JAČANJE POLITIČKIH PROFILA: LOŠ ODGOVOR POMAK-A I OPOZICIJE NA AFERU “VODOVOD” BIHAĆ

Da su doista zabrinuti za dobrobit grada, prije bi djelovali da spriječe tešku situaciju u kojoj se Javno poduzeće „VODOVOD“ Bihać sada nalazi.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIC

U svijetu politike savezi se često sklapaju na obećanjima zajedničkih vrijednosti i općeg dobra ljudi. Međutim, kada težnja za moći i osobni interesi prevagnu nad predanošću služenju javnosti, ti se savezi mogu pretvoriti u katastrofalne saveze. Raskid političkog braka između „POMAK-a“ i SDA Bihać eklatantan je primjer takvog katastrofalnog promašaja. U središtu ovog trusnog raskola je kontroverzna odluka gradskih vijećnika „POMAK-a“ i opozicije o smjeni upravljačke strukture Javnog poduzeća „VODOVOD“ Bihać, poduzeća pod čvrstom političkom kontrolom SDA Bihać. Dok su navedeni razlozi za ovu rekonstrukciju ozbiljni, temeljni motivi smrde na politički oportunizam i bešćutnu nebrigu za dobrobit grada Bihaća i njegovih stanovnika.

Optužbe protiv upravljačke strukture Javnog poduzeća „VODOVOD“ Bihać nisu ništa drugo nego šokantne. Tvrdnje o katastrofalnom financijskom stanju i neispunjavanju zadataka u skladu sa zakonom i internim aktima svakako su zabrinjavajuće. Međutim, ovdje se ne može zanemariti očito licemjerje. Upravo gradski vijećnici koji sada osuđuju loše upravljanje JP VODOVOD-om isti su pojedinci kojima je povjeren nadzor nad njegovim poslovanjem. Gdje je bio njihov oprez dok su ti problemi tinjali i zašto je njihova iznenadna zabrinutost sumnjivo tempirana s raspadom političkog saveza POMAK – SDA? Nadalje, optužba za nepoštivanje odluka Gradskog vijeća Bihać miriše na političko pozerstvo. Riječ je o slabo prikrivenom pokušaju skretanja pažnje s vlastitih promašaja i skupljanja političkih poena. Da su vijećnici POMAK-a i opozicije istinski opredijeljeni za zaštitu interesa grada, trebali su puno ranije iskoristiti svoju ovlast i pozvati na odgovornost i smjenu upravljačke strukture Javnog poduzeća „VODOVOD“ Bihać.

Katastrofalno stanje u Javnom poduzeću „VODOVOD“ Bihać nije se ostvarilo preko noći. Godinama je nastajalo, a znakovi lošeg upravljanja, financijskih pogrešnih koraka i političkog uplitanja bili su očiti svakome tko je to htio pogledati. Iznenadna hitnost koju su pokazali “POMAK” i opozicija sugerira da je njihova motivacija više političko bodovanje nego istinska briga za grad i njegove stanovnike. Možda najekrotantniji aspekt ove prljave afere je optužba za zapošljavanje stranačkih kadrova u Javnom poduzeću „VODOVOD“ Bihać. Ova praksa, nažalost prevladavajuća u mnogim političkim sferama, potkopava meritokraciju i načela dobrog upravljanja. Pretvara ključne javne institucije u politička bojna polja, gdje interesi stranke imaju prednost nad interesima naroda.

Zbunjujuće je da su ovi vijećnici čekali dok situacija nije dosegla tačku bez povratka prije nego što su nešto poduzeli. Čovjek ne može a da se ne zapita je li njihovo nedjelovanje bila namjerna strategija koja im je omogućila da kapitaliziraju krizu kako bi ojačali svoje političke profile. Da su doista zabrinuti za dobrobit grada, prije bi djelovali da spriječe tešku situaciju u kojoj se Javno poduzeće „VODOVOD“ Bihać sada nalazi. Nadalje, tajming ovog poteza izaziva sumnje. Je li slučajnost da je ovaj zaključak o smjeni upravljačke strukture donesen u vrijeme kada vijećnici stranke SDA Bihaća nisu podržali besmisleno kreditno zaduženje grada Bihaća u iznosu od 3 miliona konvertibilnih maraka? Teško je vjerovati da ova akcija nije motivirana željom da se politička suparništva iskoriste za ličnu korist. Nadalje, donošenje zaključka za smjenu upravljačke strukture JP “VODOVOD” u biti je prešutno priznanje vlastitog propusta u nadzoru i upravljanju. Postavlja se pitanje: zašto od samog početka nisu bili budni upravitelji gradske imovine? Zašto su čekali dok situacija nije postala prava kriza?

Da su se istinski zalagali za očuvanje interesa grada, trebali su djelovati ranije i poštedjeti Bihać financijske katastrofe u kojoj se sada nalazi. Ovo je jasan podsjetnik da politička podobnost nikada ne bi trebala imati prednost nad odgovornim upravljanjem i dobrobiti građana kojima su izabrani služiti.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!