RASKOŠNI TROŠKOVI MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE

Ministar vanjskih poslova BiH trebao bi promicati politiku koja uzdiže naciju, a ne privlačiti pozornost na sebe razmetljivim isticanjem bogatstva.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U zapanjujućoj ekstravaganciji, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković odluči se na nabavku službenog automobila vrijednog vrtoglavih 130.000 maraka. Ova razmetljiva kupnja šalje jasnu poruku: prioriteti u bosanskohercegovačkoj Vladi su iskrivljeni, a potrebe ljudi daleko od glave onih koji su na vlasti. Žalosno je stanje stvari kada zemlja, prepuna problema poput korupcije, nepotizma i korumpiranog pravosudnog sistema, smatra prikladnim izdvojiti tako pretjerani iznos za jedno službeno vozilo umjesto da se pozabavi gorućim društvenim problemima. Kada strane delegacije stignu na bosansko tlo, njihov dojam ne bi trebao biti obojen prizorom luksuznog automobila, već ekonomskim napretkom, odnosno nedostatkom istog, unutar naroda.

Čini se da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zaboravio da zamke bogatstva ne izazivaju poštovanje na međunarodnoj sceni, već naporan rad i predanost uloženi u razvoj prosperitetnog, pravednog društva. Dok se druge nacije fokusiraju na direktno rješavanje problema korupcije i nepotizma, Bosna i Hercegovina se i dalje prepušta rasipništvu troškova koji nimalo ne poboljšavaju živote njenih građana.

“Naravno da se izdvajanje velikih suma novca za automobile na neki način može posmatrati nekom vrstom luksuza. Međutim, mi, kojima je to osnovno sredstvo za rad, shvatamo važnost, pogotovo u onom dijelu kada nam dolaze važne delegacije, da ostavimo neki dojam jer, naravno, to izgleda reprezentativno. BiH i o tome mora voditi računa.”

klix.ba

Uzmimo Švedsku, naciju poznatu po predanosti učinkovitosti, transparentnosti i odgovornom upravljanju, kao oštar kontrast raskošnom višku službenog vozila ministra Konakovića. U Švedskoj, zemlji koja je stalno rangirana među najbogatijima na svijetu, vlada djeluje razborito i odgovorno. U perspektivi, cijela švedska Vada upravlja sa samo jednim službenim vozilom. Ovo je upečatljiv dokaz predanosti švedske Vlade fiskalnoj odgovornosti i razumnom korištenju sredstava poreznih obveznika. Šteta je da ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ne može pokazati isti nivo predanosti građanima Bosne I Hercegovine. Nadalje, dok ministar Konaković luksuzno krstari skupocjenim vozilom, švedski ministar vanjskih poslova daje primjer koristeći javni prijevoz za svakodnevna putovanja i odlučujući se za putovanja ekonomskom klasom na službenim putovanjima.

Oštar kontrast između ova dva naroda trebao bi poslužiti kao poziv na uzbunu građanima Bosne i Hercegovine. Pravi izvor divljenja stranih izaslanstava ne bi trebali biti raskošni automobili, već učinkovita Vlada BiH, transparentnost i neumoljiva potraga za pravdom i poštenjem u društvu. Šteta je što se prioriteti Vlade BiH čine tako fundamentalno neusklađenima. Ova oštra usporedba postavlja kritična pitanja o prioritetima Vlade Bosne i Hercegovine. Je li važnije projicirati sliku bogatstva i raskoši ili fokus treba biti na poboljšanju života građana, iskorjenjivanju korupcije, nepotizma i jačanju pravosudnog sustava?

Dok ministar Konaković ne odustaje da nastavlja uživati u svojim otmjenim vožnjama, građani Bosne i Hercegovine se bore sa sistemskim problemima koji očajnički trebaju rješavanje. Nabavka luksuznog službenog automobila nije samo gluha, već i osuđujuća kritika protiv Vlade BiH koja, čini se, daje prednost taštini ispred dobrobiti svojih građana. Ministar Konaković može tvrditi da je skupo vozilo neophodno za službene potrebe, bitno je napomenuti da je uloga države da služi građanima, a ne da se upušta u bahate izdatke. Teško zarađeni novac poreznih obveznika trebao bi se razumno koristiti za poboljšanje života građana, a ne rasipati na bogatstvo. Ministar vanjskih poslova BiH trebao bi promicati politiku koja uzdiže naciju, a ne privlačiti pozornost na sebe razmetljivim isticanjem bogatstva.

Na koncu, kupnja službenog automobila od strane ministra Elmedina Konakovića od 130.000 maraka predstavlja jasan podsjetnik na iskrivljene prioritete Vlade BiH. Pravi “dojam” koji bi strana izaslanstva trebala ponijeti o Bosni i Hercegovini ne bi trebala biti ekstravagancija, već predanost borbi protiv korupcije, nepotizma i učinkovitog pravosudnog sistema. Krajnje je vrijeme da bosanskohercegovačka Vlada razmisli o svojim izborima i počne služiti interesima svog naroda, a ne vlastitim željama za luksuzom i ekscesom.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!