fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Grad Bihać

DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: DOK MUSTAFA RUŽNIĆ I FATKA KULENOVIĆ VODE JALOVE SASTANKE, U ISTO VRIJEME VLADA FBiH I GRAD BIHAĆ REALIZIRAJU OBEĆANO …

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Prije pet mjeseci zemljotres koji je pogodio Republiku Hrvatsku, osjetio se čak i na sjeveru Bosne i Hercegovine, a posebno u Krajini.

U razornom zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku objekat Doma zdravlja Bihać pretprpio je značajna oštećenja i prema tadašnjim preliminarnim pregledim stručnih lica, statičara zgrada od tada nije sigurna za daljnju upotrebu.

Netom nakon zemljotresa zastupnica i predsjednica Kluba SDP-a u Skuštini USK Fatka Kulenović je podnijela inicijativu za izdvajanje 3 miliona maraka Budžetskih sredstava USK za sanaciju ili izgradnju Doma zdravlja Bihać. Tom prilikom zastupnica Fatka Kulenović je kazala da je odmah nakon potresa podnijela inicijativu da se prilikom izrade Budžeta USK za 2021. godinu, planiraju sredstva za DZ Bihać u iznosu od 3 miliona KM. Posebno je apostrofirala da je Inicijativa je usvojena i sredstva će se naći u Budžetu.

Prilikom izrade Budžeta, zastupnik POMAK-a Zikrija Duraković je šokirao građane Bihaća izjavom da pored svih stavki koje su planirane budžetom za 2021.godinu, nigdje nismo vidjeli famoznih 3 miliona KM koje su kantonalne vlasti putem medija obećale za bihaćki Dom zdravlja koji je razrušen u potresu. Mnogi poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona su lobirali da se budžet mora usvojiti kako bi se izdvojila 3 miliona KM da bi se počelo sa izgradnjom nove zgrade Doma zdravlja Bihać, ali kada je budžet izglasan od novca ni traga ni glasa. Čitavih 0 KM je planirano za bihaćki Dom zdravlja.

Nakon što je usvojen Budžet za 2021.godinu, sa punim pravom su Bišćani ogorčeni ovim postupkom Vlade Unsko-sanskog kantona koja je predložila ovaj budžet, a posebno na zastupnicu SDP-a Fatku Kulenović koja nije željela izvršiti dodatni pritisak na Vladu USK za uvrštavanje 3 (tri) miliona maraka u Budžet USK za 2021.godinu. No, prije usvajanja Budžeta USK, zastupnica Fatka Kulenović hvalila se putem društvenih mreža da je njena inicijativa za Dom zdravlja Bihać usvojena i da će 3 miliona maraka naći u Budžetu. Prilikom usvajanja Budžeta na sjednici Skupštine USK zastupnica Fatka Kulenović nije se čak ni osvrnula na najveći bihaćki problem, a to je zgrada Doma zdravlja, nego je stala u odbranu aktualnog Premijere Vlade USK Mustafe Ružnića, ističiću da Premijer Vlade USK može raspolagati sa 2% budžetski sredstava.

Tako da u budžetu Unsko-sanskog kantona koji iznosu više od 235 miliona nema planiranih sredstava u iznosu od 3 miliona KM za Dom zdravlja Bihać, već su planirana sredstva od nešto više od 2 (dva) miliona KM ali za svih osam domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu.

U razgovoru za bisce.ba portal direktor Doma zdravlja Bihać dr. Ademir Jusufagić kazao nam je da je menadžment ove institucije potpisao Ugovor za Vladom Federacije BiH u vrijednosti 3 miliona maraka za izgradnju novog Doma zdravlja Bihać, te da će novčana sredstava, na posebnom računu, biti na raspolaganju već narednog mjeseca. Direktor dr. Jusufagić je istaknuo da su novčana sredstva koja je obezbjedila Vlada F BiH iz Budžeta Federacije BiH isključivo namjenska i biti će utrošena za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja Bihać.  Na naše pitanje da li će Grad Bihać osigurati dio novčanih sredstva za izgradnju zgrade Doma zdravlja Bihać, direktor dr. Jusufagić kazao nam je da će Grad Bihać osloboditi Dom zdravlja Bihać od plaćanja novčanih naknada za potrebnu dokumentaciju kao što je urbanistička saglasnost, građevinska dozvola, komunalne takse i drugo, te da je to velika pomoć Grada Bihaća jer se radi o iznosu oko 1 (jedan) milion maraka. Što se tiče novčanih sredstava iz Budžeta USK, direktor Jusufagić nam je kazao da su do sada iz Budžeta USK potrošili oko 300.000 KM za sanaciju bloka D.

Dok Premijer Vlade USK i zastupnica SDP-a Fatka Kulenović vode jalove sastanke bez konkretnih rezultata i utopističkim izjavama obmanjuju građane Bihaća, u isto vrijeme Vlada F BiH i Grad Bihać, narodnim riječnikom kazano, podmetnuli su svoja leđa i osigurali 4 (četiri) miliona stvarnog novca za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja Bihać.

Nakon svega je jasno da će 3 miliona maraka sa kojima se zastupnica Fatka Kulenović šepurila po društvenim mrežama i pred TV kamerama neće biti utrošena niti u jednu ciglu za izgradnju novog Doma zdravlja Bihać, nego će biti utrošena u sanaciju dugova Doma zdravlja Cazin, a koji u posljednje vrijeme nekontrolisano rastu. 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 10/06/2021


Vrijeme objave članka: 07:42


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!