fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Afere

GODIŠNJE POKRADU MILIJARDU MARAKA: DA LI ćE TUžILAšTVA KONAčNO POčETI PROCESUIRATI KRIMINAL IZ REVIZORSKIH IZVJEšTAJA?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Godinama su, na stotinama slučajeva, državni i entitetski revizori ukazivali na nezakonitosti, naročito u oblasti javnih nabavki, da bi ih tužilaštva ignorisala. Zato je zanimljivo pratiti hoće li hapšenje i eventualno procesuiranje uhapšenih u akciji “Registar” biti tek usamljen slučaj ili znak da će tužilaštva početi tretirati revizorske izvještaje kao osnovu za otvaranje istrage.

20 MARAKA VRIJEDNIJE OD MILIJARDE

Ne jednom svjedočili smo informaciji, primjera radi državnog tužilaštva, da je podignuta optužnica zbog kršenja zakona u vrijednosti od 20 maraka. Da – dvadeset konvertibilnih maraka. Istovremeno, tužilaštva ignorišu nezakonitosti koje navedu revizori. Za njih su ti izvještaji, kako uobičavaju reći, neadekvatni za kriminalističku obradu. 

Teško je povjerovati da tako zaista i misle, jer u tim izvještajima i laik može uočiti koruptivne metode i nezakonitosti. 

Revizija obino opiše sistem koji uz tačne brojke navede i konkretne podatke.

– Ugovorni organ raspiše javnu nabavku

– pravi se namjerna greška u tenderskoj dokumentaciji

– nabavka se poništava, ne raspisuje se novo obavještenje o nabavci, ugovorni organ sprovodi nabavku putem direktnog sporazuma sa kim on želi u obostranu imovinsku korist

Rezultat je ovo istraživanja Udruženje građana “Justicia” u okviru monitoringa javnih nabavki Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT

 Podaci ukazuju da se više od 75 posto javnih nabavki u Bosni i Hercegovini odvija tajno, a godišnje se tako ukrade preko milijardu maraka!! Revizori su potrošili stotine stranica kako bi konstatovali ono što nadležna tužilaštva neće ni pročitati, jer tragovi vode do manje ili više rangiranih političkih moćnika i njima bliskih firmi,

STRANKU SVOJU LJUBIM

Svojevremeno je istraživanje portala Buka ukazalo da je pet najjačih političkih partija u BiH (SDA, SDP, SNSD, SDS i HDZ BiH) inkasiralo više od 1,5 miliona maraka na osnovu donacija privatnih preduzeća koja istovremeno imaju zaključene ugovore sa nekim od državnih organa ili javnih preduzeća pod njihovim upravljenjem. Ta suma odnosi se samo na transparentne donacije.

Federalni revizori svojevremeno su ukazali i kako je milion i po maraka namijenjih gradnji petlje Šićki Brod prebačeno za gradnju lokalnih puteva na Blidinjem jezeru, gdje svoje vikendice imaju visokdužnosnici HDZ-a BiH.Uzalud su pisali.

Žurnal je svoejvremeno ukazivao kako su za slučaj izrade reklamne kampanje “Kupujmo domaće” i načina kako je bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović izabrao kompanije koje će snimati reklamu i objavljivati u medijima, tužioci morali znati i bez revizorskog izvještaja. Građane Federacije ova kampanje je koštala 670 hiljada maraka, a revizori su otkrili da je ministar prekršio niz uredbi i zakona.

“Možemo konstatirati da izbor najpovoljnijeg ponuđača nije proveden sukladno Zakonu o javnim nabavama, da se prilikom zaključenja ugovora nije vodilo računa o zaštiti javnih sredstava,” piše pored ostalog u revizorskom izvještaju.

Evo još jedan nasumično odabran primjer, iz Srednjobosanskog kantona.

Tamošnja je Vlada u 2015. godini nabavila kancelarijski materijal u vrijednosti od skoro 550 hiljada KM. Tri godine ranije, suma za isti materijal iznosila je devet puta manje, oko 63 hiljade KM. Zašto je toliko povećana potreba za kancelarijskim materijalom posebno je pitanje, no ono što je apsolutno nezakonito, jeste da se nabavka odvijala preko iste firme i to prema ugovoru za 2012. godinu i aneksa istog ugovora iz 2013. godine ! Nema tu za tužilaštvo ništa sporno..

PODRŠKA SDA ZA 100 OPTUŽNICA !?

Više od tri godina nakon što su revizori utvrdili da je sumnjiv proces javne nabavke softvera i hardvera za sistem Matičnog registra Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH, Tužilaštvo BiH je odlučilo uhapsiti bivšeg federalnog ministra unutrašnjih poslova Predraga Kurteša, njegovog tadašnjeg savjetnika Dragana Miokovića te profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemala Kačapora. Osumnjičeni su da su ugovorom sa austrijskom kompanijom ”OeSD” oštetili budžet FBiH za oko milion maraka. 

Akcija svakako za pohvalu, pod uslovom da ne ostane jedina. Zašto je izdvojen ovaj iz stotina sličnih primjera koji se mogu pronaći u revizorskim izvještajima, drugo je pitanje. Ukoliko će to postati praksa tužilaštva, onda je to znak da su i policija i tužilaštva spremni na rad 24 sata sedam dana sedmično, kako bi nadoknadili propušteno.

Ukoliko ovo ostane usamljen primjer, sve treba shvatiti tek kao puko ostvarivanje tužilačke norme. Predmet je “izvučen iz mrtvih” prije dvije sedmice, upravo u danima kada v.d. glavne državne tužiteljice Gordana Tadić u neformalnom okruženju najavljuje da će tužilaštvo do kraja godine podići stotinu optužnica, 25 za ratne zločine te ostale za druga krivična djela!? Ako neko i vjeruje u to, pitanje je gdje su i zašto godinama skrivane? Za sada joj je, kako saznaje Žurnal, nagoviještena podrška iz SDA! 

Pitanje za razmišljanje: Ko onda može biti optužen?

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 58


NAPOMENA:


Datum objave članka: 10/11/2017


Vrijeme objave članka: 12:43


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!