije i njezinih građana. Duboko je zabrinjavajuća teza gradonačelnika Ogreševića da je liderima koalicije “Trojka” bio primarni cilj osigurati vlastite političke pozicije mjesta bez ikakve istinske predanosti nekoj većoj misiji u korist države.

Ključno je da politički lideri poslušaju upozorenja političara poput Ogreševića. Građani BiH zaslužuju državnu vlast koja je predana ostvarenju njihovih nada i težnji, vlast koja prepoznaje hitnost izazova koji su pred nama i koja je spremna podnijeti potrebne žrtve kako bi ih prevladala. Izgradnja održive i uključive budućnosti za zemlju trebala bi biti glavna misija onih koji su na vlasti, nadilazeći individualne ambicije i stranačke platforme. Ostrašćena kritika gradonačelnika Ogreševića odražava kolektivnu frustraciju stanovništva koje čezne za svjetlijom budućnošću, ali je aktulna državna vladajuća politička elita konstantno iznevjerava.

Nadalje, gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević izrazio je ozbiljnu zabrinutost u vezi s postupcima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ogreševićeva zapažanja rasvjetljavaju alarmantno Dodikovo odbijanje da promijeni svoju političku agendu i njegovu sve veću sklonost agresivnoj politici. Ove akcije izazvale su strahove od destabilizacije, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i u široj regiji Balkana. Bitno je secirati Dodikovo manipuliranje retorikom, nepoštivanje vladavine prava i vjerojatnog davanje prioriteta ličnoj koristi nad dobrobiti srpskog naroda i nacije u cjelini.

Tvrdnja Nermina Ogreševića da Dodikova politička matrica ostaje nepromijenjena, samo da postaje agresivnija, pogađa živac jer odražava duboko ukorijenjeni obrazac manipulacije i ličnog interesa. Tokom svoje političke karijere, Dodik je dosljedno pokazivao spremnost da iskoristi strahove i nezadovoljstva svojih birača za možebitno postizanje vlastitih ciljeva. Njegov navodni stav da brani srpski narod samo je dimna zavjesa za legitimiziranje njegovog cilja grabljenja vlasti i učvršćivanje vlasti u Republici Srpskoj. Upozorio je Ogrešević na Dodikovu nedavnu najavu opće mobilizacije u Republici Srpskoj, uz potporu Beograda. Takve izjave, koje odražavaju povijesne odjeke sukoba, služe za raspirivanje etničkih napetosti i stvaranje atmosfere zrele za daljnja neprijateljstva. Projiciranjem imidža prkosnog zaštitnika srpskog naroda, Dodik ne samo da destabilizira stabilnost nacije, već dovodi u neizvjesnost prosperitet građana.

Na koncu, trenutno stanje stagnacije zbog vlastitih interesa je neodrživo i prijeti potkopavanjem samih temelja napretka nacije pri tome napominjući na Ogreševićevo zapažanje na Dodikovo odbijanje da promijeni svoju političku agendu i njegovu sve veću sklonost agresivnoj politici.

PROČITAJTE I OVO: DA LI JE GRADONAČELNIK CAZINA NERMIN OGREŠEVIĆ, NAKON 14 GODINA U POLITICI, DOVOLJNO POLITIČKI ZREO DA BUDE PRVI KRAJIŠNIK ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE ?

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!