fbpx

Unesite pojam koji tražite na našem portalu ?

Nezavisni informativni portal BISCE.BA

Kolumne

HOĆE LI SOCIJALDEMOKRATIJA PREŽIVJETI U BIHAĆU

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp

Nedavni lokalni izbori u Bihaću pokazali su u SDP Bihaća dubinu iznimno ozbiljne krize, koja je rezultirala do sad najvećim porazom socijaldemokratske opcije. Najveću odgovornost za izborni krah SDP-a Bihaća snosi Gradski odbor SDP-a na čelu sa v.d. predsjednicom. Njihova ostavka bila bi ohrabrujući znak prihvatanja lične odgovornosti.

Analizirajući što je uzrok udaljavanja birača od ove ideje, između ostaloga kažu da je urušavanje glasova bilo sasvim realno očekivati. Nema novih ideja, nema inicijativa, nema okupljanja ljudi. I sve dok to u Gradskom odboru ove partije koja sebe naziva socijaldemokratskom ne shvate, dok konačno neko ne počne pokazivati ulazna a ne samo izlazna vrata, za takvu jednu ideju nema napretka.

Današnja, posrnula SDP Bihaća u praktičnom smislu odstupila je u nekoliko ključnih stvari po kojima se kao takva razlikovala od centra i desnice. Odmakla se od ljudi, zaboravila je principe socijaldemokratije i antifašizma i napustila  princip pravde na kojem  je građena partija u najteža vremena. Partija koja baštini radničku i socijaldemokratsku tradiciju, isuviše se u poslednjem periodu udaljila, čak i programski, a o praktičnom djelovanju da i ne govorimo, od radnika.

Kada je SDP Bihaća 2008. godine na lokalnim izborima dobio 12.837 glasova nije shvatio poruku birača koji su očekivali radikalne i vidljive promjene. Umjesto toga, SDP Bihaća je svojim političkim djelovanjem ugrozio samu bit socijaldemokratije, a sebi navukao hipoteku da želi vlast po svaku cijenu. Sve to bilo je praćeno lošim kadrovskim rješenjima,  guranjem pod tepih brojnih nagomilanih problema te karijerizmom i osionim ponašanjem pojedinaca iz najužeg gradskog partijskog rukovodstva.

Najveću odgovornost za izborni krah SDP-a Bihaća snosi Gradski odbor SDP-a na čelu sa v.d. predsjednicom. Njihova ostavka bila bi ohrabrujući znak prihvatanja lične odgovornosti. Jer očuvanje socijaldemokratskih korijena, ili pokušaj reanimiranja socijaldemokratije u Bihaću, mnogo je značajnije od ulaska u bilo kakvu vlast ili koaliciju, značajnije i od svake fotelje koja bi zadovoljila nekog posrnulog bihaćkog socijaldemokratu. Kadrovski devastiran SDP Bihaća ne može u borbu sa nacionalnim strankama, koje preko poluga vlasti koje su dobili na posljednjim izborima, mogu privući i mnoge nezadovoljne socijaldemokrate. Tek kada poštenje i moral ponovo postanu temeljne kategorije SDP Bihaća, osoviće se u punom kapacitetu na noge

Poraz SDP Bihaća na poslednjim lokalnim izborima – logičan i očekivan rezultat jedne pogrešne i nekonzistentne politike – snažan je signal upozorenja koji ovoj partiji stiže od birača koji su tako kaznili jednu bahatu, nepromišljenu i arogantnu politiku lišenu socijaldemokratskih vjerodostojnosti. Ova politička partija nikada nije lošije stajala na političkoj sceni Bihaća, dok tekući događaji oko nas zasad daju za pravo onima koji tvrde kako su ljevica i socijaldemokratija zadugo osuđeni na gubitnički politički status u ovom gradu, pa čak i nestajanje. Objektivno ima manjih stranaka koje imaju cilj i misiju da pokušaju održati, vratiti socijaldemokratiju njenom ishodištu, njenoj izvornoj ideji, vratiti socijaldemokratiju običnom čovjeku.

KLIKNI I PODIJELI ČLANAK NA:


Facebook Viber WhatsApp


Facebook


Izvor i autor članka: 35


NAPOMENA:


Datum objave članka: 17/11/2016


Vrijeme objave članka: 09:58


error: Upozorenje: Sadržaj je zaštićen !!