fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Grad Bihać

BIHAćKA REPUBLIKA: CENTAR JUGOSLAVENSKE TERITORIJE 1942/1943. GODINE

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Borbe za oslobođenje Bihaća okončane su 4. novembra 1942. godine oslobođenjem grada i okolnih sela, a do 15. novembra oslobođeni su i svi ostali gradovi i mjesta. Tako je bihaćkom operacijom stvorena najveća koncentracija partizanskih snaga i njihova najveća pobjeda od početka narodnooslobodilačke borbe, a ujedno je proglašena Bihaćka republika. 

Od početka novembra 1942. do kraja januara 1943. Bihać je bio centar slobodne jugoslovenske teritorije, koja se prostirala od prilaza Karlovcu i Zagrebu, do rijeke Bosne i Neretve, obuhvatajući površinu od oko 50.000 kilometara kvadratnih. Odnosno, bila je veća od, primjerice, Belgije ili Švicarske.

Istovremeno, Bihać je postao sjedište najvišeg vojnog i političkog rukovodstva NOP-a. U njemu su rješavani najkrupniji problemi od kojih je zavisio ishod rata, a najznačajnije vojne i političke odluke u toku Narodnooslobodilačkog rata donesene su u ovom gradu. 

Bihaćka republika je bila prostrana partizanska slobodna teritorija nastala nakon bihaćke operacije i oslobođenja Bihaća 4. novembra 1942.godine, spajanjem oslobođenih teritorija Bosanske krajine i susednih oblasti Hrvatske. Bihać je od početka novembra 1942. do kraja januara 1943. bio centar slobodne jugoslovenske teritorije koja se prostirala se od prilaza Karlovcu i Zagrebu, do reke Bosne i Neretve, zahvatajući oko 50.000 km². Razvitak narodnooslobodilačkog pokreta, dostigao je na ovoj teritoriji najviši stepen. Tu su u novembru 1942. formirane prve divizije i korpusi NOVJ čija je dejstva usperavao Vrhovni štab. Teritorija Bihaćke republike bila je poprište velike zimske operacije Weiss, poznate kao četvrta neprijateljska ofanziva, koju su početkom 1943. godine vodile udružene okupatorsko-kvinsliške snage.

U organizaciji Udruženje Antifašista ”UABNOR” Bihać koji baštine tradicije i značajne datume Narodno oslobodilačkog rata iz perioda 1942-45 godine danas su obilježili jedan  značajan datum za Bosansku Krajinu pod nazivom ”Dan Bihaćke Republike”. Na partizanskom spomen obilježju u Borićima okupilo se oko stotinjak članova udruženja ”UABNOR”-a Bihać i delegacija udruženja i organizacija koji u svom programu zastupaju i promovišu Antifašizam u BiH. 

Održan je i sat historije na period rata iz 1942. godine pod nazivom ”Bihaćka Republika” a skupu se tim povodom obratio Osman Handukić predsjednik UABNOR-a Bihać koji je između ostalog rekao da je oslobađanje okupiranog Bihaća  na današnji Dan 04. 11. 1942. godine  bila jedna od naj značajnijih partizanskih operacija iz tog perioda rata, obzirom da je oslobođen veliki dio teritorije i sam grad Bihać.

Predsjednica mladi UABNOR-a Bihać Erna Fejzić pročitala je tekst kako bi se prisutni upoznali o značaju i ulozi u to vrijeme za najveću slobodnu teritoriju u okupiranoj Evropi koja  se vezale za oslobađanje grada Bihaća, odnosno teritorije od Karlovca pa sve do Livna, a Bihać je tad postao vojno politički i kulturni centar ili sjedište Narodno oslobodilačkog pokreta.

Delegacije su položile cvjeće i odali počast borcima NOR-a.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 04/11/2017


Vrijeme objave članka: 17:47


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!