fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

GAŠENJE „KRAJIŠKE ZVIJEZDE VODILJE“ HUSEINA ROŠIĆA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Primicanje oktobarskih izbora, sada je već gotovo izvjesno, označavaja definitivno gašenje “krajiške zvijezde vodilje”, zvijezde Youtub-e i Facebooka Huseina Rošića. Po čemu će, nakon  mandata štetočinske, antikrajiške manjinske vlade kojoj je bio na čelu, ali i nakon bahatog, otvoreno destruktivnog djelovanja iz položaja premijera više puta rekonstruisane manjinske vlade, biti upamćen Rošićev lik?

Po rezultatima, učincima za opće dobro, sigurno ne. Po skromnosti, pristojnosti, uljudnosti? Ne! Po širini duha, humanosti, suosjećanju sa gradjanima Unsko-sanskog kantona? Opet ne. I mogli bi tako u nedogled, dok ne iscrpimo sve varijacije na ovu temu. Kao i u svakom drugom slučaju, kada iza čovjeka, (koji je obnašao visoku javnu dužnost), na odlasku, ne ostanu djela, jedino što preostaje je pozabaviti se likom. Kakav lik Huseina Rošića će ostati zapamćen nakon oktobarskih izbora?

Kao lik mladića imenom Narcis, (iz jedne od priča ispričanih u Ovidijevim „Metamorfozama“) zaljubljenoga u svoj odraz u ogledalu, toliko obuzet samim sobom da ta zaljubljenost prerasta u strast (prema samome sebi) koja ga uništava. Ili pak, kao lik nikada odraslog i nezrelog seoskog đilkoša, slučajno odraslog u (našoj) Krajini, pod kišobranom moćne zelene elite koji je dobio vladu kao skupu igračku i evo dvije godine se , poigrava njome.

Kraj Huseina Rošića, počeo je, zapravo, usponom. Kao uostalom i sve druge slične priče. I to ne normalnim usponom, angažiranje u stranci, korak po korak, stepenicu po stepenicu, nego lansiranjem u orbitu zaslugom Blogera. Ahbabskim i stranačkim vezama. On se oslonio na grupicu (osrednje) dobrih taktičara, i ponekog “igrača” operativnog nivoa, zanemarivši pri tom (skoro) potpuno strateški nivo, i to če mu se osvetiti. On se oslonio na lažljive krajiške medije, navodne narodne portale(koji su u medjuvremenu zabranjeni), sa domenom u Zagrebu, registrirane na “Letvu” i Blogera kome je u medjuvremenu blog postao glog. I to će mu se osvetiti.

Ako neko to dosad nije primijetio, nakon izbora če biti jasno da je na čelu više puta rekonstruisane manjinske vlade bio je čovjek, najblaže rečeno, upitnog mentalnog zdravlja i lošeg karaktera. Da je Husein Rošić ordinarani makijavelistički političar bez ikakve demokratske i građanske kulture vidjelo se već i prije nego je došao na vlast – odnosno, ko je to htio vidjeti, vidio je. Da je neodgojeno i narcisoidno, nezrelo derle koje je sklono lažiranju i laganju, vidjelo se tokom poslednjeg kongresa SDA. A  na odlasku, će se vidjeti i da nam je na čelu rekonstruisane manjinske vlade bio čovjek koji je imao ozbiljnih problema sa političkim integritetom, lošeg karaktera,  i jednostavno pokvaren do srži.

Sebični, samoživi deran, Husein Rošić se jednostavno nije mogao izdignuti iznad vlastite sujete, i to će ga na kraju, iako je uradio sve da osigura svoje mjesto “krajiške zvijezde vodilje”, koštati nekih novih stranačkih pozicija. Za dobro  krajiške SDA i Krajine. Ostat će upamćen uglavnom po nesposobnosti, lažiranju i laganju, i po tome što je više puta rekonstruisao svoju manjinsku vladu, zamjenivši najviše ministara, rukama poslanika Laburističke stranke, partije ratnog zločinca Fikreta Abdića.

 

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: NIP Bisce.ba / N.M.


NAPOMENA: Bez napomene


Datum objave članka: 22/08/2018


Vrijeme objave članka: 18:06


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!