fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Bosna i Hercegovina

HASSAN VODI ISTRAGU U VEZI PRALJKA

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Haški tribunal započeo je nazavisnu istragu o unutrašnjim operacijama u sudu nakon smrti Slobodana Praljka, koja će se odvijati uz istragu koju vodi holandska policija.

Iz Haškog tribunala je saopćeno da će istragu voditi Hassan Jallow, glavni sudija Gambije i bivši tužilac Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

– Istraga će početi slijedeće sedmice i cilj je da obezbjedi izvještaj prije zatvaranja Tribunala 31. decembra 2017. godine. Istragom će se procjeniti svi dosadašnji postupci, ali i dati preporuke koje mogu pomoći drugim sudovima u budućnosti. Rezultati istrage bit će objavljeni, poštujući procedure i povjerljive podatke – navedeno je u saopćenju.

Iz Tribunala je prethodno saopćeno da će sarađivati s Javnim tužilaštvom u Haagu koje je pokrenulo istragu o smrti Praljka, koji je nakon što mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora u Haškom tribunalu, popio nepoznatu tečnost.

– Istraživanje će se fokusirati na pomoć pri samoubistvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima – saopćeno je iz službe Javnog tužilaštva.

Praljku, bivšem komandantu Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 29. novembra je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Tada je Praljak, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše.

U zbrci koja je nastala, čule su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Fauveau-Ivanović da Praljak “kaže da je popio otrov”.

Hassan B. Jallow, rođen je 1951. u Gambiji, a obnašao je funkciju tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove od 1. marta 2012. do 29. februara 2016.

Sudiju Hassana Bubacara Jallowa, gambijskog advokata i pravnika, za tužioca Mehanizma imenovalo je Vijeće sigurnosti UN-a 1. marta 2012. na mandat od četiri godine. Tužilac Jallow nastavio je da obavlja funkciju tužioca Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) do 31.decembra 2015, a na tom je položaju je bio od 2003. godine.

Tužilac Jallow, rođen 1951. godine, započeo je svoju pravnu karijeru 1976. kao državni tužilac u Gambiji i na tom je položaju bio do svog imenovanja za zamjenika državnog advokata Gambije 1982. Radio je i kao pravni stručnjak za Organizaciju afričkog jedinstva i učestvovao u izradi i zaključivanju Afričke povelje o ljudskim pravima i pravima naroda, koja je usvojena 1981. Od 1984. do 1994. godine, bio je na položaju državnog odvjetnika i ministra pravde Gambije. Nakon toga bio je sudija Vrhovnog suda Gambije od 1998. do 2002.

Godine 1998, generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao je tužioca Jallowa da provede sudsku evaluaciju Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Također je radio i za Commonwealth na raznim funkcijama, uključujući predsjedanje Vladinom grupom stručnjaka za ljudska prava i kao član Arbitražnog suda Commonwealtha.

Prije nego što je postao tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, bio je sudija Žalbenog vijeća Specijalnog suda za Sierra Leone – na taj ga je položaj imenovao generalni sekretar UN-a 2002.

Tužilac Jallow studirao je pravo na Univerzitetu u Dar es Salaamu, Tanzanija (1973.), Nigerijskom pravnom fakultetu (1976.) i na University College u Londonu (1978.). Bilingvalan je na engleskom i francuskom, i autor je niza publikacija, posebno o pitanjima koje se odnose na međunarodno krivično pravo, javno međunarodno pravo, ljudska prava, kao i međunarodni mir i pravdu.

Tužilac Jallow je dobitnik visokog odlikovanja Komandanta nacionalnog reda Republike Gambije.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 4


NAPOMENA:


Datum objave članka: 02/12/2017


Vrijeme objave članka: 13:34


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!