Džihić: Plašim se da u Srbiji smjena vlasti neće ići mirno

Izvor i link članka
DW BIH
Autor/ica članka
nr (fr)

Srbiju na proljeće vjerovatno čekaju vanredni izbori koji neće biti pošteni, kaže politikolog Vedran Džihić za njemačke medije. Smatra da predsjednik Aleksandar Vučić nije spreman da mirno preda vlast.

„Ubjeđen sam da u Srbiji srednjoročno dolazi politički showdown“, kaže politikolog Vedran Džihić sa Austrijskog instituta za međunarodnu politiku.

„Odlučujuća faza dolazi poslije ljeta. Mnogi pretpostavljaju da će protesni talas opet ojačati na jesen. Špekuliše se da će Vučić onda raspisati nove izbore za proljeće 2024. Tu će biti tijesno za njega“, navodi Džihić u razgovoru za medije njemačke Ipen grupe, u koje spadaju listovi Frankfurter rundšau (Frankfurter Rundschau) i minhenski Merkur.

Kako navodi politikolog, na vrhuncu protesta nakon dva masovna ubistva djelovalo je da se Vučić „žestoko ljulja. Izgledao je nervozno. Masa na ulici bila je impozantna. Bili su to najveći protesti u Srbiji nakon 2000. godine kad je srušen Slobodan Milošević“.

Džihić kaže da u srpskom stanovništvu postoji bijes zbog načina na koji funkcioniše zemlja. „Jer se korupcija širi, jer SNS sve kontroliše. A ljudima ekonomski ne ide bolje.”

Vedran Džihić
Vedran DžihićFoto: Privat

„Neće otići dobrovoljno“

Listovi podsjećaju da je Vučić na tragedije odgovorio između ostalog akcijom razoružavanja, tokom koje je prikupljeno preko sto hiljada komada oružja od građanstva.

Prema Džihiću, nekim mjerama kao i „novom eskalacijom na Kosovu koju je sam izazivao“, Vučić se spasio do ljetnjih odmora. „Ankete od početka ljeta pokazuju da SNS više nema većinu iza sebe“, kaže Džihić.

On vjeruje da Vučić „neće otići dobrovoljno“. Naredni izbori, kaže, neće biti fer i pošteni, ali se režim bliži kraju.

„Moja bojazan je da neće ići bez nasilja. Vučić je vrlo egocentričan i sve projektuje na sebe. Teško će prihvatiti demokratske principe smjene vlasti“, dodaje Džihić.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!