fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

GRAHOM I LAJKOM ZA PRAVA RADNIKA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Sindikati u BiH ni ove godine neće povesti radnike na ulice za 1. maj. Umjesto toga, sindikalisti će se družiti uz grah i brojati lajkove sa virtuelnih protesta

Dolazi nam 1. maj, još jedan koji će vjerovatno pokvariti kiša. Sindikate to previše i ne brine, virtuelni protesti i sindikalni grah mogu i po kiši. U problemu su oni koji tradicionalno u borbi za radnička prava prolijevaju krv, animalnu, jer šta je praznik bez ražnja i roštilja. Gubitak nade ovdje se godinama zatrpava praznim političkim obećanjima, bezidejnim sindikalnim akcijama i nerazumnim pritiskom na želudac pretrpan hranom kod onih kojima su primamljive turističke destinacije nedostupne. Od borbe za radnička prava ovdje je odavno napravljena frankenštajnovska kreatura poput one kada su nostalgični iseljenici iz BiH u Nizozemskoj žicom spajali dijelove janjećeg mesa kako bi okrenuli ražanj. Možda se u Nizozemskoj ne može kupiti janje, ali tradicija se ne smije iznevjeriti.

Sindikati u BiH ni ove godine neće povesti radnike na ulice, gdje bi po uzoru na ostatak Evrope iskazali nezadovoljstvo trenutnim stanjem. Savez samostalnih sindikata kao krovna organizacija opet će “prditi” uz grah koji će kuhati za radnike zeničke Željezare u znak solidarnosti jer im nije uvezan radni staž. U BiH je neuvezanog radnog staža 750.000 godina, onoliko koliko su sadašnji sindikati daleko da se izbore za prava radnika. Tome u prilog najbolje ide izjava predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića: “Onog momenta kada ostvare pravo da rade samo 40 sati sedmično, a ne 60, kada ostvare pravo na dostojanstvenu plaću i budu imali normalnu mogućnost da vikende provode sa porodicama i prijateljima, kada postanu sigurni da sutra neće biti bez hljeba i da neće biti u poziciji da im banka plijeni stvari jer ne vraćaju kredite. Tada će oni moći žrtvovati 1. ili 2. maj za demonstracije”. Ne vjerujem da će grah koji se u srijedu pojede u Zenici biti dovoljan da se prepadnu oni koji bi svojim odlukama trebali popraviti položaj i standard radnika u BiH.

Ništa bolje ni efikasnije od graha vjerovatno neće djelovati ni u ponedjeljak održani virtuelni protesti Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH. Možda iz vlade i dobiju neki lajk, ali teško da će osim sindikalnog rukovodstva dobro naučenog da aplicira na međunarodne grantove biti konkretne koristi za njihova 12.573 člana. Virtuelni protest jeste podržalo oko 34.000 osoba, ali u digitalnoj stvarnosti to i nije nešto zbog čega se pada na dupe. Objektivno, da su se sabrali rodbina i prijatelji uposlenih u trgovinama, trebalo je biti bar dvostruko više podrške. Uprkos videoporukama podrške internet-zanesenjaka, većina uposlenika u trgovinama će za praznik opet biti na svojim radnim mjestima, barem jedan dio dana. Valja “naoružati” armiju onih koji neće virtuelno zapaliti roštilj ili okrenuti janje.

Buni se i Sindikat u RS-u, bez peticija i graha. Nakon izgubljene bitke da se u Banjaluci nedjeljom ne produži rad u trgovinama do 22 sata, iz Sindikata napadaju svom snagom i novim oružjem. Apeluju! “Radnici, prijavite gazde ako budete radili za praznike!” Odlučni u borbi za radnička prava otišli su i korak dalje, apelovali su na inspektore da provjere prijave i postupe po zakonu.

Korisnije bi bilo da su i oni skuhali grah, samo što se bojim da bi, kakvi su, namirnice kupili baš za prvi maj u nekoj od trgovina. U pravu su oni koji tvrde kako su od vlasti samo gori sindikati. U prilog tome ide i činjenica da su iz sindikata trgovine prošle godine ignorisali konkretne prijedloge za izražavanje solidarnosti sa zaposlenim u trgovinama. Jedan od prijedloga je bio da se ispred trgovina koje rade za 1. maj formira živi zid. Ako je to možda objektivno i nerealno, onda bi sindikalni lideri koji su dobro plaćeni za svoj posao mogli i sami evidentirati one koji ne drže do zakona i protiv njih pokrenuti odgovarajuće postupke. Logičnije je da se oni zamjere gazdama nego radnici koji ipak od njih primaju plaću, a u bezbroj slučajeva su se mogli uvjeriti kako im sindikati kada ostanu bez posla i nisu od velike pomoći.

Biće interesantno vidjeti i koliko je bila iskrena Vlada KS-a u tvrdnjama da će radnicima koji za 1. maj budu radili biti plaćen prekovremeni rad. Što se tiče vlasti, sa ovakvim sindikatima ona nema previše razloga za brigu. Jedinstveni su bili predstavnici vlasti u oba entiteta pokazujući da njima nije u interesu zabraniti rad nedjeljom, iako se o tome raspravljalo u parlamentima. Ruku na srce, možda je u pravu gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kada tvrdi da se to odnosi na objekte, a ne na radnike koje bi trebao štititi Zakon o radu. Imaju sindikati šta raditi, ali pitanje je koliko je njihovih vođa istinski se spremno zamjeriti vlastima i poslodavcima. Objektivno, sa ili bez graha, u sindikatima odavno nešto smrdi.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 172


NAPOMENA:


Datum objave članka: 30/04/2019


Vrijeme objave članka: 18:06


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!