fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

GENERAL MATUZOVIć OTKRIVA ULOGU HRVATSKE TOKOM RATA U BIH

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

General HVO-a Đuro Matuzović, ratni komandant odbrane Orašja koji je provoosumnjičeni u skupini od deset pripadnika HVO-a uhapšenih u ponedjeljak zbog sumnje za ratni zločin nad srpskim zarobljenicima i civilima u Orašju tokom 1992. i 1993. godine, odgovornost za ratne zločine prebacuje na Hrvatsku vojsku i njene zapovjednike, javlja Jutarnji list.

– Matuzović će se braniti istinom. Njega Tužiteljstvo BiH trereti za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti, što bi značilo da nije spriječio zločine nad zarobljenicima i civilima, a ako ih nije mogao spriječiti, što nije kaznio odgovorne. Istina je, međutim, da Matuzović nije mogao sprječavati ni kažnjavati zločine jer nije bio na vrhu komandnog lanca, nego su to bili časnici Hrvatske vojske – rekao je njegov advokat Almin Dautbegović.

Podsjetio je da je na temelju sporazuma Tuđman – Izetbegović iz jula 1992., koji je govorio i o vojnoj saradnji HV-a i vojske BiH, HV bio aktivno uključen u odbranu Bosanske Posavine. Glavni stožer HVO-a bio je u Posušju i nije, kaže advokat, imao komunikaciju s jedinicama u Orašju.

– Na vrhu hijerarhije bio je časnik HV-a koji je zapovijedao Operativnom grupom Istočna Posavina, čije je sjedište bilo u Slavonskom Brodu. On je osnovao istureno komandno mjesto udaljeno 65 kilometara od Slavonskog Broda, kod Orašja, i bio je nadređen svim jedinicama koje su djelovale na tom području. Dakle, jedinicama HV-a, HVO-a, te pripadnicima vojne i civilne policije – kaže Matuzovićev advokat ne želeći imenovati časnika HV-a koji bi po njegovu mišljenju trebao umjesto Matuzovića sjediti na optuženičkoj klupi.

Na pitanje dokazuju li njegove teze o komandnoj odgovornosti dokumenti iz hrvatskih arhiva koji već danima dižu tenzije u hrvatskom političkom vrhu i među časnicima HV-a, advokat Dautbegović odgovara da je “Hrvatski arhiv selektivno davao dokumente Tužiteljstvu BiH, te da je birao samo one koji idu u prilog optužbama protiv desetorice uhapošenih pripadnika HVO-a, uključujući Matuzovića”.

– Ali srećom postoje i privatni arhivi – naglasio je advokat i zaključio da Matuzović neće odgovarati za druge.
Tako je nakon tri dana intenzivne potrage za odgovornima što su se “neselektivno davali dokumenti istražiteljima iz BiH” okrenuo pilu naopako s tezom da su hrvatske vlasti manipulirale dokumentacijom i arhivima, te vrlo selektivno dostavljale dokumente, ali se “istina” ipak skriva po privatnim arhivima.

 

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 4


NAPOMENA:


Datum objave članka: 05/11/2016


Vrijeme objave članka: 00:00


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!