ETIČKI SLOM UNSKO-SANSKOG KANTONA

SKANDALOZNI PRIJEDLOG IMENOVANJA PREDSJEDNIKA PRIJETI INTEGRITETU KOMISIJE ZA IZRADU ETIČKOG KODEKS IZABRANIH DUŽNOSNIKA U SKUPŠTINI UNSKO-SANSKOG KANTONA

Izvor i link članka
BISCE.BA
Autor/ica članka
VAHIDIN DURIĆ

Na nadolazećoj 8. redovnoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona na dnevnom redu je tačka koja će razbuktati bijes onih koji cijene etiku, transparentnost i integritet izabranih dužnosnika. Prijedlog zaključaka i Odluke o formiranju Komisije za izradu Etičkog kodeksa izabranih dužnosnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona obećava da će biti pravi skandal. Šokantno, jedan od ključnih igrača u kontroverzi oko trgovine političkim utjecajem predložena je da bude imenovana za predsjednicu Komisije odgovorne za izradu Etičkog kodeksa za izabrane dužnosnike u Unsko-sanskom kantonu. Ovo imenovanje nije samo upitno; to je šamar demokratiji, dobrom upravljanju i načelima etičkog vodstva.

Hvalevrijedna je sama ideja o formiranju Komisije za izradu etičkog kodeksa izabranih dužnosnika, koja treba ojačati povjerenje koje građani trebaju imati u svoje izabrane predstavnike. Međutim, ova plemenita namjera odmah je okaljana prijedlogom izbora predsjednika Komisije. Dotična skupštinska zastupnica upletena u optužbe za trgovinu političkim utjecajem, zadnja je osoba kojoj bi se trebala povjeriti ova ključna odgovornost. Skupštna Unsko-sanskog kantona, kao i svako drugo tijelo vlasti, treba težiti održavanju najviših standarda etike i integriteta među svojim izabranim dužnosnicima. Stvaranje Etičkog kodeksa ponašanja ključni je korak prema postizanju ovog cilja. No, prijedlog imenovanja skupštinske zastupnice sa upitnim etičkim dosijeom na čelo ove komisije ne samo da je smiješno nego i šamar ljudima koji su povjerenje ukazali izabranim predstavnicima Skupštini Unsko-sanskog kantona.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD VIDEO PRILOGA

Izvor: Dnevnik RTV USK, 04.decembra 2019.godine

Unsko-sanski kanton je već pretrpio dosta političkih skandala i korupcijskih skandala. Uključenost predložene predsjednice u trgovinu političkim utjecajem nije minorno pitanje koje se može gurnuti pod tepih. To je mrlja na ugledu cijele Skupštine i izravna uvreda građanima koji su glasali za svoje zastupnike u nadi da će vlast biti odgovornija i etičnija. Sama bit Komisije za izradu etičkog kodeksa je osigurati da izabrani zastupnici u Skupštini djeluju u najboljem interesu javnosti kojoj služe. Ali kako možemo očekivati da takva Komisija bude učinkovita i nepristrana kada je predložena predsjednica Komisije zaglibila u optužbama za trgovinu političkim utjecajem? Ovim predloženim imenovanjem šalje se obeshrabrujuća poruka da neetičko ponašanje može proći bez kontrole, pa čak i biti nagrađeno unutar političkog sistema Unsko-sanskog kantona.

Prijedlog Odluke o formiranju Komisije za izradu

Etičkog kodeksa izabranih zvaničnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona

Član 3.

(Imenovanje članova Komisije)

(1) Za članove Komisije se imenuju:

1. Fatka Kulenović, predsjednik iz reda poslanika

2. Ines Delić, zamjenik predsjednika iz reda poslanika

3. Sanel Hasić, član iz reda poslanika

4. Aida Pašić, član iz reda poslanika

5. Hajrudin Halilović, član iz reda poslanika

6. Dragana Bajrić, član iz reda državnih službenika

7. Munira Alagić, član iz reda državnih službenika

FINANSIJSKA SREDSTVA
Za provodenje ove Odluke osigurana su sredstva u Budzetu Kantona.

Uloga Komisije za izradu etičkog kodeksa izabranih dužnosnika je postaviti standarde prema kojima bi se izabrani dužnosnici trebali ponašati, promovirati transparentnost i držati te narodne zastupnike u Skupštini USK odgovornima za svoje postupke. Kako građani Unsko-sanskog kantona mogu vjerovati u kredibilitet ove Komisije kada je predloženi čelnik pod tamnim oblakom optužbi za trgovinu političkim utjecajem? To je kao lisicu postaviti da čuva kokošinjac – otvoreno nepoštivanje etike i uvreda inteligenciji ljudi. Zabrinjavajuće je da je zastupnica u Skupštini USK, koji bi trebala poštovati najviše standarde ponašanja, bude izabrana da predvodi Komisiju za stvaranje etičkih smjernica za izabrane narodne zastupnike. Ovo predloženo imenovanje postavlja ozbiljna pitanja o predanosti Skupštine transparentnosti, odgovornosti i vladavini prava. To sugerira očito nepoštivanje načela dobrog upravljanja i javnog povjerenja.

Skupština Unsko-sanskog kantona treba biti svjetionik nade, simbol transparentnosti i primjer etičkog liderstva koji će drugi kantoni slijediti. Umjesto toga, ovim se šokantnim prijedlog imenovanja vuče po blatu. Ovo nije pitanje političke pripadnosti; riječ je o temeljnim etičkim standardima koji bi se trebali odnositi na sve izabrane dužnosnike, bez obzira na njihove stranačke ili lične veze. Imenovanje pojedinca s tako upitnom etikom na čelo Komisije za izradu etičkog kodeksa izabranih zastupnika uvreda je tim očekivanjima. Krajnje je vrijeme da Skupština Unsko-sanskog kantona preispita ovu nominaciju i izabere čelnika Komisije koji će istinski poštivati principe etičkog upravljanja. Neuspjeh u tome ne samo da riskira daljnje narušavanje povjerenja javnosti, već i šalje poruku da su trgovina političkim utjecajem i etički propusti prihvatljivi u hodnicima vlasti.

PROČITAJTE I OVO: SKANDALOZNA TAJNOVITOST: RAZOTKRIVANJE MUTNIH DUBINA TRGOVINE POLITIČKIM UTJECAJEM ZASTUPNICE SDP BIH U SKUPŠTINI UNSKO-SANSKOG KANTONA FATKE KULENOVIĆ

Back to top button
error: Upozorenje: Odabir sadržaja je onemogućen!!