fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

EKSKLUZIVNO: TKO JE I ZAŠTO NAREDIO PROTUPRAVNO LIŠAVANJE SLOBODE I ODUZIMANJE MOBILNOG TELEFONA RAHMETLI POLICAJCA ZIRIĆ MUHAMEDA ?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Napominjemo predstavnike drugih medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala sadržaj ovoga članka da podignuta optužnica i pokrenute krivične prijave protiv određenih osoba ne znači da su te osobe zaista i odgovorne za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Podsjećamo da je 14. januara 2021.godine na općinskom sudu u Bihaću počelo suđenje Fuadu Sadikoviću, Harunu Sadikoviću i Ediju Sadikoviću iz Bihaća a na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva USK broj: T01 0KT 0032032 18 od 17.maja 2019.godine. Čime je prvoosumnjičeni Sadiković Fuad i drugoosumnjičeni Sadiković Harun počinili krivično djelo — nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBIH, a trećeosumnjičeni Sadiković Edi počinio u sticaju krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 2. KZ FBiH, a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona.

TREĆE PO REDU SUDSKO ROČIŠTE – SAŽETAK

Na trećem sudskom ročištu protiv optuženih Fuada Sadiković, Haruna Sadikovića i Edija Sadikovića iz Bihaća postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva USK tražio je vještačenje mobilnog telefona Muhameda Zirića jer postoje saznanja da je treće lice snimalo događaj u ugostiteljskom objektu BORIK, te da je to lice cijeli snimak proslijedilo Muhamedu Zirić na njegov mobilni telefon. Nakon iznošenja prijedloga tužioca postupajući sudija Dino Muslić dao je rok od 15 dana Kantonalnom tužilaštvu USK da pripreme i dostave prismeni prijedlog zadataka vještačenja ovlaštenom vještaku, nakon čega bi postupajući sudija protivnoj i optuženoj strani dostavio prijedlog Kantonalnog tužilaštva USK i tražio da se pismeno očituju da li imaju primjedbi na zadatke za vještaka ili obje strane imaju zahtjev za dodatne zadatke za ovlaštenog vještaka. Naredno sudskog ročište biti će zakazano nakon provedenih radnji sudskog vještaka.

Da li je protupravno oduzet mobilni telefon Muzameda Zirića ?

Naime, policajac Muhamed Zirić je dana 29.11.2018.godine u 23:50 sati priveden je i lišen slobode od strane pripadnika MUP-a USK zbog kršenja javnog reda i mira na osnovu članu 5. Odluke grada Bihaća zbog objava na društvenoj mreži Facebook.  Prilikom lišavanja slobode Muhamedu Ziriću je oduzet mobilni telefon. Nakon dvije godine otac policajca Muhameda Zirića 10.07.2020.godine obraća se Ministarstvu unutarnjih poslova USK za povrat oduzetog mobilnog telefona. Isto tako Mersad Zirić u svojem zahtjevu navodi da je prilikom lišavanja slobode Muhamedu Ziriću uskraćeno pravo da se javi porodici te da je Muhamed Zirić izričito tražio da se pozove njegov otac. Mersad Zirić je narednog dana u jutarnjim satima na ulicama grada Bihaća od trećih lica saznao da je Muhamed Zirić lišen slobode. Nadalje u svojem zahtjevu Mersad Zirić navodi da njegovom sinu Muhamedu Ziriću a od strane policijskog službenika Mukanović Fikreta nije bilo dozvoljeno da potpiše punomoć advokatu Almiru Smajiću. Nakon intervencije advokata Almira Smajića koji je lično donio punomoć u prostorije MUP-a, Muhamed Zirić potpisuje punomoć i dobija pravnu zaštitu za oslobađanje protupravnog lišavanja slobode. U istom zahtjevu Mersad Zirić navodi da se mobilni telefon oduzeli policijski službenici Kurtović Armin, Omanović Elvedin, Midžić Damir i Mukanović Fikret.

