BIHAĆKI SOCIJALDEMOKRATSKI KAOS

PREDSJEDNIK GO SDP BIHAĆ TVRDI DA JE ODLAZAK PET VIJEĆNIKA IZ SDP BIHAĆA, OBNOVLJENIM STEPENIŠTEM, ODREĐENA VRSTA KATARZE

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIC

U zapanjujućoj demonstraciji poricanja i političkog spinovanja, predsjednik bihaćke gradske organizacije Socijaldemokratske partije netaktično je izjavio da egzodus pet vijećnika iz te stranke nije znak rasula, već katarzični proces čišćenja. Takvo otvoreno zanemarivanje stvarnosti i sklonost političkim eufemizmima mogu se promatrati samo kao očajnički pokušaj da se spasi obraz u svjetlu stranke koja se brzo raspada. S druge strane predsjednik Gradske organizacije SDP Bihać nedavno je proslavio završetak obnove stepeništa na ulazu u sjedište stranke. Iako se možda tapšu po ramenu zbog tobožnje upornosti i ustrajnosti, ovaj čin miriše na političko dizanje i potpuni odmak od gorućih problema s kojima se ideja socijademokratije u Bihaću suočava.

Odlazak petorice vijećnika iz bihaćke Socijaldemokratske partije daje sumornu sliku za budućnost te stranke, daleko od ružičastog opisa “katarze” predsjednika. Umjesto da se pozabavi vrlo stvarnim problemima koji su ove vijećnike natjerali da napuste brod, predsjednik pokušava preoblikovati situaciju kao nužno i terapeutsko čišćenje glasova koji se ne slažu. Riječ je, međutim, o političkom lukavstvu kojim se želi skrenuti pozornost s unutarstranačkih razmirica i promašaja. Budimo jasni: katarza podrazumijeva proces čišćenja negativnih emocija ili iskustava kako bi se postigao lični ili kolektivni rast. Ovo što Socijaldemokratska partija Bihać trenutno proživljava nije katarza, već potpuna kriza liderstva i kredibiliteta. Odlazak pet vijećnika nije proces čišćenja; to je osuđujuća optužba za nesposobnost rukovodstva stranke da održi koheziju.

Pokušaj predsjednika GO SDP BIhaća da ovu krizu spinuje kao katarzu ne samo da dovodi u zabludu već i vrijeđa inteligenciju članova i simpatizera socijaldemokratije u Bihaću. To implicira da je stranka namjerno dopustila glasovima protivljenja da bujaju sve dok nisu dosegli prijelomnu tačku, što je nepromišljen i neodgovoran pristup vođenju stranke. Kao da je stranački vrh igrao opasnu igru političkog ruskog ruleta, čekajući da vlastiti članovi zgroženi odu.

Nadalje, tajming ovog egzodusa nije mogao biti gori za Socijaldemokratsku partiju Bihać. Dolazi u trenutku kada se grad Bihać u cjelini suočava s hitnim problemima koji zahtijevaju snažno i ujedinjeno vodstvo. Odlazak pet vijećnika potkopava sposobnost stranke da se učinkovito suoči s izazovima, poput ekonomske stagnacije i socijalne nejednakosti. Tvrditi da je stranka u katarzi, a ne u rasulu, ne samo da je zabluda, nego i medvjeđa usluga preostalim članovima stranke koje bi oni trebali predstavljati. To sugerira stranačko rukovodstvo koje je izvan dodira sa stvarnošću, nespremno preuzeti odgovornost za svoje neuspjehe i više zainteresirano za održavanje fasade jedinstva nego za rješavanje hitnih potreba ljudi.

Izdvajamo bizarnu činjenicu da predsjednik Gradske organizacije SDP-a Bihać obnovu stepeništa smatra vrijednim uspjehom smiješno je i bijesno. Ovaj samočestitavajući spektakl ilustrira opasan trend u politici gdje lider stranke daju prednost optici nad sadržajem, pripisujući si zasluge za trivijalna postignuća dok ignorira i javno ne kritizira vrlo stvarne probleme s kojima se građani Bihaća nose. Važno je podsjetiti da članovi Gradske organizacije SDP-a Bihać nisu birali svoje rukovodstvo i predsjednika da nadgleda obnovu stepeništa. Izabrali su ih da se bave kritičnim pitanjima kao što su nezaposlenost, siromaštvo, zdravstvena zaštita, obrazovanje i infrastruktura. Činjenica da vrh stranke smatra da je obnova stubišta značajan pothvat pokazuje šokantno nerazumijevanje njihove uloge i odgovornosti. Članove i simpatizere bihaćke socijaldemokratije nesumnjivo više brinu stalni izazovi s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu nego novouređeni ulaz u sjedište političke stranke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD PRILOGA

Na koncu, pokušaj predsjednika SDP-a Bihać da odlazak pet vijećnika prekraja kao katarzično iskustvo nije ništa drugo nego politički teatar. To je slabašan pokušaj da se sačuva obraz usred stranke koja je u previranju, a čini medvjeđu uslugu članovima stranke koji zaslužuju bolje rukovodstvo i odgovornost. Vrijeme je da se stranka suoči s realnošću i izravno pozabavi svojim unutarnjim problemima, umjesto da pribjegava praznoj retorici i obilježavanju obnove stubišta na ulazu u sjedište Gradske organizacije SDP-a Bihać koji ukazuje na pogrešne prioritete i samoposlužnost rukovodstva i predsjednika stranke.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!