SRAMAN JAVNI ISTUP SDP-a BIHAĆ: PRIKRIVENI POLITIČKI STRAH OD DR. SULEJMANA KULENOVIĆA

Poruka SDP-a Bihać suštinski sugerira da su doprinosi dr. Kulenovića kao liječnika vrijedniji od njegovih doprinosa kao političara.

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U šokantnom i drskom ispoljavanju političkog kukavičluka, Gradska organizacija Socijaldemokratske partije (SDP) Bihać uputila je vijećniku dr. Sulejmanu Kulenoviću “dobre želje”, slabo prikrivene kao gest dobre volje, podmuklo nagovještavajući da trebao bi se kloniti politike. Dok je dr. Sulejman Kulenović, predani vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća, primao njihove tobože dobre želje za srećom, zdravljem i uspjehom u medicini, poruka u pozadini je bila jasna: klonite se politike, dr. Kulenoviću, nego i razotkriva skriveni strah unutar SDP-a Bihaća. Ovakav snishodljiv i pokroviteljski stav ne samo da podriva načela demokratje već otkriva neosporan skriveni politički strah unutar SDP-a Bihać i krajnje je vrijeme da rasvijetlimo ovaj žalosni manevar.

Na prvi pogled, njihova bi se poruka mogla činiti bezazlenom, uokvirena kao iskrene želje cijenjenom liječniku. Međutim, kad se secira, razotkriva se uznemirujući način razmišljanja u redovima SDP-a Bihać koji iz temelja podriva demokratska načela i slobodu izbora. Zašto bi liječnika, bez obzira na status, trebalo obeshrabriti da se bavi politikom? Da li SDP Bihać implicira da su medicina i politika sfere koje se međusobno isključuju? Istina je da takvo gledište nije samo reduktivno, već i opasno razdvaja. Dr. Sulejman Kulenović, kao i svaki drugi građanin, ima svako pravo da se uključi u političku arenu, da svojim znanjem, vještinama i perspektivama doprinese boljitku grada Bihaća. Sugerirati drugačije predstavlja uvredu demokratskim vrijednostima koje držimo. Prešutno je priznanje da se SDP Bihać plaši njegovog potencijalnog utjecaja kao političara, te da pribjegavaju pasivno-agresivnoj taktici da obeshrabre njegov angažman.

Senzancionalistički i tendencionzni napisi pojedinih medija ne oslikavaju realno stanje stvari, jer Sulejman dr. Kulenović je svojevoljno izabrao neki drugi put i mi mu želimo puno sreće, dug život, dobro zdravlje i mnogo uspjeha u oblasti medicine, sa što manje u politike, jer smatramo da je politika stavka koja njemu kao uglednom ljekaru nije potrebna.

Zvanična Facebook Stranica
Gradska organizacija SDP BiH Bihać,14.9.2023.godine

Dr. Kulenović, cijenjeni medicinski stručnjak, odabrao je svojem Bihaću služiti kao vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća. Njegova predanost i medicini i politici je hvalevrijedna, a njegovu predanost dobrobiti svojih birača treba slaviti, a ne omalovažavati. No, čini se da se SDP Bihać odlučio upustiti u klevetničku kampanju, prikrivajući svoje strepnje iza fasade dobrih želja. Poruka SDP-a Bihać suštinski sugerira da su doprinosi dr. Kulenovića kao liječnika vrijedniji od njegovih doprinosa kao političara. Ovakav stav nije samo nepoštovanje prema dr. Kulenoviću, već i prezir prema demokratskom procesu i važnosti političkog angažmana u funkcionalnom društvu. Šalje opasnu poruku da bi kvalificirani stručnjaci trebali izbjegavati politiku, ostavljajući polje otvorenim onima kojima možda nije u srcu najbolji interes građana Bihaća.

Prikriveni politički strah SDP-a Bihać postaje još očitiji kada se uzme u obzir da predanost dr. Kulenovića svojim biračima i njegova privrženost etičkom upravljanju može predstavljati istinsku prijetnju njihovim vlastitim političkim interesima. Pokušavajući minirati njegovu političku ulogu, SDP Bihać u suštini priznaje svoju bojazan da bi ih on mogao nadmašiti u sferi politike. Vrijedi napomenuti da odluka dr. Kulenovića da uđe u politiku nije samo njegovo pravo kao građanina, već i njegova dužnost kao nekoga kome je stalo do budućnosti grada Bihaća. Sugestija da bi trebao ograničiti svoj angažman u politici očit je napad na demokratske vrijednosti i uvreda samoj biti slobodnog i otvorenog društva.

Odlučujuća prednost za mene je mladost Adnana Habibije koji kao mlad čovjek ima iskustvo na polju političkog aktivizma. Smatram da mladi ljudi trebaju voditi ovu državu.

Intervju Sulejman Kulenović portal bisscani.net, 7. Januara 2023.

Štoviše, pokušaj SDP-a Bihać da diskreditira političku karijeru dr. Kulenovića kao nešto što je nepotrebno uglednom doktoru je uvreda za inteligenciju građana Bihaća. U SDP Bihać pretpostavljaju se da građani Bihaća nisu u stanju razlučiti što je najbolje za njihovu zajednicu i da im kvalificirani stručnjak ne može učinkovito služiti u području politike. Nadalje, ovaj slabo prikriveni zahtjev dr. Kulenoviću da minimizira svoj politički angažman najbolji je primjer ukorijenjenog političkog nepotizma koji često muči lokalnu politiku. Umjesto njegovanja otvorenog i inkluzivnog političkog okruženja u kojem se svi glasovi mogu čuti, čini se da SDP Bihać preferira očuvanje statusa quo. Čini se da štite vlastite interese nauštrb demokratskog procesa.

Također je vrijedno istaknuti da je predanost dr. Kulenovića javnoj službi, kako kao liječnika tako i kao vijećnika, za svaku pohvalu. Njegovu spremnost da žonglira s više uloga kako bi pozitivno doprinio svojoj zajednici treba slaviti, a ne obeshrabriti. Insinuacija SDP-a Bihać da bi trebao ograničiti svoje bavljenje politikom je ne samo omalovažavanje, već i medvjeđa usluga prema ljudima koje predstavlja. U širem kontekstu, ovaj sramni javni istup dovodi u pitanje privrženost SDP-a Bihać demokratskim načelima, otvorenom političkom diskursu i uključivanju različitih glasova unutar svoje stranke.

Na koncu, prikriveni politički strah koji Gradska organizacija SDP-a Bihać pokazuje prema dr. Sulejmanu Kulenoviću je sramotna i regresivna taktika koju trebaju osuditi svi oni koji cijene demokratiju i pravo svakog građanina da učestvuje u političkim procesima. Dr. Kulenović zaslužuje poštovanje ne samo zbog svoje medicinske stručnosti već i zbog svoje posvećenosti boljitku grada Bihaća kroz politiku. Građani Bihaća zaslužuju bolje od cinične i strahom vođene taktike SDP-a Bihać.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!