fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

DA LI JE BLOG POSTAO ASIMU GLOG?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Osnivač prvog političkog individualnog bloga, te najpoznatija i najčitanija politička uzdanica krajiške SDA u krajiškoj blogosferi, političar i bloger Asim Kamber, jedinstvena je pojava na ovdašnjim internetskim prostorima. 

Blog je jedno od najefikasnijih oruđa u formiranju stavova najširih slojeva društva, i potpuno slobodan izraz mišljenja nezavisnih i često veoma stručnih autora. Takođe, blog je trenutno jedan od najdominantnijih načina za promociju pojedinaca i kompanija. Blogeri su gotovo preko noći postali bitna kategorija, a njihovi postovi brži, lepršaviji i raznovrsniji, oslobođeni stega i pritisaka, lišeni staromodnog  kolumnističkog odjela od tvida. Postali su toliko dostupni, da je danas gotovo svako dobio mogućnost na zvanični i javno izraženi stav.

U eksploziji krajiške blogosfere koja se dogodila prije nekoliko godina i koja još uvijek gromoglasno odjekuje našim internetskim prostorima, tek se jedan manji “šrapnel” dotakao krajiške politike. Još manji dio odnosi se na političare koji su odlučili progovoriti blogom i pokušati na taj način ostvariti komunikaciju s građanima. Jedan od njih dosta se kasno uključio u blogosferu i počeo pisati, ali je ubrzo potom zapostavio blog kao medij. Radi se o federalnom zastupniku i predsjedniku lokalne SDA Asimu Kamberu, jednom od rijetkih blogera političara.

U vrijeme otpočinjanja krivičnog procesa protiv Đevada Muslimovića i ostalih rukovodilaca državnog preduzeća „Unsko-sanske šume“ Asim je u svom blogu u 15 nastavaka žestoko branio Đevada Muslimovića, a onda u junu prošle godine ga iznenada prestao braniti. S obzirom da je  Asimov blog ometao vođenje krivičnog postupka na jednom ročištu reagirao i postupajući tužilac, pa je 23. marta 2017. godine otišla krivična prijava Tužilaštvu BiH protiv Asima.

Nedavno je Asim ugasio svoju stranicu sa objašnjenjem kako je hakiran od strane slovenačkih hakera. A to se desilo nakon što je političar i bloger Asim postao predmet obrade Tužilaštva zbog  objavljivanja službene tajne iz transkripata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH koje je ova policijska agencija u posebnim istražnim radnjama službeno pribavila za krivični predmet protiv bivšeg  čelnika „Unsko-sanskih šuma” Đevada Muslimovića, i pet njegovih najbližih saradnika. On je objavio više tonskih prisluškivanja koja još uvijek nisu korištena u krivičnom predmetu „Šume”. koji je ugasio svoju stranicu sa objašnjenjem kako je hakiran od strane slovenačkih hakera.

Nadamo se da će politički blogovi uskoro postati nešto posve normalno i na krajiškoj sceni, kao što je to u razvijnim demokratijama već neko vrijeme. Problem Asima blogera u ovom je slučaju što mu je politika stalni suputnik, što je svojom skribomanijom pokušao izliječiti svoj patološki strah, ne shvatajući da bio on političar i lokalni moćnik, u momentu u kojem izadje iz poslaničke klupe, iz ureda stranke, kad siđe s pozornice, postaje obični građanin za koga zakoni vrijede kao i za ostale. Ovako je Asimu, očito njegov blog postao glog?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 10/09/2018


Vrijeme objave članka: 14:13


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!