fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

ANTIEVROPSKA INICIJATIVA MINISTRICE ĆEMALOVIĆ

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Nakon kršenja federalnog propisa, davanja sumnjive saglasnosti za apoteku u Stijeni i krivične prijave Tužilaštvu USK protiv nje, ministrica traži ukidanje federalnog propisa o demografskim i geografskim kriterijima za otvaranje apoteka i time planira kaos u ovoj oblasti!?

Ministrica zdravstva i socijalne  zaštite Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović (SDP)  uputila je 25.juna  Federalnom ministarstvu zdravstva Inicijativu za izmjenu Pravilnika o bližim uvjetima u pogledu prostora, opreme i kadra, kriterijima za osnivanje i obavljanje apotekarske djelatnosti u svim organizacionim oblicima, kao i načinu i postupku njihove verifikacije.

Ista, odnosno slična inicijativa došla je iz Tuzlanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

Iza vrlo zabrinjavajuće  inicijative ministrice Ćemalović  i  tuzlansko – hercegovačkog  tzv. damping lobija krije se težak nasrtaj na farmaceutsku djelatnost i magistre farmacije, konstatirala je i Komora magistara farmacije Federacije BiH.

Šta, u stvari, u  neobičnoj ali opasnoj razbibrizi, pokreće ministrica iz Cazina?

Ona želi da se ukinu  demografski i geografski kriteriji  za otvaranje apoteka koje je prije osam godina donijelo Federalno ministarstvo zdravstva sa ciljem da se unaprijedi apotekarska djelatnost i stvori mreža apoteka širom FBiH, a ne samo u urbanim cjelinama.

Konkretno, ministrica Ćemalović traži da se ukine odredba od 400 metara udaljenosti između apoteka čime bi se stvorio potpuni kaos u sistemu, što je i stav Komore farmaceuta FBiH, i ugrozila mogućnost ekonomskog opstanka postojećih apoteka.

-Demografski i geografski parametri koji su dio postojećeg Pravilnika odlika su uređenih sistema u zemljama EU i zemljama širom svijeta. Podršku za borbu protiv ovih izmjena Pravilnika dobili smo od Međunarodne farmaceutske federacije (FIP), Farmaceutske grupe Evropske unije (PGEU) i Asocijacije komora Jugoistočne Evrope. Ove tri institucije potvrdile su da su demografski i geografski kriteriji od presudne važnosti za otvaranje apoteka u svim njihovim zemljama članicama- ističe  u svom dopisu prim.mr.sci. Zahida Binakaj, mr.ph, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Ako ostavimo po strani ishod ove lobističke inicijative koja je sada u rukama federalnog ministra dr. Mandića u čijem mandatu je i donesen pomenuti Pravilnik, usklađen sa evropskom legalislativom u ovoj oblasti, čini se da »privatna« inicijativa  dr. Nermine Ćemalović  ima  jedan sasvim praktični razlog- odbranu od krivične prijave koju je dobila jer je mimo važećeg  federalnog Pravilnika u martu ove godine dala saglasnost za otvaranje apoteke u cazinskoj Mjesnoj zajednici Stijena !? 

Naime, uvažena ministrica je, dakle, “progurala” i treću apoteku u naselju Stijena stavljajući pečat Ministarstva zdravstva i socijalne politike  i svoj potpis u odbranu bezakonja.

Učinila je to potpuno svjesno znajući da se jedna apoteka osniva na 3000 stanovnika, a dvije za najmanje 8000 stanovnika,a svaka slijedeća  na daljnjih 5000 stanovnika, polazeći od pomenutih 8000 stanovnika. Ministrica Ćemalović zna vrlo dobro  važeće statističke podatke  o broju stanovnika u MZ Stijena kojih se treba držati u upravnom postupku prilikom davanja saglasnosti za lokacije apoteka,a  podaci o broju stanovnika u ovom naselju negiraju njenu saglasnost.

Ministrica vrlo dobro zna da međusobna udaljenost između dvije apoteke mora biti najmanje 400 metara, ali ona daje saglasnost trećoj apoteci bukvalno preko puta ambulante  cazinskog Doma zdravlja u Stijeni.Zašto, iako vrlo dobro zna federalni propis. Bilo bi bezobrazno tvrditi da to ministrica ne zna.

Nije zanemariva ni činjenica, u smislu moguće političke korupcije i nezakonitog pogodovanja , da je vlasnik “treće” apoteke u Stijeni Cazinjanin kao i uvažena ministrica.

Pored žalbe Federalnom ministarstvu zdravstva  za ovaj nezakoniti potez, protiv ministrice Ćemalović je prije 4 mjeseca upućena krivična prijava Tužilaštvu USK.

U međuvremenu, ministrica ima dovoljno vremena, snage i indiferncije   da pored pandemije korona virusa, bitke sa migrantima i  suspektnih saglasnosti za nove apoteke, federalnom ministru zdravstva šalje “antievropsku” inicijativu o ukidanju svih kriterija u vezi otvaranja apoteka u FBiH!?

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 420


NAPOMENA:


Datum objave članka: 22/07/2020


Vrijeme objave članka: 17:21


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!