fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

FOTELJAŠKI BLUZ ŠEMSUDINA DEDIĆA!

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

S obzirom da je multifunkcionalni foteljaški uspon Šemsudina Dedića pratio proces rapidnog slabljenja i propadanja SDA Bihaća, postavlja se opravdano pitanje: da li bi SDA Bihaća izletila iz plamena krize, kada bi foteljaški bluz Šemsudina Dedića za trenutak prestao da svira?

Mudri Platon je smatrao da država valjano funkcioniše jedino kad se svako drži samo jednog posla koji najbolje umije da radi, jer kad se istovremeno obavlja više poslova, nijedan ne ispadne kako treba, pa na kraju država trpi. U SDA Bihaća je po svemu sudeći pobjedila dijametralno suprotna filozofija Lenjina i Staljina prema kojoj je poželjno da političar, pod uslovom da je moralno podoban i na liniji, obavlja što više različitih funkcija.

U ovoj stranci postoji nekoliko ljudi koji mogu kazati: ja sam to i to, a istovremeno sam još to i to! Nezvaničani rekorder je Šemsudin Dedić, koji vjerovatno ni sam ne zna koje je sve funkcije obavljao, kao što ne zna na kojim se trenutno funkcijama nalazi. Tako je u poretku SDA Bihaća supermen Šemsudin Dedić startovao sa mjestom savjetnika premijera Kantona, ministra finansija, premijera Kantona, federalnog poslanika, federalnog ministra i državnog poslanika. Paralelno sa državnim on je uvijek obavljao i više stranačkih dužnosti, od člana Gradskog odbora SDA Bihaća, predsjednika Kantonalnog odbora SDA USK-a i podpredsjednika SDA BiH.

Da bi kontrolisao sve procese u SDA Bihaća i Kantona, ovaj višenamjenski političar je prakticirao postavljanje na ključne stranačke pozicije sebi odane ljude, koji su mu često bili rodjaci, kumovi i ahbabi. Nakon donošenja odluke na Kantonalnom odboru USK-a početkom 2016. godine o rušenju vlade Izudina Saračevića, u Sarajevo je za savjetnike odveo Fuada Mujagića i Husniju Kudića, a u novu vladu Huseina Rošića za ministre ugurao svoga rođaka Saliha Dedića i kuma Ervina Bibanovića.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine i ostavke Seada Kadića, isposlovao je da na čelo Povjereništva SDA Bihaća dođe njemu lojalan Hadis Jusić, koji je kao kandidat za gradonačelnika izgubio na lokalnim izborima. Poslije rekonstrukcije Rošićeve vlade, za savjetnika je u Sarajevo odveo i svog kuma Ervina Bibanovića, a u međuvremenu je rođaka Saliha Dedića rasporedio na mjesto savjetnika gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Na ovaj način je Šemso pokazao da pripada redu višedimenzionalnih bića kojima viši stepen političke evolucije ne dozvoljava da se bave samo jednom funkcijom. Trenutno je federalni ministar i istovremeno poslanik u državnom parlamentu. Kao podpredsjednik SDA BiH godinama kontroliše sva dešavanja u SDA Bihaća i Kantona preko rođaka, kumova i ahbaba i kukavičko je njegovo ponašanje koji vlastitu odgovornost godinama prebacuje na niže nivoe. S obzirom da je multifunkcionalni foteljaški uspon Šemsudina Dedića pratio proces rapidnog slabljenja i propadanja SDA Bihaća, postavlja se opravdano pitanje: da li bi SDA Bihaća izletila iz plamena krize, kada bi foteljaški bluz Šemsudina Dedića za trenutak prestao da svira?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 11/12/2020


Vrijeme objave članka: 09:58


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!