fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

EKSKLUZIVNO: SAZNAJTE KOLIKO PLAĆAMO ZASTUPNIKE U SKUPŠTINI USK – JAVNA BAZA PODATAKA NOVČANIH PRIMANJA AKTUALNIH ZASTUPNIKA U SKUPŠTINI USK (2018.-2022.)

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Konstituirajuća sjednica skupštine USK, saziv 2018. – 2022.godina, održana je 21. novembra 2018.godine u Bihaću. Nakon što je 28 novoizabranih zastupnika položilo zakletvu i preuzelo certifikate, konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) je prekinuta.

“Jedan od razloga prekida današnje sjednice je taj što od Centralne izborne komisije (CIK) BiH čekamo dokument o popuni Doma naroda. Također, imamo i informaciju da su gradonačelnici Bihaća i Cazina odustali od mandata u Skupštini USK, pa zato čekamo i da Centralna izborna komisija dodjeli dva mandata zastupnicima s liste Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) i Pomak zajedno. Kada to sve kompletiramo, nastavit ćemo gdje smo stali”, kazao je tadašnji predsjedavajući Skupštine USK Rasim Pajić.

Kao što je tada bilo najavljeno, 21. decembra 2018.godine završen je nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK. Za predsjedavajućeg imenovan je Agan Bunić, tadašnji kadar SBB te njegov zamjenik SDP-ovac Razim Halkić. Također imenovana su i radna tijela Skupštine USK. Nastavak ove sjednice biti će upamćen po dugotrajnim raspravama i pauzama uzrokovane problemima oko konstituisanja Kluba Hrvata što je bio jedan od uvjeta za imenovanje radnog predsjedništva Skupštine.

Obzirom da se zastupnici u Skupštini USK finansiraju javnim novcem poreskih obveznika iz realnog sektora našeg Kantona, pokušali smo na službenoj web stranici Skupštine USK pronaći informacije o mjesečnim i drugim novčanim primanjima zastupnika. Također smo tražili podatke o broju održanih sjednica skupštine USK, radnim tijelima Skupštine USK i druge informacije koje se tiču potrošnje javnog novca. Kako potraga za infomacija nije urodila plodom, portal bisce.ba se pismenim putem 8. maja 2020.godine obratio Skupštini USK, a sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama u Federaciji BiH, da nam dostave pregled novčanih primanja zastupnika u Skupštini USK, broj održanih sjednica Skupštine USK, podatke o radnim tijelima Skupštine USK kao što su naziv radnog tijela, članovi, i broj održanih sjednica radnih tijela skupštine USK (komisije) i drugo. Skupština USK nam je 13. maja 2020.godine dostavila djelomične odgovore na tražane pitanja sa priloženom dokumentacijom. No, skupštinska služba nam nije dostavila spisak zastupnika u Skupštini USK, njihov radno-pravni status u Skupštini USK, mjesečna i druga novčana primanja u Skupštini USK pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podatka.

Bisce.ba portal je istraživačkim radom saznao tko su zastupnici u Skupštini USK, njihov radno-pravni status u Skupštini USK (profesionalni zastupnik i tzv. paušalac), mjesečna i druga novčana primanja u Skupštini USK. U periodu od novembra 2018. do kraja aprila 2020.godine (18 mjeseci) Skupština USK održala je 16 sjednica Skupštine USK. Skupština USK ima 30 zastupnika od toga 17 zastupnika u stalnom radnom odnosu, a 13 zastupnika je na pašulu tzv. paušalci. U ovom periodu zastupnici u Skupštini USK razmatrali su 149 tačaka, usvojili 14 zakona i 158 drugih akata.

Mjesečna primanja zastupnika koji su stalno zaposleni u Skupštini USK se sastoji od:

 • mjesečne plaće koja se obračunava množenjem koeficijenata koji su utvrđeni Zakonom o plaćama i naknadam u organima vlasti USK sa osnovicom koju utvrđuje Vlada USK za svaki kvartl posebno,

 • položajni dodatak 10% na plaću
 • topli obrok (za dan kada prisustvije sjednici Skupštine i radnih tijela),

 • putni trošak (za dan kada prisustvije sjednici Skupštine i radnih tijela),

 • posebna novčana naknada za prisustvo sjednicma Skupštine,

 • posebna novčana naknada za prisustvo sjednicma kolegija Skupštine,

 • posebna novčana naknada za prisustvo sjednicma radnih tijela Skupštine (komisije),

 • regres.

Mjesečna primanja zastupnika koji su na mjesečnom paušulu u Skupštini USK se sastoji od:

 • mjesečnog paušala koji je utvrđenom Odlukom o novčanim primanjima (naknada) izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija u organima vlasti USK,

 • putni trošak (za dan kada prisustvije sjednici Skupštine i radnih tijela),

 • posebna novčana naknada za prisustvo sjednicma Skupštine,

 • posebna novčana naknada za prisustvo sjednicma kolegija Skupštine,

 • posebna novčana naknada za prisustvo sjednicma radnih tijela Skupštine (komisije).

