fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

US Kanton

DOZNAJEMO: VLADA FBIH ĆE FINANCIJSKI POMOĆI SANACIJU ILI IZGRADNJU DOMA ZDRAVLJA U BIHAĆU, ALI POD UVJETOM …

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Podsjećamo, Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Hamdija Abdić je na jednoj od sjednica Zastupničkog doma govorio i migrantskoj krizi ali i napomenuo da je Vlada FBiH ranije dodijelila 4.000.000 KM Vladi USK i da prema njegovim informacijama novac nije iskorišten na najbolji način koji je Vlada F BiH dodjelila odlukom na 183. Sjednici dana 20. juna 2019. godine.

Tada je Hamdija Abdić od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zatražio odgovor koliko je do sada namjenski dodijelila novca Unsko-sanskom kantonu za rješavanje pitanja migranata. Također, je pitao Vladu FBiH da li dobila povratnu informaciju, te da li je tražila izvještaj, i gdje je taj novac utrošen.

Iz Vlade F BiH su odgovorili da je u 2019. godini, u skladu s Odlukom Vlade FBiH i Zaključkom Parlamenta FBiH, uplaćeno je četiri miliona KM Unsko-sanskom kantonu za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti u USK. Također su odgovorili da Vlada Unsko-sanskog kantona Federalnom ministarstvu finansija nije dostavila izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

U međuvremenu Dom zdravlja u Bihaću znatno je oštećen tokom zemljotresa, čiji je epicentar bio kod Petrinje u Hrvatskoj krajem decembra. Objekat je praktično neupotrebljiv i više se ne koristi. Sanacija ili izgradnja nove zgrade Doma zdravlja je nužna i hitna. Tada je Hadis Jusić (SDA), delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, tražio da Vlada FBiH iz budžeta za 2021. godinu izdvoji tri miliona maraka, što bi se koristilo za sanaciju ili izgradnju novog objekta. Ostatak novca bi izdvojile lokane vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Kako bisce.ba saznaje od izvora bliskog Vladi Federacije BiH, ista je spremna izdvojiti tri miliona maraka za za sanaciju ili izgradnju novog objekta Doma zdravlja Bihać ali pod uvjetom da se navedena novčana sredstva uplate na poseban transakcijski račun, nikako na račun Vlade USK, preko kojeg će Vlada F BiH kontrolisati utrošak javnog novca za sanaciju ili izgradnju Doma zdravlja Bihać, a poučena lošim iskustvom sa aktualnom Vladom USK na čelu sa Mustafom Ružnićem i ranije dodjeljenim četiri miliona maraka koja su nenamjenski potrošena.

Isto tako bisce.ba saznaje da je Ministarstvo zdravstva rada, zdravsta i socijalne politike pri Vladi USK otvorilO Javni poziv za privremeni smještaj Doma zdravlja u Bihaću, te da se na poziv javilo nekoliko privatnih firmi iz Bihaća, te niti jedna ne zadovoljava traženim uslovima iz javnog poziva.

Uskoro ćemo upoznati javnost grada Bihaća koje su se privatne kompanije iz Bihaća javile na Javni poziv za privremeni smještaj Doma zdravlja Bihać.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP bisce.ba / V.D.


NAPOMENA:


Datum objave članka: 18/02/2021


Vrijeme objave članka: 17:23


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!