fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

DA LI JE KOMANDIR POLICIJSKE STANICE U BIHAĆU DEDIĆ ŠEMSUDIN LIŠAVAO SLOBODE JUSUFA TUTIĆA I RAHMETLI MUHAMEDA ZIRIĆA NA SVOJU RUKU ILI PO NEČIJOJ NAREDBI ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Prije nekoliko dana, tačnije 23. jula 2020.godine u akciji policijske agencije SIPA, a po naredbi Kantonalnog tužilaštva USK, uhapšen je komandir Policijske stanice u Cazinu Ljubijankić Said.

U zvaničnom saopštenju Kantonalnog Tužilaštva USK izneseno je da se sumnja da je komandir Policijske stanice Cazin u periodu od kraja aprila do sredine juna 2020.godine, zbog komentara na društvenoj mreži Facebook, protivzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se slobode liši jedno oštećeno lice, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona u to vrijeme očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela.

Uvod našeg članka počeli sa hapšenjem komandira Policijske stanice u Cazinu iz razloga jer komandir Policijske stanice u Bihaću Dedić Šemsudin naredio policijskim patrolama ukoliko uoče policijske službenike Jusufa Tutića i Muhameda Zirića da iste pozovu na razgovor u policijsku stanicu, a sve zbog objave statusa i komentara na društvenoj mreži Facebook. Policijski službenici Jusuf Tutić i Muhamed Zirić u noći sa 29.11. na 30.11.2018. godine lišeni su slobode.

U Rješenju o suspenziji policijskog službenika Jusufa Tutića, a koje potpisuje Policijski komesar Koričić Mujo, u kojem je obrazloženo da načelnik Prve policijske uprave uputio prijedlog za suspenziju Jusufa Tutića. Načelnik Prve policijske uprave Bihać prijedlog je obrazložio činjenicom da je dana 29.11.2018.godine oko 22:30 sata putem telefona NN građanin prijavio da je na Facebook profilu policijskog službenika Muhameda Zirića objavljen status neprimjerenog sadržaja koji se odnosi na policijskog komesara Muju Koričića – “kakva kriminalna skupina rukovodi sa MUP USK”, da je istu objavu u negativnom kontekstu komentarisao policijski službenik Jusuf Tutić sa riječima “Mujo Koričić to je kriminalac broj 1”, “Hajduk broj 1”. Nakon saznanja da se Jusuf Tutić i Muhamed Zirić nalaze u u jednom bihaćkom ugostiteljskom objektu policijska patrola je Jusufa Tutića i Muhameda Zirića pozvala u policijsku stanicu na razgovor što su imenovani i učinili.

Zamjenik komandira Policijske stanice Bihać upoznao je dežurnog tužioca Midžić Amira koji se odmah nije mogao očitovati o djelu već da će to učiniti narednog dana. Zbog postojanje sumnje da će nastaviti sa istim radnjama ili da će ponoviti prekršaj (nastaviti sa objavama na društvenoj mreži Facebook opaska portala bisce.ba) policijski službenik Zirić Muhamed lišen je slobode 29.11.2018.godine u 23:50 sati, a 30.11.2018.godine u 00:30 sati lišen je slobode i policijski službenik Jusuf Tutić. Nakon toga Zamjenik disciplinskog tužioca MUP-a USK dana 17.05.2019.godine prema Disciplinskoj komisiji za policijske službenike podnosi Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Zirić Muhameda i Tutić Jusufa jer su dana 29.11.2018.godine oko 22:30 sati dok su se nalazili van službe, odnosno policijski službenik Zirić Muhamed u vrijeme suspenzije, dok se policijski službenik Tutić Jusuf nalazio na bolovanju, policijski službenik Muhamed Zirić na društvenoij mreži objavio status “kakva kriminalna skupina rukovodi sa MUP USK”, a policijski službenik Jusuf Tutić komentarisao sa sljedećim komentarima “Mujo Koričić to je kriminalac broj 1”, “Hajduk broj 1”. Zbog navedenog događaja je protiv istih pokrenut prekršajni postupak zbog narušavanja javnog reda i mira podnošenjem Zahtjeva za pokretanja prekršajnog postupka Općinskom sudu u Bihaću.

Općinski sud u Bihaću Rješenjem broj 17 0 Pr 098638 19 Pr dana 23.05.2019.godine Odbacuje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Zirić Muhameda i Tutić Jusufa. U jednom dijelu Općinsku sud daje obrazloženje da biće prekršajnog djela koji se okrivljenima stavlja na teret ne sadrži obilježja iz pravne norme kojim inkriminira okrivljene Zirić Muhameda i Tutić Jusufa jer njihovo djelo nije počinjeno putem elektronske pošte, dok objava statusa Zirić Muhameda na društvenoj mreži Facebook nema obilježja prekršajnog djela jer je Facebook komercijalna internetska društvena mreža na koju se može svatko registrirati i koja služi za komunikaciju među ljudima, te društvena mreža Facebook ne odgovora definiciji javnog mjesta iz člana 3. Zakona o javnom redu i miru.

Nakon odbacivanja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Zirić Muhameda i Tutić Jusufa od strane Općinskog suda u Bihaću, Disciplinska komisija za policijske službenike MUP-a USK 03.06.2019. godine donosi Rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv Zirić Muhameda i Tutić Jusufa jer su dana 29.11.2018.godine oko 22:30 sati dok su se nalazili van službe, odnosno policijski službenik Zirić Muhamed u vrijeme suspenzije, dok se policijski službenik Tutić Jusuf nalazio na bolovanju, policijski službenik Muhamed Zirić na društvenoij mreži objavio status “kakva kriminalna skupina rukovodi sa MUP USK”, a policijski službenik Jusuf Tutić komentarisao sa sljedećim komentarima “Mujo Koričić to je kriminalac broj 1”, “Hajduk broj 1”.

U međuvremenu je Kantonalni sud u Bihaću Rješenjem broj 17 0 Pr 098638 19 Pžp od 23.12.2019.godine ODBIO žalbu Prve policijske uprave – Policijska stanica Bihać na Rješenje općinskog suda u Bihaću broj 17 0 Pr 098638 19 Pr dana 23.05.2019.godine kojim je Općinski sud u Bihaću odbacio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Zirić Muhameda i Tutić Jusufa.

Prije objave našeg teksta, a kako nalažu etički standardi u novinarstvu, portal bisce.ba dana 24. jula 2020.godine pismeno se obratilo MUP-u USK i tražilo da nam dostave njihov stav i mišljenje vezano za slučaj Tutić Jusufa i Zirić Muhameda. Nakon 12 dana čekanja nismo dobili zvanični odgovor iz MUP-a USK.

Također smo se prije 13 dana, tačnije 23. jula 2020.godine, službeno obratili i Kantonalnom tužilaštvu USK da nam dostave informaciju vezano za slučaj pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova USK – Policijska uprava Bihać Jusufa Tutica i preminulog Muhameda Zirića. Tražili smo odgovore na pitanja da li je Kantonalno tužilaštvo USK pokrenulo i ako je u kojoj su fazi istražne radnje i protiv kojih lica? I ako su završene istražne radnje, da li je i kada te protiv kojih lica je Kantonalno tužilastvo USK podnijelo prijedlog podizanja optužnice kod nadležnog Suda?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 05/08/2020


Vrijeme objave članka: 21:12


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!