RAZBORITI POZIV PREMA NARODNOJ ZASTUPNICI PROF. DR. FATKI KULENOVIĆ

POZIVANJE KANTONALNE VLASTI NA ODGOVORNOST U PRIMJENI FANTOMSKOG ZAKONA O STUDENTSKOM STANDARDU

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

U složenoj areni politike, svečana je dužnost izabranih narodnih dužnosnika zastupati interese svojih birača, podržavati načela pravde i osigurati efikasnu provedbu zakona i propisa. Prof.dr.Fatke Kulenović, akademska radnica i zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona, ima obavezu da preuzme vitalan zadatak ispred Socijaldemokratske partije USK-a. Mora da pozove Vladu Unsko-sanskog kantona na aktivnu primjenu fantomskog Zakona o studentskom standardu i zahtjevati odgovore od nadležnih kantonalnih institucija u vezi s neprovođenjem zakona, pet godina nakon njegovog usvajanja, treba da pokaže opredijeljenost za dobrobit studenata u Unsko-sanskom kantonu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD PRILOGA

Kao akademska radnica, odgovornost prof. dr. Kulenović prevazilaze okvire učionice. Njena je uloga zastupati cilj obrazovanja i osigurati da studentima da dobiju podršku i resurse koje zaslužuju. Fantomski Zakon o studentskom standardu vitalan je Zakon koji ima potencijal da značajno utiče na kvalitetu obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu. Zalaganjem za njegovu aktivnu primjenu, prof.dr. Kulenović mora da pokaže i razumije značaj ovog Zakona za studente u kantonu. Usvajanje fantomskog Zakona o studentskom standardu prije pet godina bio je ključni trenutak u obrazovnoj sceni Unsko-sanskog kantona. Obećao je podizanje kvalitete obrazovanja, osiguravajući svjetliju budućnost studentima. Ipak, zabrinjava činjenica da pet godina kasnije ostaje neproveden.

Mi smo danas utvrdili Prijedlog Zakona o studentskom standardu. Nakon dvadeset godina studentima smo ponudili jedan pravni akt, odnosno formalni akt na bazi kojeg mogu ostvariti i poboljšavati svoj status općenito prilikom studiranja na organizacionim jedinicama Univerziteta u Bihaću… Mi želimo da s takvim jednim normativnim aktom biti prvi u Federaciji…i tako da mi je drago da smo isti uputili prema Skupštini u proceduru i nadam se da će on vrlo brzo biti na samom dnevno redu Skupštine kantona.

Husein Rošić, 16.03.2017.godine

Štoviše, njen zahtjev prema Vladi Unsko-sanskog kantona neće biti puko političko pozerstvo, već iskreno nastojanje da se aktualna Vlast USK pozove na odgovornost za svoje obveze. Kada se izabrani narodni dužnosnici zalažu za provedbu zakona, oni ispunjavaju svoju temeljnu ulogu predstavnika naroda. Fatkini postupci treba da pokažu da je posvećena principima transparentnosti i odgovornosti vlasti Unsko-sanskog kantona. Kao akademska radnica, prof. dr. Kulenović je u idealnom položaju da prepozna važnost obrazovanja u oblikovanju budućnosti kantona. Njena dvostruka uloga dodatno jača njenu obvezu rješavanja kritičnih pitanja poput fantomskog Zakona o studentskom standardu. Ohrabrujuće će biti za studente u USK vidjeti kako narodna zastupnica Fatka Kulenović poduzima proaktivne korake kako bi Vladu držala odgovornom za njezino nedjelovanje.

Ovim zakonom definitivno će se osigurati bolji standard za sve studente, posebno za one koji dolaze iz drugih gradova i općina. Ponosan sam jer smo uspjeli istrajati u svojim namjerama. Svjesni smo da nam Zakon nalaže kako prava tako i obaveze koje ćemo ispunjavati.

Enis Čelebić, 08.03.2018.

Tražeći odgovore od nadležnih institucija u vezi sa kašnjenjem u provedbi zakona, prof.dr. Fatka Kulenović mora pokazati spremnost da se proaktivno uključi u izazove s kojima se suočavaju studenti u Unsko-sanskom kantonu. To je upravo ono što studenti trebaju od svojih izabranih dužnosnika – predanost izravnom rješavanju problema i traženju rješenja, a ne pukom upiranju prstom. Vrijedno je napomenuti da se kašnjenje u provedbi fantomskog Zakona o studentskom standardu može pripisati nizu faktora, uključujući birokratske prepreke i ograničena sredstva. No, stavljajući ovu temu u prvi plan, Fatka Kulenović obavezna je da katalizira prijeko potrebnu raspravu i potiče nadležne da iznađu praktična rješenja za ubrzanje primjene zakona.

Kao akademska radnica i zastupnica, zalaganje Fatke Kulenović za aktivnu primjenu fantomskog Zakona o sstudentskom standardu ne smije biti izolirani incident. To je dio šireg opredjeljenja za poboljšanje standarda obrazovanja i osiguranje bolje budućnosti za mlade Unsko-sanskog kantona. Narodna zastupnica prof. dr. Kulenović ima stručnost da daje informirane preporuke i utječe na promjene politika koje mogu poboljšati cjelokupno stanje obrazovanja u kantonu. To je odgovornost koju ne treba shvaćati olako.

Na koncu, poziv prema prof. dr. Fatki Kulenović da traži aktivnu primjenu fantomskog Zakona o studentskom standardu i traženje odgovora na njegovu zakašnjelu implementaciju biti će jasan dokaz njene posvećenosti dobrobiti studenata Unsko-sanskog kantona. Njeni postupci moraju da odražavaju bit njene uloge i kao akademske djelatnice i kao narodne zastupnice u Skupštini USK – zagovarajući boljitak studenata i držati Vladu USK odgovornom za svoje obaveze.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!