Posebne novčane naknade koje primaju zastupnici u Skupštini USK utvrđene su Odlukom o novčanim primanjima (naknada) izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija u organima vlasti USK broj: 02/3-02-3-1123-1/15 od 02. novembra 2015.godine /PRILOG/.

U periodu od novembra 2018. do kraja aprila 2020.godine (18 mjeseci) za mjesečne plaće, posebne novčane naknade (prisustvo sjednicma Skupštine USK, sjednicma kolegija Skupštine i sjednicma radnih tijela Skupštine – komisije) zastupnici u Skupština USK za svoj (ne)rad naplatili su 1.367.201,00 KM javnog novca, od čega je na mjesečne plaće potrošeno 1.215.761,00 KM, za prisustvo sjednicma Skupštine USK naplatili su 61.160,00 KM i za prisustvo sjednicma kolegija Skupštine i sjednicma radnih tijela Skupštine – komisije naplatili su 34.870,00 KM. Koliko su naplatili za topli obrok, prevoz i regres podaci nisu nam poznati. Za (ne)rad na sjednicama radnih tijela Skupštine – komisije tzv. vanskupštinskih članova potrošeno je dodatnih 20.540,00 KM.

Javnost Unsko-sanskog kantona pa i šire ima pravo znati koga i koliko plaća javnim novcem u Skupštini USK. Portal bisce.ba ekskluzivno objavljuje spisak zastupnika u Skupštini USK s detaljnim podacima o novčanim primanjima koja naplaćuju javnim novcem to jest novcem poreskih obveznika iz realnog sektora USK. Naravno, ovom prilikom pozivamo i zastupnike u Skupštini USK ukoliko smatraju da su objavljeni podaci netačni ili prenapuhani, da nam dostave službeni izvod Ministarstva finansija USK svih novčanih primanja ostvarenih u Skupštini USK za period novembar 2020. – april 2020.godine a koji ćemo rado objaviti i ispraviti eventualne greške u našoj bazi podataka primanja.

Pregled zastupnika u Skupštini USK, mandantni saziv 2018. – 2022.godine. Kliknite na željenog zastupnika i otvorite pregled primanja.

 1. AGAN BUNIĆ (SBB –> Nezavisni –> Narod i pravda)
 2. ALMIN HANDANAGIĆ (SDA)
 3. AMIR MURIĆ (DEMOKRATSKA FRONTA ŽELJKO KOMŠIĆ)
 4. ANEL ŠAHINOVIĆ (LABURISTIČKA STRANKA BIH –> NEZAVISNI –> SDP BIH)
 5. ASMIR ĆUFUROVIĆ (SDA)
 6. BERNADA JUKIĆ-KLIČIĆ (SDA)
 7. DIJANA ĆEMAL (A-SDA)
 8. EDINA ABDIĆ PLEHO (LABURISTIČKA STRANKA BIH)
 9. EKREM PROŠIĆ (DEMOKRATSKA FRONTA ŽELJKO KOMŠIĆ)
 10. FATKA KULENOVIĆ (SDP BiH)
 11. HADIS JUSIĆ (SDA)
 12. HAJRUDIN HALILOVIĆ (A-SDA)
 13. IFETA KADIĆ (SBB -> NEZAVISNI -> NAROD I PRAVDA)
 14. ILDA ALIBEGOVIĆ (A-SDA-POMAK -> NEZAVISNI -> NAROD I PRAVDA)
 15. IRMA DEDIĆ FATKIĆ (A-SDA)
 16. JASMIN MUSIĆ (SDA)
 17. MEHMED MAHMIĆ (SDA)
 18. MERSAD DRAGANOVIĆ (SDP BiH)
 19. MUHIDIN ŠERTOVIĆ (SDP BiH)
 20. NAJLA MURATOVIĆ (SDA)
 21. NEDIMA ZULIĆ (A-SDA)
 22. NIJAZ HUŠIĆ (SDA)
 23. NISVET JUSIĆ (NEZAVISNI BLOK)
 24. RASIM KANTAREVIĆ (LABURISTIČKA STRANKA BiH -> NEZAVISNI)
 25. RASIM PAJIĆ (A-SDA)
 26. RAZIM HALKIĆ (SDP BiH)
 27. VILDANA ALIBABIĆ (NAŠA STRANKA)
 28. ZIKRIJA DURAKOVIĆ (A-SDA-POMAK -> POMAK)
 29. ZINAJDA HADŽIĆ (SDA)
 30. ZLATKO HUJIĆ (A-SDA-POMAK -> A-SDA)

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 31/05/2020


Vrijeme objave članka: 19:27


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!