Čega se boje ako se zavjese tajne razmaknu?

ODBIJANJE VLADE USK DA NA SKUPŠTINSKE KLUPE DOSTAVI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU BUDŽETA UNSKO-SANSKOG KANTONA ZA PRVU POLOVINU 2023. GODINE

Vlada Unsko-sanskog kantona postala je u Bosni i Hercegovini sinonim za netransparentnost, tajnovitost i nepoštivanje odgovornosti. Unatoč obećanjima o promjenama i reformama, Vlada Unsko-sanskog kantona, predvođena političkim savezom NES BiH, SDA, DF i SBiH, ostaje ukorijenjena u svojoj netransparentnoj praksi kada je u pitanju trošenje budžetskog novca i izvještavanje o utrošku javnog novca. Posljednje vrijeđanje odgovornosti je odbijanje Vlade da na skupštinske klupe dostavi Izvještaj o izvršenju Budžeta Unsko-sanskog kantona za prvu polovinu 2023. godine. Ovaj zabrinjavajući propust bio je ne samo evidentan, već i namjeran, jer je upadljivo izostao s dnevnog reda 7. i 8. sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Dovoljno je reći da je u ovom mandatu održano svega 18 redovnih sjednica Skupštine, ali su zato u tom periodu kroz Vladu Mustafe Ružnića prošla 23 ministra i osam savjetnika. Njihova imenovanja i razrješenja isključivo su za cilj imala opstanak na vlasti Narodnog evropskog saveza (NES-a) ili bivše stranke demokratske aktivnosti (A SDA). Brojni revizorski izvještaji potvrđuju niz afera netransparentnog trošenja budžetskih sredstava, poput povećanja plata i naknada vladinim dužnosnicima i skupštinskim zastupnicima, zatim korištenja resursa kantonalnih institucija za širenje stranačke infrastrukture i izmještanje kantonalnih institucija, preduzeća i ustanova u objekte koji su u privatnom vlasništvu za višestruko skuplje zakupnine

Predsjedavajući Skupštine USK Jasmin Musić (SDA), FAKTOR, 11.10.2021. / 14:16

Dok svijet napreduje prema otvorenom upravljanju i transparentnosti, čini se da je vlada Unsko-sanskog kantona zaglavila sat u vrijeme kada je tajnost bila norma. Nije ništa manje nego užasno da vlada, kojoj je povjerena odgovornost za upravljanje javnim sredstvima, nastavlja svoje financijske aktivnosti obavijati mrakom. Nepodnošenje Izvještaja o izvršenju Budžeta za prvu polovicu 2023. godine nije izolirani incident, već dio uznemirujućeg obrasca koji traje godinama. Ovaj namjerni čin izaziva brojne alarme, dovodeći u pitanje namjere Vlade i njezinu predanost načelima demokratskog upravljanja. Transparentnost potrošnje nije puka formalnost već temeljni stup funkcionalne demokratije. Osigurava da se novac poreznih obveznika troši razumno iu najboljem interesu građana USK. Uskraćivanjem ključnih financijskih informacija, Vlada Unsko-sanskog kantona potkopava samu bit demokratije, narušavajući povjerenje koje bi građani trebali imati u svoje izabrane dužnosnike.

Ne može se ne zapitati što Vlada pokušava sakriti tajeći Izvještaj o izvršenju Budžeta. Postoje li nepravilnosti, zloupotrebe ili očita korupcija koju očajnički žele prikriti? Nedostatak transparentnosti samo potiče sumnju i postavlja pitanja o integritetu i odgovornosti aktualne Vlade USK. Nadalje, skidanje Izvještaja o izvršenju budžeta s dnevnog reda sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona je šamar demokratskom procesu. Izabrani predstavnici imaju dužnost nadzirati radnje Vlade, provjeravati potrošnju budžeta i pozivati dužnosnike na odgovornost. Odbijajući podnijeti ovaj vitalni izvještaj na raspravu, Vlada zapravo gura narodne zastupnike u Skupštinu USK u stranu i lišava ih njihove prave uloge u osiguravanju financijske odgovornosti. Nadalje, ovakva kultura netransparentnosti otvara ozbiljna pitanja o motivima političkog saveza NES BiH, SDA, DF i SBiH. Što skrivaju? Čega se boje da će otkriti građani Unsko-sanskog kantona ako se zavjese tajne razmaknu?

PROČITAJTE I OVO: PRILOG SLUŽBENI GLASNIK BROJ 17: RAZOTKRIVANJE 40. TAJNE SJEDNICE VLADE USK

Valja napomenuti da Vladu Unsko-sanskog kantona koju čine NES BiH, SDA, DF i SBiH, moglo bi se očekivati da će takva koalicija, koja tvrdi da zastupa interese naroda, podržavati najviše standarde transparentnosti i odgovornosti. Umjesto toga, čini se da su ujedinjeni u svojoj odluci da djeluju u sjeni. Unsko-sanski kanton ne zaslužuje bolje. Njezini građani zaslužuju upravo ovakvu vladu koja nije predana otvorenosti, odgovornosti i načelima demokratije. Postupci sadašnje Vlade USK, ili nedostatak istih, odlična su usluga građanima USK  kojima su izabrani služiti.

Iako je to bila obaveza Vlade USK, mi nismo dobili nijedan izvještaj, niti smo naravno imali priliku da raspravljamo ili se očitujemo o njima. Vrlo slična situacija je i s preduzećima s višemilionskim budžetima. Primjer, prema izvještaju Ureda za reviziju, u Šumskom privrednom društvu “Unsko-sanske šume” u toku prošle godine zaposleno je 255 novih radnika. Izvještajem je potvrđeno da prijem u radni odnos za veći broj novouposlenih nije vršen u skladu sa Zakonom o radu koji propisuje obavezno provođenje postupka javnog oglašavanja.

zastupnik Asmir Ćufurović (SDA), FAKTOR, 11.10.2021. / 14:16

Na koncu, Vlada Unsko-sanskog kantona, koju čine politički subjekti NES BiH, SDA, DF i SBiH, još jednom je pokazala svoj prezir prema transparentnosti i odgovornosti. Nepodnošenje Izvještaja o izvršenju Budžeta za prvu polovicu 2023.godine i njegovo isključivanje iz skupštinske rasprave nisu izolirani incidenti već dio zabrinjavajućeg trenda koji narušava načela demokratije i povjerenje građana. Ovaj bi izvještaj trebalo biti rutinski dio vladinih postupaka, mehanizam koji osigurava da se javnim financijama upravlja odgovorno iu skladu sa zakonom. Njegovo izostavljanje s dnevnog reda Skupštine USK pljuska je građanima koji se uzdaju u to da će njihovi izabranici raditi u njihovom najboljem interesu. Vlada Unsko-sanskog kantona odbija odbaciti plašt tajnosti i ne želi ispuniti svoje obaveze prema građanima USK tako što će dati potpuni izvještaj o svojim financijskim aktivnostima i omogućiti demokratski nadzor.

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!