fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

AKO NAS NE UNIŠTI COVID-19, SIGURNO ĆE NAS UNIŠTITI “CORONA PROFITERI” A-SDA I SDP: SKANDALOZNE ODLUKE UPRAVNOG ODBORA ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Pojavom virusa COVID-19, pošasti 21. vijeka, u Unsko-sanskom kantonu na površinu su isplavale sve slabosti i manjkavosti zdravstvenog sistema i novi soj profitera “corona profiteri”.

Svakodnevno se povećava broj aktivnih pozitivnih stanovnika Unsko-sanskog kantona na COVID-19 što vrlo lako se može provjeriti na službenoj stranici Kriznog štaba Federacije BiH covid-19.ba Trend porasta oboljelih na COVID-19 očigledno previše ne brine krenuvši od premijera USK Mustafe Ružnića (A-SDA) preko ministrice zdravstva i socijalne politike Nermine dr. Ćemalović (SDP) pa do aktualne skupštinske većine u USK. Za aljkavo, bahato, nemoralno i netično ponašanje aktualni vlasti u USK odgovorne su i opozicione stranke u Skupštini USK (SDA, DF i drugi). Opozicija se zavukla u svoj brlog i sve nijemo posmatra i čini nam se da uživaju u mukama i jadima građana Unsko-sanskog kantona i sve je izglednije da će tako i ostati.

Imali smo priliku da telefonski razgovoramo sa visoko pozicioniranim uposlenikom Zavoda zdravstvenog osiguranja USK koji nas je upoznao kako Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK a koji je pod kontrolom A-SDA i SDP USK krčmi javni novac u najtežem vremenu našeg kantona. Javnost Unsko-sanskog kantona mora da zna tko su članovi Upravnog odbora ZZO USK koji se ponašaju kao pijani milioneri i bez kontrole rasipaju javni novac. Upravni odbor je u sastavu: predsjednik Zuhad Porčić (osobni “potrčko” gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića) i članovi: Ibrahim Tatarević alijas Bajko (kum gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića) i stalni uposlenik ZZO USK koji je kontroliše sve finansijske tokove Zavoda, Amel Mulalić, Salih dr. Mešić, Meldijana dr. Mahmić, Sinanović dr. Mersudin i Samra Mehić.

U međuvremenu, dok su građani Unsko-sanskog kantona pod stalnim udarom režimskih i plaćeničkih medija koji svakodnevno plasiraju informacije koje imaju cilj da građani USK žive u strahu i neizvjesnosti, Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona sastaju se jednom i po potrebi dva puta sedmično. Zasjedanja Upravnog odbora ZZO USK, ističe u razgovoru naš sagovornik, nisu usmjerena na donošenje odluka koje će doprinijeti kvaliteti i unapređenju zdravstvenog sistema u USK na dobrobit prvenstveno stanovnika i uposlenika u zdravstvenim ustanovama Unsko-sanskog kantona. Zasjedanja Upravnog odbora ZZO USK, a po uputama i smjernicma njihovih nalogodavaca Nermina Ogrešiveća i Rifeta Hozanovića usmjerana su u dva pravca.

Jedan od pravaca je donošenje sramotne Odluke o izmjena i dopunama sistematizacije radnih mjesta u Zavodu zdravstvenog osiguranja, to jest proširenje postojeće sistematizacije radnih mjesta s ciljema uhljebljivanja. Kao i do sada nove uhljebe iz A-SDA i SDP, a koji su vjerovatno ekspresno visoko obrazavanje stekli u VITA PLUS, plaćat će poreski obveznici iz realnog sektora našeg Kantona.

Drugi pravac djelovanja fikus članova Upravnog odbora ZZO USK, a to je i najbitnija Odluka kojom će mnogi iz A-SDA kako kažu u narodu “omastiti brkove”, je Odluka o izdvajanju 1.000.000 (jedan milion) maraka javnog novca za izgradnju nove zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Podsjećamo, na posljednjoj vanrednoj Sjednici skupštine USK održanoj 23. marta 2020.godine kada su zastupnici “nindža kornjače” usvojili budžet USK, bez diskusije i rasprave “nindža kornjača” i sve to daleko od očiju i ušiju javnosti USK jer je Sjednica bila zatvorena za javnost, usvojen je i Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za 2020.godinu. Perfidno i smišljeno izbjegnuta je rasprava zastupnika “nindža kornjače” kako iz pozicije tako i iz opozicije, tako da se u Financijsko planu provukla financijska stavka u iznosu od 1.000.000 (jedan milion maraka) za izgradnju nove zgrade ZZO USK. Kreator Finacijskog plana Ibrahim Tatarević ispunio je očekivanja svojih nalogodavaca kuma Ogreševića i Hozanovića koji mogu zadovoljno “trljati ruke”. Krivicu za ovakvu skandaloznu Odluku Upravnog odbora ZZO USK snose se i opozicione stranke u Skupštini USK, a naročito lider opozicije SDA u Skupštini USK koja očigledno piša u istu tikvu zajedno sa A-SDA.

Na kraju razgovora naš sagovornik kazao nam je da su Odluke Upravnog odbora ZZO USK jednoglasno usvojene, a već u narednim danima biti će raspisan konkurs za prijem novih uhljeba u ZZO USK, te pokrenuta procedura za raspisivanje tendera za izbor najpovoljnije ponude i izvođača radova za izgradnju nove zgrade ZZO USK.

U ratnim strahotama kroz koje su prošli građani tadašnjeg Bihaćkog okruga, njihovi životi nisu samo zavisili od hrabrih pripadnika 5. Korpusa Armije Republike BiH već njihovo preživljavanje je ovisilo o “ratnim profiterima”. Nažalost, 28 godina poslije, pojavio se noj soj profitera a to su “corona profiteri”. “Corona profiteri” za razliku od “ratnih profitera” pljačkaju javni novac koji treba biti potrošen za zdravlje i spašavanje života građana našeg Kantona. Upravni odbor ZZO USK svojim skandaloznim, netičnim, nemoralnim i nehumanim Odlukama otkrio je da su stranke A-SDA i SDP “corona profiteri”.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 09/04/2020


Vrijeme objave članka: 11:03


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!