fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Bosna i Hercegovina

EKSPERT ZA SIGURNOST – DR. GORAN KOVAčEVIć: NAKON HAšKE PRESUDE, EU TREBA PREISPITATI POLITIKU HRVATSKE

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević smatra da je Haška presuda bivšim čelnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosna otkrila mnoge stvari, od toga koja je uloga Hrvatske bila tokom rata u BiH pa sve do toga kakva je to zemlja članica Evropske unije.

Samo nekoliko mjeseci prije presude, podsjetio je dr. Kovačević u intervjuu za FACE TV, na sceni je bio medijski rat iz Hrvatske protiv Bosne i Hercegovine, odnosno Bošnjaka, u kontekstu navodne radikalizacije tog naroda. Haška presuda, koja je hrvatsku proglasila odgovornom za zločine u BiH, kaže dr. Kovačević, u potpunosti je preokrenula situaciju na štetu upravo Hrvatske.

Na pitanje kako gleda samoubistvo jednog od bivših čelnika HZ HB Slobodana Paljka, osuđen za zločine u BiH, a kojeg Hrvatska vlast slavi kao nekoga ko se, kako navode, ubio zbog nepravedne presude, Kovačević je rekao da smatra da Praljkova smrt u haškoj sudnici ima posve drugu ulogu, a to je, „da pomogne zločinačkoj politici da se izvuče“.

„Sada se javnost fokusirala na to kako je moguće da je Praljak u sudnicu unio otrov. To jeste jedno od pitanja, ali, pravo pitanje je koji su mehanizmi međunarodne zajednice u slučaju Hrvatske, sada kada je Hrvatska kažnjena za udruženi zločinački pothvat“, kaže Kovačević, prenosi agencija Patria.

Pravo je vrijeme, dodao je, da se preispita kakva je zemlja primljena u Evropsku uniju.

Kovačević smatra da je Haška presuda otkrila i to kakva je namjera Hrvatske bila prema BiH još od početka 90-ih.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatska je na početku agresije iz Srbije pomogla Bošnjacima da se odbrane, da bi na koncu čekali pogodan trenutak da otcijepe komad BiH i pripoje ga Hrvatskoj.

„Dakle, od početka je postojao taj cilj“, rekao je Kovačević, dodajući da je njegova realizacija pokušana onda kada su Bošnjaci, iscrpljeni od sukoba sa Srbima bili najslabiji.

Kovačević je podsjetio i na to da premijer Hrvatske Andrej Plenković uskoro dolazi u Mostar, iako je, kaže, bilo potrebno da dođe u Sarajevo i da se izvine žrtvama.

„Balkanu je potreban lider koji će se izviniti za zločine, ali očito da takav još uvijek ne postoji“, smatra Kovačević.

„Prema logici iz Hrvatske, Bošnjaci, kao žrtve, trebali bi se izvinuti za sve što se desilo tokom rata u BiH, da Hag poništi presude, a da se Dragan Čović proglasi nekim namjesnikom za BiH i Bošnjake“, kaže dr. Kovačević.

On smatra da je Bosni i Hercegovini definitivno mjesto u Evropskoj uniji, ali da Hrvatska nije put preko kojeg BiH treba ići u EU. Naprotiv, kaže, Hrvatska je zemlja za analizu u kojoj treba odgovoriti na pitanja kakvu to hrvatska politiku baštini.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 4


NAPOMENA:


Datum objave članka: 03/12/2017


Vrijeme objave članka: 21:36


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!