S. Arabija i Rusija nastavljaju smanjivati proizvodnju nafte

Izvor i link članka
RSE
Autor/ica članka
RSE

Saudijska Arabija i Rusija saopštile su u utorak da će produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte do kraja godine, posle čega je cena nafte tipa Brent dosegla najviši nivo u poslednjih 10 meseci, javila je Agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Saudijsko ministarstvo energetike je navelo da će smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno, koje je stupilo na snagu u julu, nastaviti da važi “još tri meseca do kraja decembra 2023. godine”.

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak u zasebnom saopštenju je naveo da će u istom periodu biti nastavljeno smanjenje izvoza ruske nafte od 300.000 barela.

Cena nafte Brent posle objave vesti o nastavku smanjenja porasla je na iznad 90 dolara po barelu prvi put od novembra prošle godine, dok je vrednost američke referentne nafte WTI skočila za 1,9 odsto na 87,16 dolara po barelu.

Saudijska Arabija, koja je najveći izvoznik sirove nafte, prvi put je najavila smanjenje proizvodnje posle junskog sastanka grupe OPEK+, koja pored Organizacije zemalja izvoznica nafte uključuje Rusiju i neke druge države.

Jednostrano smanjenje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji je usledilo posle odluke u aprilu nekoliko članica OPEK+ da dobrovoljno smanje proizvodnju za više od milion barela dnevno.

Taj iznenađujući potez je nakratko povećao cene nafte, ali nije uspeo da dovede do njihovog trajnog oporavka.

Prošlog oktobra, članice OPEK+ su se saglasile da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Ta odluka je razgnevila Sjedinjene Američke Države, koje su tada optužile Saudijsku Arabiju, svog bezbednosnog partnera, da je stala na stranu Rusije u ratu u Ukrajini.

Nakon što je stupilo na snagu smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, cene nafte su porasle u julu, prešavši nivo od 80 dolara po barelu.

Analitičari kažu da je Saudijskoj Arabiji potrebno da cena nafte bude iznad tog nivoa kako bi mogla da održava ravnotežu u svom budžetu.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko devet miliona barela dnevno, što je daleko ispod njenog prijavljenog kapaciteta od 12 miliona barela dnevno.

Naftni gigant Saudi Aramko (Saudi Aramco) u julu je objavio da je imao profit od 30,08 milijardi dolara u drugom kvartalu 2023, što je pad od 38 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada su cene skočile posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Saudijska Arabija poseduje 90 odsto akcija Aramka i zavisi od prihoda te kompanije za obuhvatni program ekonomskih i društvenih reformi princa Mohameda bin Salmana s ciljem da saudijska privreda ne bude zavisna od fosilnih goriva.

Također pročitajte
Close
Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!