MAJSTORSKA RADIONICA POLITIČKE MANIPULACIJE

Odbijanje Sedićevog prijedloga kreditnog zaduženja od strane Gradskog vijeća govori da vijećnici i građani Bihaća imaju ozbiljnu rezervu prema projektima iz POMAK-ove političke kuhinje

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIC

U skandaloznom iskazu političke nepodobnosti i bahatosti bihaćki gradonačelnik Sedić još jednom je dokazao svoju nesposobnost odgovornog vođenja i vladanja. Njegov nedomišljeni prijedlog o nevjerojatnih 3 milijuna konvertibilnih maraka dugoročnog kreditnog zaduženja kod poslovne banke spektakularno je puko u Gradskom vijeću. No, umjesto poštene procjene vlastitih postupaka, pokazalo se da on nema podršku ni proste većine u gradskom vijeću Bihaća. Odgovor gradonačelnika Sedića na ovo otkriće nije nimalo sramotan, jer je klevetama i jeftinim političkim taktikama očajnički pokušavao ušutkati one koji su se usudili dovesti u pitanje bezobzirno zaduživanje građana Bihaća za projekte koji nemaju ni ono najosnovnije. dokumentacija.

Činjenica da je prijedlog zaduženja gradonačelnika Sedića naišao na tako bučnu odbijenicu u Gradskom vijeću dovoljno govori o njegovim liderskim sposobnostima, odnosno nedostatku istih. Evidentno je da je značajan dio građana Bihaća preko svojih izabranih predstavnika izgubio vjeru u Sedićevu sposobnost da odgovorno vodi grad. No, umjesto prihvaćanja načela demokratije i poštivanja volje naroda, Sedić je odlučio krenuti nepromišljenim i razdornim putem. Umjesto da prizna ovaj gubitak povjerenja od samog tijela na čije je čelo izabran, odlučio se upustiti u obeshrabrujući prikaz mrzovolje. Nije iskazao želju da se upusti u konstruktivan dijalog s onima koji su se protivili njegovom nepromišljenom prijedlogu zaduživanja u iznosu od 3 miliona konvertiblnih maraka, Sedić se odlučio na niski put političkog blatenja.

Valja se zapitati razumije li gradonačelnik Sedić temeljna načela demokratskog upravljanja. U demokratiji, čelnici su izabrani kako bi služili najboljim interesima ljudi koje predstavljaju, a ne kako bi buldožerom uništili njihove planove pod svaku cijenu. Odbijanje Sedićevog prijedloga kreditnog zaduženja od strane Gradskog vijeća govori da vijećnici pa i građani Bihaća imaju ozbiljnu rezervu prema projektima iz POMAK-ove političke kuhinje za koje bi se grad tako značajno zadužio. Dužnost je njihovih izabranih dužnosnika obratiti pozornost na te brige i djelovati u najboljem interesu zajednice.

Ono što posebno zabrinjava u odgovoru gradonačelnika Sedića je njegovo očito zanemarivanje važnosti transparentnosti i odgovornosti u vlasti. Za rušenje njegove vizije grada optužuje one koji su se protivili kreditu za projekte s neadekvatnom dokumentacijom. No, upravo je odgovornost Gradskog vijeća Bihaća da se sredstva poreznih obveznika koriste razumno i da postoji potrebna dokumentacija koja podupire takve projekte. Oni koji su se protivili njegovom planu zaduživanja činili su to iz istinske brige za financijsku dobrobit Bihaća i nepostojanja odgovarajuće dokumentacije za predložene projekte. Dužnost je svakog odgovornog vijećnika u Gradskom vijeću je osigurati da se sredstva poreznih obveznika koriste razumno i da se projekti temeljito provjeravaju prije nego što se obvežu na značajno zaduživanje. Odbaciti ove zabrinutosti kao puko političko pozerstvo nije samo neiskreno, već je i izdaja povjerenja koje su mu dali građani Bihaća.

Nadalje, pribjegavanje gradonačelnika Sedića klevetama i jeftinim političkim spinovima jasan je pokazatelj njegovog očaja i eklatantan pokušaj da skrene pozornost s vlastitih neuspjeha. Umjesto da se uključi u smisleni dijalog sa svojim kritičarima i traži zajednički jezik, odlučio ih je ocrniti i pribjeći taktici koja više priliči školskom nasilniku nego izabranom dužnosniku. Obeshrabrujuće je svjedočiti takvom nedostatku vodstva i integriteta kod narodnog izabranog dužnosnika. Bihać zaslužuje bolje od gradonačelnika koji bi se radije bavio političkim spinovima nego rješavao legitimne probleme svojih građana. Današenje ponašanje gradonačelnika Sedića je vrijeđanje načela odgovornog upravljanja i same demokratije.

Sve to donekle možda i mogu razumjeti, ali ono što me posebno zaboljelo je kad sam saznao da je predsjednik Gradskog odbora SDA Bihać potegao do centrale NES-a (njihovog koalicionog partnera sa Kantona) kako bi osigurao da ni oni ne podrže realizaciju ovih projekata u Bihaću…

FACEBOOK STRANICA POMAK BIHAĆ

Umjesto da prihvati volju Gradskog vijeća i brige građana kojima je izabran služiti, odlučio se baviti neutemeljenim klevetama i političkim spinom. Tužan je dan za Bihać kada njegov gradonačelnik stavlja osobni ponos ispred dobrobiti zajednice. Krajnje je vrijeme da građani Bihaća pozovu svog gradonačelnika na odgovornost za svoje postupke i zatraže odgovornu i transparentnu vlast kakvu zaslužuju.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!