Mersad Zirić od strana MUP-a USK dobio je pismeni odgovor broj: 05-04/07-1-3150/20.RF od 17.08.2020. godine koji je potpisano od drugog lica u ime višeg  inspektora Dedić Šemsudin. U obavijesti MUP-a USK navedeno je da  je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva USK Midžić Amir odobrio da se Muhamed Zirić liši slobode i da mu se privremeno oduzme mobilni telefon i deponuje u službene prostorije PU Bihać radi eventualnog vještačenja.

Nakon ovoga Mersad Zirić službeno se obraća Kantonalnom Tužilaštvu USK traži informaciju i dostavljanje kopija dokumenata, naročito Naredbi za lišavanje slobode i oduzimanje mobilnog telefona u noći sa 29.11.2018. na 30.11.2018. godine. Kantonalno tužilaštvo USK izvršilo je provjeru svoje evidencije i utvrdilo i obavijestilo Mersada Zirića da Kantonalnog tužilaštvo USK ne posjeduje traženu dokumentaciju to jest Naredbe za lišavanje slobode i oduzimanje mobilnog telefona policajca Muhameda Zirića.

Ministarstvo unutarnjih poslova USK podnosi svojim aktom 05-04/07-1-75/19/AK od 5.4.2019.godini podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Općinskom sudu u Bihaću protiv Muhameda Zirića, koju postupajući sudija Slobodanka Cerovac Rješenjem broj 17 0 Pr 098638 19 Pr od 23.05.2010.godine ODBACUJE, a Kantonalni sud u Bihaću svojim Rješenjem odbija žalbu MUP-a USK i potvrđuje Rješenje općinskog suda u Bihaću.

Za portal bisce.ba a u vezi oduzimanja mobilnog telefona Muhameda Zirića kazao je sljedeće: „Obraćao sam se MUP-u USK za povrat oduzetog telefona i pismeno su me obavjestili da je mobilni telefon oduzet po odobrenju kantonalnog tužioca Midžić Amira. Kasnije će se pokazati i dokazati a na osnovu informacije Kantonalnog tužilaštva USK koju sam dobio da me je MUP USK obmanuo i lagao. Nakon toga policijski službenik (ime i prezime poznato redakciji) pronašao me u jednom ugostiteljskom objektu u Bihaću i pokušao mi vratiti mobilni telefon bez zapisnika o povratu a koji se mora napraviti u službenom prostorijama MUP-a, odbio sam preuzeti mobilni telefon i tražio sam zapisnik o vraćanju i razlozima oduzimanja mobitela.“

U nastavku razgovora sa Mersadom Zirićem za bisce.ba kazao je i sljedeće: Moj sin je 31.10.2019.godine Kantonalnom tužilaštvu USK podnio dvije krivične prijave i to protiv komesara Koričić Muje, policijskih službenika Prošić Suvada i Karabegović Rejhana zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nesavjesnog rada u službi, te drugu krivičnu prijavu 08.11.2019.godine protiv policijski službenika Alić Samira, Dedić Šemsudina, Hadžić Ibrahima i Zulić Ines zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nesavjesnog rada u službi. Isto tako podnio je krivičnu prijavu protiv policijskih službenika Mukanović Fikreta, Kurtović Armina, Omanović Elvedina i Midžić Damira zbog krivičnog djela protupravnog lišavanja slobode. Isto tako želim da javnost zna da sam o cijelom slučaju upoznao nekoliko međunarodnih institucija u BiH i državnu policijsku agenciju SIPA.“

Na kraju želimo informisati javnost USK i BiH da se redakcija bisce.ba portala nekoliko puta obraćala glasnogovorniku MUP-a USK sa molbom da Ministarstvo unutarnjih poslova USK i Komesar daju izjavu za javnost povodom slučaja Muhameda Zirića. Nažalost, nikada nismo dobili odgovor na naše molbe.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / V.D.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 01/04/2021


Vrijeme objave članka: 14:35


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!