fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

DA LI SE U KRAJINI IZA PATRIOTIZMA KRIJU HULJE?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

“U vrijeme mira, najveći patriotizam je kritika vlasti” (američki političar i humanista James William Fulbright)

Da li su predstojeći izbori još jedna prilika da naučimo kako se u politici iza patriotizma uvijek skrivaju nesposobnjakovići i hulje?

Otrcana je činjenica da je kroz historiju svih zemalja/država/nacija najveće nesreće najčešće uzrokovalo opijanje patriotizmom, kao posljednjim kolektivnim orgijama koje su preostajale ispražnjenim ličnostima. Postoji izreka da je patriotizam poslednje utočište hulja.Tvorac joj je Samuel Johnson (1709.–1784.), kod nas slabije (ako ikako) poznati engleski leksikograf i praktički roditelj modernog engleskog jezika, s rječnikom iz 1755. godine.

Upravo nad tom riječju posljednjih je godina u Krajini počinjen veliki zločini. Pravi verbicid. Počinili su ga krajiška SDA i čitavo mnoštvo što samozvanih, što izabranih i zaposlenih predstavnika i predvodnika skupina širokog političkog spektra zvanog krajiški profesionalni patrioti. S obzirom da nam predstoje oktobarski izbori upotreba pojma “patriotizam” poprimit će posebno zastrašujuće razmjere tokom predizbornih kampanja, na obilježavanjima značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, komentarima i na gotovo svim političkim skupovima ove stranke.

Međutim, prekomjerna i prečesta upotreba nipošto nije najgore što se riječi patriotizam dogodilo. Naime, ako se krajiški političari hvale i diče svojim patriotizmom u kontekstu poredjenja s drugim političarima ili strankama, oni samim tim, čak kada to i ne izreknu, svojim suparnicima i političkim protivnicima pripisuju i spočitavaju njegov manjak. No, pojedinci iz krajiške SDA uglavnom nisu bili toliko suptilni da bi ostali samo na hvaljenju i isticanju vlastitog patriotizma. Mnogi od njih, činili su mnogo više od upozoravanja na manjak patriotizma svojih neistomišljenika.

Najprije su sebe same proglasili i mjerom i jedinim ovlaštenim mjeriteljima bosanskohercegovačkog patriotizma. Slogan “Snažna SDA, jača BiH” upućuje na navedeno. A onda su, prema tom izopačenom kriteriju, počeli ocjenjivati ostale, sve dok dobru polovicu krajiške politike, biračkog tijela, građana i naposljetku gradjana Krajine nisu proglasili – neprijateljima. Dakle, ne lošim ili preslabim patriotima u odnosu na nedostižnost njihove uzorne ljubavi prema Bosni i Hercegovini, nego baš neprijateljima. U tom izmišljanju, stvaranju i etiketiranju neprijatelja, krajiška je SDA, nažalost, uglavnom iscrpila svu svoju maštovitost i kreativnost.

Stara je to priča. Onaj ko želi voditi Krajinu, a ne zna, ne može ili ne želi pružiti joj išta novo, svježe, maštovito, lijepo, nadahnjujuće, opipljivo i ohrabrujuće, takav građanima Krajine uvijek daje ono što je najlakše proizvesti: neprijatelje. Nama će dugo trebati da s tako običnog, normalnog i prirodnog pojma “patriotizam” speremo glas i neiskrenost krajiške SDA. Riječ je gadno okužena i bilo bi najbolje da je na neko vrijeme stavimo u karantenu, da je barem jedan čitav izborni ciklus ne koristi niko. A onda, za nekih pet ili deset godina, neka je očišćenu svečano izrekne onaj ko to zasluži pameću, mudrošću, poštenjem i radom za dobro svih.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 18/08/2018


Vrijeme objave članka: 16:32


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!