fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

BORAČKA POPULACIJA KAO IZBORNA BAZA KRAJIŠKE SDA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

“U vrijeme mira, najveći patriotizam je kritika vlasti” (američki političar i humanista James William Fulbright)

Krajiška SDA ustrajno dokazuje da može mijenjati Krajinu. Iz lošeg u gore. Stranka kojoj su vlastiti interesi na prvom mjestu spremna je kupovati vlastitu izbornu bazu nezavisno o cijeni koju će Krajina zbog toga platiti.

Ne smeta tu ni prijeteći demografski slom. Sve dok iz Krajine bježe oni što krajiškoj SDA većinom nije sklono, odnosno ostaju ciljane grupe kojima je nešto bolje nego ostalima. Zato što im je to krajiška SDA omogućila. Medju njima nalazi se i brojna boračka populacija, koju navodno predstavljaju brojna krajiška boračka udruženja. Međutim, nesmjenjivi predsjednici navedenih boračkih udruženja, koji »u fušu« rade na državnim poslovima ili vode unosne privatne poslove i ostvaruju prihode o kakvim ostatak boračke populacije može samo sanjati, boračku populaciju koriste da bi učestvovali u dnevno-političkom nadmudrivanju.

Umjesto da se suprostave dugogodišnjim manipulacijama boračkom populacijom, navedeni predsjednici po direktivama krajiške SDA  iskorištavaju boračka udruženja u dnevno-političke svrhe, za daljnju stabilizaciju vlasti krajiške SDA. Istina se, međutim, mora reći: predsjednici boračkih udruženja, dobro uhljebljeni i namireni za tri života, koriste boračku populaciju da bi se pozicionirali kao politički faktori, zbog čega često završavaju kao poslanici na listama krajiške SDA. A sve se to dešava zbog toga što najvažnija determinanta obrasca glasanja u Krajini nije ekonomija, nego iskustvo Krajine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Ne treba posebno napominjati da se svaka vlast u Krajini, manje ili više, dodvoravala „boračkoj populaciji“ kao najširoj izbornoj bazi, pri čemu su se isticale vlade koju je predvodila krajiška SDA.

To je inače postulat koji je krajiška SDA već znala primjenjivati kad je trebalo kupovati glasove boračke populacije. Planirana sredstva u Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2018. godinu za boračka udruženja i organizacije koje se finansiraju na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca i koja su oslonjena na ovaj finansijski dokument, iznose 3.752.000 maraka. Navedena sredstva će biti dodijeljena probraniim boračkim udruženjima i  namjensko trošenje ovih sredstava neće biti strogo kontrolisano. Hoće li organizirati dernek ili feštu, turnir u kartanju, okrenuti janjca, kupiti auto, putovati diljem svijeta ili pomoći borcu koji je na rubu gladi i doista socijalni slučaj?

Sve je moguće. Ima boračkih udruženja i s nekoliko desetaka članova, ima i onih s daleko brojnijim članstvom, ali ovdje nema govora o tome hoće li možda predsjednik ili sekretar nekog udruženja trošiti novac na sebe ili će dijeliti jednako sa svima. Intencija čak nije ni pomoći najugroženijim borcima, jer udruženja mogu i to raditi, ali i ne moraju. Sve je proizvoljno. I zato je doista riječ o neskrivenom pokušaju kupovanja glasačke baze. Krajiška SDA je tu vješta. Pokazala je to nebrojeno puta. Na djelu je samo nešto opakija i sofisticiranija metoda manipulacije krajiškom boračkom populacijom.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 10/08/2018


Vrijeme objave članka: 13:23


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!