fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

ANALIZA – FATKA KULENOVIć: DA LI JE AMBICIOZNA DAMA SPREMNA PREUZETI KRAJIšKU SDP-U ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Ambiciozna SDP-ovka dr.sci. Fatka Kulenović nakon dvogodišnjeg mandata na čelu bihaćkog SDP-a a kojeg je strpljivim i nadasve vrijednim radom izvukla iz političke kaljuže i baruštine, spremna je za nove izazove.

Krajiški SDP godinama na svojim nogama vuče bukagije pod imenima Hajrudin Havić i Željko Mirković. Dvojac Havić – Mirković od kako je na čelu Krajiške SDP, Krajiška SDP na političkoj sceni Krajine prepoznata je kao društvo dva lica koja isključivo i samo isključivo brane „lične vitalne interese”. Danas je i vrapcima na grani jasno da je krajiška SDP u izuzetno dubokoj krizi, razdirana sukobima frakcijskih klanova u grčevitoj borbi za osiguravanjem vječnosti u skupštinskim foteljama. Postala je stranka bez programa i bez politika. Umjesto nuđenja političkih rješenja građanima, oni su zatrovani unutarstranačkim klanovskim ratovima u kojima se ne preza ni od čega. Ni od laži, podmetanja, ponižavanja neistomišljenika i izbacivanja pojedinaca. Postali su izgubljena stranka, u potrazi za temeljnim vrijednostima.

Hajrudin Havić kao uspješni liječnik u Bihaću potpuno je zalutao u politiku, ali je isplativo. U okolnostima koje mu, objektivno, ne idu na ruku nije se uspio nametnuti kao politički vođa krajiške SDP. Željko Mirković ga je lišio autoriteta vlasti, te ga Krajiški SDP-ovci jednostavno ne doživljavaju ozbiljno. Notorna je činjenica da krajiška SDP godinama trpi zbog nepostojanja kredibilnog lidera koji bi imao dovoljno političke hrabrosti da se suprotstavi SDA-u, te novim nadolazećim političkim opcijama u Krajini (POMAK, Nezavisni blok, Narod i pravda ….) koji po svaku cijenu žele biti (su)kreatori Krajiške politikčke scene poslije oktobarskih izbora. Aktulano čelništvo Krajiške SDP uglavnom je pucalo u prazno, a zarad zaštite „ličnih vitalnih interesa“.

Krajiškoj SDP, prema našoj provedenoj anketi, u nadolazećim oktobarskim izborima ne cvijetaju crvene ruže i već se po kuolarima SDP-a Bihaća provlači teza da se nakon Općih izbora 2018. što prije mora pokrenuti politička odgovornost sadašnjeg rukovodstva Krajiške SDP, te da aktulna Predsjednica SDP-a Bihaća Fatka Kulenović treba dati aktivni doprinos u rješavanje nagomilanih problema u Krajiškoj SDP pa ako i treba da se uključi u utrku za čelnu fotelju Krajiškog SDP jer je dr.sci. Fatka politički dovoljno stasala da preuzme “vrući politički krompir” – Krajišku SDP. Samo tako će Krajiška SDP imati jaku političku osobu koja će iz Skupštinske klupe USK-a braniti isključivo interese poniženih i obezvrijeđenih stanovnika Krajine. Političku damu koja će vratiti nadu i osmijeh na lica Krajišnika.

Fatka Kulenović nikada nije propustila niti jednu priliku za javni istup kako bi kritizirala sve nivoe Vlasti u BiH, pa čak i kolacione partnere u Gradskom vijeću i Gradonačelnika Bihaća. Danas Krajišnici vape za političkim liderima poput dr.sci. Fatke Kulenović koja bez dlake na jeziku, argumentirano i na osnovu činjenica, hrabro brani interese stanovnika Bihaća pa i šire.

U trenutku kada je na čelu Krajiške SDP Hajrudin Havić (marioneta u rukama Željka Mirkovića), dr.sci. Fatka Kulenović konačno je dočekala priliku za ostvarenje svih svojih planova. Naime, sadašnji predsjednik Krajiške SDP Hajrudin Havić i njegov politički sekretar-mentor Željko Mirković po kafanskim kuloarima upućuju, kako preko SMS tako i drugih inih virtualnih poruka, članovima bihaćke SDP da će Krajiška SDP u oktobarskim izborima dobiti preko 17.000 glasova u Krajini.

Tko je još spreman u ovu kafansku priču povjeravati. Havić i Mirković pokušavaju pronaći slamku spasa za koju bi se grčevito držali jer su postali svjesni da im se fotelje poprilično ljuljaju. Obojica su uplašeni ambiciozne dr.sci. Fatke Kulenović koja se pokazala se kao sposobna dama ogromnih ambicija, dovoljno britka te pomalo bahata. Dr.sci. Fatka Kulenović ima velikih ambicija kao što je demokratizacija, modernizacija i decentralizacija stranke, a to je već uspješno realizirala u bihaćkoj SDP-i.

Sigurno je da nakon, sve izvjesnijeg političkog debakla u oktobru 2018., dvojac Havić – Mirković čeka nezaustavljiva dr.sci. Fatka Kulenović i njezina ambicija da preuzme uzde Krajiške SDP–e.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 18/08/2018


Vrijeme objave članka: 18:14


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!