fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

FATKA: DEMOKRATIJA NIJE MATEMATIKA!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Postaje pomalo iritirajuće gledati šeficu SDP Bihaća Fatku Kulenović zbog važnosti koju sama sebi kao osoba posve očito u potpunosti posuđuje od funkcija na kojima se nalazi. 

Raskorak između nikada meritokratski potvrđenih sposobnosti i nezavisnih provjera vlastite vrijednosti izvan političkih buvljaka i očekivanog značaja društvenih pozicija je odavno kad je Fatka u pitanju, gotovo posve obezvrijedio društveni dignitet funkcija koje obnaša.

To je mjerljivo, nije samo dojam. SDP je u Bihaću pod njenim rukovodstvom postao posve nebitna i posve nesamostojeća organizacija, kojoj je namijenjena uloga osigurača postojeće ljevičarsko-ultradesničarske koalicije u Gradskom vijeću Bihać, sa strmoglavim urušavanjem političkog potencijala, koji se već sveo na golu infrastrukturu i nekoliko redova u čekaonicama ispred, što gradskih, što kantonalnih stolova s hranom i utjecajem.

Od tog iritirajućeg raskoraka koji dnevno emitira svojim govorom tijela Fatka Kulenović, jedino bi više trebalo da iritira svakog poštenog SDP-ovca da je volja navedene ljevičarsko-ultradesničarske večine, zapravo demokratija. Umjesto da se kao najveći gubitnik posledenjih loklanih izbora pozabavi navedenim katastrofalnim izbornim rezultatima, ona se ugurala u neuku i nesposobnu nakupinu ljevicarskih licemerja, koja je sa ultra desnom ASDA formirala većinu u Gradskom vijeću Bihaća, pokušavajući da izborni poraz pretvori u pobjedu.

Promovisanje, na ovaj način shvatanja, da je demokratija matematika, odnosno da je demokratija volja većine neviđeno je banaliziranje civilizacijskih vrjednosti kakva je demokratija. Jer, demokratija je instrument složen od stotina koračića, od kojih ni jedan ne smije biti lažan i kvaran, koji idu na provjeru u izborni proces, te na taj način mogu postati legitimni izraz volje većine. Tek tada se smije reći da je demokratija sinonim volje većine.

O većini se nikada ne može govoriti nakon izbora kao o samodovoljnom argumentu, ako većina nije izišla na izbore. Legalnost u tom slučaju nema pokriće u legitimnosti. Zato to nije demokratija, nego instrument koji sliči na nju. Fatka bi morala, kad već nastoji ostaviti dojam autoriteta, malčice uzeti politološke i sociološke čitanke te pogotovo neku od stotinjak dostupnih knjižica o savremenim dostignućima upravljanja procesima u društvu. Pa bi se susrela s elementima o esenciji demokratije.

Pa bi vidjela da demokratija počiva na uređenom društvenom sistemu vrjednosti koje počivaju na potpunom i tačnom informiranju, odgovornom i provjerljivo mjerljivom procesu donošenja odluka, afirmaciji ideja i kompetentnosti u strankama, eliminaciji nekonzistentnosti i nesolidnosti, te institucionalizaciji tih elemenata u samostojeći društveni poredak.Tek na temelju toga većina je istinski izraz demokratije.

Pouka: Kad i ako joj je zakon omogućio vlast, nije je proglasio intelektualno superiornom. To je često u kontradikciji, a kod Fatke uvijek.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 08/12/2017


Vrijeme objave članka: 13:23


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!