fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

BJEŽI BANE NIZ BUŽIMSKE STRANE

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Izuzetno burne i zanimljive prošlosti, pozornica mnogih presudnih događaja još od srednjeg vijeka do današnjih dana, Bužim je zahvalna tema za svakog istraživača. Bužim – čuvar nemirne krajiške granice je kroz prošlost imao svoje pobjednike, ali i gubitnike. 

U okviru austrijsko-osmanskog rata 1737-39. godine bilo je planirano osvajanje Bosne. Plan koji je Hildburghauzen dobio predviđao je da austrijska vojska napadne iz četiri pravca. Jedan od pravaca je predviđao da hrvatski ban Esterhazi od Gline ide pored Novog, preko Bužima do Šturlića. Tako je Esterhazi 22. jula 1737. godine krenuo iz Gline, prešao granicu i 25. jula se našao pred Bužimom.

Zapovjednik tvrdog Bužima bio je tada Ahmed Bajraktarević. Sa svojom malobrojnom tvrđavskom posadom odlučno se suprostavio vojsci bana Esterhazija. Koliko je malo, uistinu bilo branilaca zabilježeila je i narodna pjesma:

Bježi bane niz bužimske strane,

ne goni te sva butun Krajina,

već te goni trideset Bužimljana“. 

Omer Novljanin tvrdi da su čak žene i djevojke bile „hrabrije, odvažnije i srčanije od muškaraca“. Bužim je izdržao opsadu do ključnog trenutka – bitke za Banjaluku u kojoj je austrijska vojska doživjela nezapamćen, katastrofalan poraz.

Poslije više stoljeća Bužim je opet bio poprište jedne velike bitke, ovaj put političke. Kao pobjednik na lokalnim izborima 2016. godine za načelnika Bužima izašao je nezavisni kandidat Zikrija Duraković koji je osvojio 5. 678 ili 61,28 % glasova, dok je kandidat SDA-SBB Agan Bunić osvojio 3.408 ili 36,78 % glasova. Za općinsko vijeće SDA Bužima je osvojila 2.988 ili 32,95 % glasova, odnosno 6 vijećničkih mjesta.

Ako se ovi rezultati uporede sa onim sa lokalnih izbora iz 2012. godine, kada je SDA Bužima pored načelničkog mjesta, za općinsko vijeće osvojila 3.587 glasova, odnosno 7 vijećničkih pozicija, onda je lahko zaključiti da je najveći gubitnik proteklih lokalnih izbora u Bužimu Brnjo. Da je narodni pjesnik živ on bi danas sastavio nove stihove:

Bježi Brnjo niz bužimske strane,

ne goni te sva butun Krajina,

već te goni trideset Bužimljana,

trideset Bužimljana sa pet nezavisnih lista“.   

Jesu li i ovaj put žene i djevojke bile „hrabrije, odvažnije i srčanije“, ostaje da se utvrdi.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 11/11/2016


Vrijeme objave članka: 14:27


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!