fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

DA LI JE U ĆUTANJU SIGURNOST POSRNULE EKIPE ŠEMSUDINA DEDIĆA?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Ne pamti se da je ijedan lider SDA Bihaća pretrpio teži politički poraz od nedavnog poraza kojeg je na lokalnim izborima doživio Šemsudin Dedić sa ekipom. Nakon najvećeg izbornog potopa SDA Bihaća u zadnjih 30 godina, u ovoj stranci šute ko zaliveni. Ni riječ o izborima. Valjda misle da je nastupila postizborna šutnja?

S obzirom da znamo kako je svojom kumovsko-rođačkom i ahbabskom politikom vladao bihaćkom SDA, jasno je da Šemsudin Dedić koji je bio izvor svih problema s kojima se SDA Bihaća muči već godinama ne može biti rješenje. No, ako ne može biti rješenje za stranku, to ne znači da ne može biti rješenje za svoje kumove, rođake i ahbabe. Znamo li, a znamo, kako su godinama kumovi, rođaci i ahbabi profitirali od umreženosti sa njime, ne treba nikog čuditi ako se u narednom periodu upravo lešinari Šemsudina Dedića pojave kao spasioci stranke.

Na to upućuje šutnja iz SDA Bihaća. Izgleda da su stratezi opstanka gubitnika Šemsudina Dedića smislili novu i za njih posebno spasonosnu strategiju: neće se pojavljivati u javnosti, neće davati izjave za medije, neće sazivati press-konferencije, jednostavno će ćutati. Sve ovo budi asocijaciju na Andrićevu misao „U ćutanju je sigurnost“ iz pripovjetke „Most na Žepi“, koja je izgleda postala moto SDA Bihaća nakon lokalnih izbora. Da je to možda doista promišljen plan, moglo se vidjeti u periodu poslije izbora, kada iz stranke nije bilo nikakvih saopćenja.

No, ima nešto u tom planu bihaćkih SDA-aovaca da što manje istupaju i da se malo više sklone od medija i javnosti, nakon potopa na lokalnim izborima. Zato povlačenje, smanjivanje prisutnosti u medijima i jeste jedna od prvih, nagonskih, logičnih opcija, posebno nakon potopa na lokalnim izborima. Neki iz Šemsine ekipe, kao naprimjer FU-DO čak posjeduju i iskustvo iz sličnih situacija iz prethodnog perioda.

Šutnja je izgleda postala recept Šemsine gubitničke ekipe. Da je strategija „pokrij se ušima i šuti“ donekle uspješna i da donosi rezultate, o tome govori primjer iz prethodnih sličnih situacija. Naime, slična strategija u SDA Bihaća je primjenjena nakon lokalnih izbora 2004. godine, a naročito nakon debakla na lokalnim izborima 2008. godine. I tada su se brojni SDA-aovci kao miševi mekinjari povukli u duboke jazbine, mudro čekajući da neko drugi konsolidira stranku 2012. godine, nakon čega su se oni pojavili na svijetlosti dana.

Gubitnici iz SDA Bihaća, očito imaju neke izglede jedino ako građani Bihaća smetnu s uma kakvi su oni zapravo. Šemsina nesposobna ekipa je svijesna da ima neke izglede ako Šemso u međuvremenu nešto smisli, odnosno ako članovi SDA zaborave da oni nemaju potrebnu energiju, znanje, hrabrost, odlučnost i principijelnost za nužne, duboke promjene. Među njima nema čovjeka s kapacitetom za promjene, ali ima ljudi koji će mudro ćutati. Naravno, oni nisu stigli ništa pročitati od nobelovca Ive Andrića, ali su čuli za narodne izreke „Šutnja je zlato“, i „Koja ostane zlata vrijedi“.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 09/12/2020


Vrijeme objave članka: 15:15


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!