fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Grad Bihać

BIšćANI MOGU ODAHNUTI

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Dana 28/03/2019. godine zakazana je 31. sjednica Gradskog vijeća Bihaća na dnevnom redu biti će 12 tačaka. Jedna od tačaka bila je i Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti na tarifni sistem i cijene individualne komunalne potrošnje, snabdjevanja vodom za piće, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda

Prema posljednjim informacija koje posjeduje NIP bisce.ba ,predlagač JP “VODOVOD” d.o.o. Bihać povukao je prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti na tarifni sistem i cijene individualne komunalne potrošnje, snabdjevanja vodom za piće, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda sa dnevnog reda sutrašnje 31. sjednice gradskog vijeća Bihaća.

Stanovnici grada Bihaća dalje će plaćati isporuku vode za piće po staroj cijeni 0,94 KM + PDV to jest 1,09 KM sa PDV-om po kubnom metru, a do kada će tako ostati vidjet ćemo.

No, iskreno i dobronamjerno predlažemo Gradonačelniku Šuhretu Fazliću da ispuni dato predizborno obećanje o Ujedinjenje javnih gradskih preduzeća po principu srodnih djelatnosti.

Da bi se racionalizirali troškovi upravljanja moguće je ujediniti upravljačke strukture javnih preduzeća koje pružaju usluge odvoza smeća, vodosnabdijevanja, održavanja javnih površina itd. Obrazloženje programskih mjera Javne ustanove pod jedan krov, Javna preduzeća pod jedan krov. Na početku svog mandata vladajuće strukture isticale su pitanje viška zaposlenih u javnoj upravi, prijetili su otpuštanjima, tehnološkim viškom, tjerali u prijevremene penzije. Višak zaposlenih u javnoj upravi grada Bihaća jeste evidentan ali otpuštanje bez otvaranja novih radnih mjesta u privrednom sektoru stvorilo bi još goru socijalnu situaciju u gradu.

Međutim, političke stranke na vlasti nikada ne govore o vojski članova skupština, upravnih i nadzornih odbora i uprava javnih ustanova i preduzeća koji gutaju ogromna sume javnog novca jer su na tim funkcijama instalirani odani stranački kadrovi koji su na taj način nagrađeni. Ukoliko pobrojimo javna preduzeća I ustanove koje su u nadležnosti Grada, vidjet ćemo sa se tu radi o desetak institucija od kojih su polovina preduzeća, a druga polovina javne ustanove.

Njihovo rukovodstvo čini preko petnaest članova uprava (direktora), te vojska članova skupština, nadzornih, upravnih, revizorskih odbora koju čini skoro šezdeset stranački postavljenih ljudi kojima su to dodatni izvori primanja od kojih ne žive. E baš tu je nužno napraviti velike uštede spajanjem tih preduzeća i institucija prema srodnoj djelatnosti. Sve javne ustanove potrebno je staviti pod jedan krov a sva javna preduzeća pod drugi i na taj način svesti njihovo rukovodnu strukturu na minimalan broj.

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 27/03/2019


Vrijeme objave članka: 20:07


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!